fbpx

Mají znalosti o společenských jevech a dokáží předvídat sociální změny

Zveřejněno: 31. 5. 2021

Možná se to v dnešním světě médií nezdá, ale introverti nejsou úplně na odpis. Zvědavost, kognitivní schopnosti, melancholie a introverze jsou podle studie psychologů Antona Gollwitzera a Johna Bargha skvělými předpoklady k tomu, aby byl jejich nositel schopen předpovídat psychologické jevy na lidech ze svého okolí.

Výzkum univerzity v Yale odhalil pozoruhodnou věc. Introverti se sklonem k melancholii mají dar posuzovat chování člověka od přírody, bez potřeby formálního vzdělání v oboru psychologie. Výzkumníci se ptali tisícovky lidí, zda mohou přesně vyvodit, jak se většina lidí cítí, myslí a chová v sociálním kontextu. Následovaly experimenty a zjišťování vlastností zpovídaných respondentů.

Více pozorují

Psychologická zručnost introvertů se pozná podle toho, že jsou ochotni řešit složité problémy. Výzkum také ukázal, že osamělí jedinci nebo jedinci s nižším sebevědomím mají tendenci odpovídat na otázky přesněji, stejně tak jako introverti. Jedinci náchylní k melancholii mají prý tendenci více pozorovat ostatní a netrpí předsudky.

Mají skvělé znalosti o společenských jevech, umějí je interpretovat, a dokonce dokážou předvídat sociální změny.

Introverti vyšli z výzkumu velmi dobře, samozřejmě nemohou jako psychologové od přírody nahradit své studované kolegy, ale v reálném světě svoje přednosti mohou uplatnit. Mají skvělé znalosti o společenských jevech, umějí je interpretovat, a dokonce dokážou předvídat sociální změny.

Zkuste si pro zajímavost představit dva rozdílně zaměřené kamarády. Jeden z nich často pozoruje a druhý je rád pozorovaný. Ten první je introvert, přemýšlí a pochybuje o sobě. Druhý je extrovert, předvádí se, ale není často zadumaný. O kterém z nich byste řekli, že bude lepší amatérský psycholog?

Související…

Extroverti uvítají u softwaru emoce, introverty to rozčiluje
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: Inquisitr.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...