fbpx

Členové subkultury “nedobrovolného celibátu” chtějí svrhnout “Čady” a “Stázičky”.

Zveřejněno: 28. 4. 2018

Teprve pětadvacetiletý, křesťansky založený Kanaďan s kořeny v Arménii (to dosud nebyl typický profil teroristy) Alek Manessian postoval pár dní před tím, než v Torontu svou bílou dodávkou najížděl do lidí a nejméně 10 jich zabil, na facebook vzkaz následujícího znění: „Povstání Incelu právě začalo. Svrhneme všechny Čady a Stázičky. Zdar nejvyššímu z gentlemanů Elliotu Rodgerovi!“

Jestli to někomu zní jako breptání dvanáctiletého hráče PC her, který týden zapomněl vstát od počítače, nelze se divit kanadské policii, že post nezachytila jako varovný signál nadcházejícího teroristického útoku. Ovšem asi měla, protože Elliot Rodger je jméno sexuálně frustrovaného mladíka, který před čtyřmi lety v Santa Barbaře zastřelil šest lidí. Také on se hlásil k “Incelu” a měl spadeno na “Čady” a “Stázičky”.

Čímž se dostáváme k podstatě věci. “Incelové”, jak si bizarní subkultura sama říká, jsou online komunitou mužů, které spojuje neschopnost nalézt si sexuální partnerku. Incel je zkratkou pro “involunatry celibate” neboli nedobrovolný celibát. Své sexuální strádání vysvětlují tím, že všechny atraktivní ženy (říkají jim “Stacy”, což je anglická odvozenina Anastázie) jsou povrchní a zlomyslné bytosti, které jsou přitahovány pouze svalnatými alfa-samci (těm zase přezdívají “Chad”, což mladým americkým uším zní přibližně jako “fracek”).

toronto teror

Teroristický útok v Torontu

Jelikož se prý jedná o zjevnou nespravedlnost (“incelové” přece za svou “špatnou” genetickou výbavu nemohou), jistá nevelká frakce této komunity (diskutuje nejčastěji na sociálních sítích Reddit a 4chan) hlásá, že jedinou adekvátní odpovědí na tento stav je násilí – totiž “povstání beta-samců”, které zvrátí nevýhodné sexuální status-quo.

Ideologické hnutí, jež samo sebe definuje pouze na základě misogynie – to tu ještě nikdy nebylo. Je to pozoruhodný příklad toho, jaké síly dnes může nabýt jakákoli online komunita.

“Třída” utlačovaných

Nebezpečnými pro celou společnost “incely” nedělá samotný pocit nedostačivosti. Nýbrž až přesvědčení, že jsou vůči své vyřazenosti naprosto bezmocní, z čehož odvozují svůj nárok páchat násilí. Ačkoli členové zažívají denní ústrky ze strany “povrchních” Stáziček, vinna je podle radikálů celá společnost, která takový útlak umožňuje. Až moderní doba dovolila “Stázičkám” družit se pouze s “Čady”, když se předtím staly ekonomicky nezávislými. 

Novodobý “proletariát”, jímž jeden ze členů Incelu označil “třídu” beta-samců na síti Reddit, patrně nemá v úmyslu se emancipovat, jako kdysi gayové. Chce se zatím jen mstít.

“Incelové” tak sami sebe povýšili na cosi jako společenskou “třídu” utlačovaných, která má přirozené právo chtít revoluci. “Nevyčítám Aleku Minassianovi jeho čin. Vyčítám společnosti, že s námi zachází jako se smetím. Dokud to bude pokračovat, další ERs na sebe nenechají čekat,” napsal na Incels.me jistý diskutér. Útoku se v jeho komunitě říká “ER” podle iniciál útočníka Elliota Rodgera.

Sociální síť, nebo sociální zařízení?

Pondělní “ER” nebyl nejkrvavějším novodobým masakrem spáchaným z čiré nenávisti k ženám – tím zůstává dodnes střelba na Polytechnické škole v Montrealu v prosinci 1989, kdy osamělý vrah Marc Lepine fakticky popravil 13 studentek a jednu zaměstnankyni. V jeho kapse se našel dopis, v němž obvinil feministky z toho, že mu zničily život.

Související…

2018 - EU = 1948. Aby nám to brzo někdo nespočítal
Luboš Heger

Tenká linie mezi osamělým činem a teroristickým útokem je tak vystopovatelná pouze na online platformách, kde se sexuální nedostačivci navzájem hecují a radikalizují. Většina z nich možná jen čeří vodu těžko dešifrovatelnými zkratkami; jiní týmiž slovy mohou hlásit příští masovou střílečku.

toronto pieta

Toronto

Je to jeden z vedlejších efektů skutečnosti, že internet v posledních letech pronikl až do té poslední domácnosti. První dvě dekády let šířil hlavně osvětu (podobně jako před ním knihtisk – prvními knihami byly bible, kroniky a encyklopedie; až po nich přišel brak), vzdělával a pomáhal se emancipovat skutečně perzekuovaným menšinám, kupříkladu gayům a lesbám. 

Posléze internet nahradil klasická média a dnes se začíná specializovat na “alternativní” fakta a sociální zařízení, jak Luboš Dobrovský ironicky přezdívá sociálním sítím. Jeho novou, zatím ne moc prozkoumanou funkcí je, že sdružuje lidi s poruchou chování, dává jim pocit výlučnosti a umožňuje jim zakládat čím dál bizarnější “hnutí”.

Novodobý “proletariát”, jímž jeden ze členů Incelu označil “třídu” beta-samců na síti Reddit, patrně nemá v úmyslu se emancipovat, jako kdysi gayové. Chce se zatím jen mstít.

foto: Shutterstock, zdroj: Vox

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...