fbpx

Vyhodnocují tělesné funkce a kombinují je s analýzou našeho chování na sítích. Ale je to opravdu dobrá zpráva?

Zveřejněno: 22. 3. 2018

Rosalind Picardová z nejprestižnější technologické univerzity, amerického MIT, se zabývá tím, aby technologie, které umí člověka moderní doby pěkně stresovat, mu naopak pomáhaly k zachování duševní rovnováhy.

Pomocí různých zařízení, třeba mobilního telefonu nebo wearables (tzv. nositelná elektronika, jako jsou třeba iwatch, fitness náramky atd.), měří a sleduje emoční stav člověka. Vychází z dat, jak se pohybujeme a jaké emoce se projevují, třeba když něco píšeme. A následně srovnává data s obvyklými vzorci chování daného člověka. Picardová napsala knihu s názvem Affective Computing, která se stala základem celé nové vědní oblasti, jež zkoumá, jak technologie ovlivňují emoce člověka.

Čtěte také: 
Digitální detox – 10 rad, jak se odpojit ze sítě
Proč je čtení z papíru lepší než z monitoru

Emoce a pocity se totiž zrcadlí do veličin, které jsou měřitelné, a jejich sledování může odhalit například blížící se depresi. Rosalind Picardová měření a předpovídání vývoje psychiky přirovnává ke sledování a předpovědi počasí. Zatímco počasí měnit nemůžeme, psychiku člověka v blízké budoucnosti ano. Její telefon jí hlásí například, že s čtyřicetiprocentní pravděpodobností se její stres zvýší a s dvacetiprocentní pravděpodobností jí bude špatně. Aplikace, kterou vědkyně vyvíjí, jí radí, že by si měla jít lehnout o dvě hodiny dříve nebo že by se měla jít projít na čerstvý vzduch. Tato doporučení pak mohou přispět k lepšímu psychickému stavu sledovaného člověka.

Emoce a pocity jsou podle vědců měřitelné a jejich sledování může odhalit blížící se problémy. Předpovídání vývoje psychiky je prý jako předpovídání počasí

O podobné výzkumy je velký zájem. Start-up Mindstrong Health získal úctyhodnou investici 14 milionů dolarů a pracuje na aplikaci, která sleduje stav člověka a na základě dat doporučuje, jak se vyhnout blížícím psychickým problémům. Data sbírá mikrofonem při psaní a při pohybu člověka.

smart clock

Zakladatel startu-pu Thomas Insel slibuje pokles depresí u uživatelů až o 80 % a také snížení počtu sebevražd. Rosalind Picardová hodlá ke sběru dat využít i chytré náramky, které umí sledovat další důležité veličiny – teplotu, fyzickou aktivitu a sílu elektrických signálů na kůži. Ty jsou aktuálně používány u pacientů trpících epilepsií.

Technika léčí vlivy techniky?

Z dat ale vyplývá třeba i to, jak nadměrné používání technologií ovlivňuje psychickou pohodu. Lze již vědecky dokázat, že pokud před spaním píšeme hodně textovek a věnujeme čas sociálním sítím, druhý den nebudeme zrovna v psychické pohodě.

Jiná aplikace s názvem 7 Cups, kterou využívají měsíčně skoro 2 miliony lidí, nabízí zdarma psychologickou podporu. Školení dobrovolníci naslouchají problémům uživatelů a pomáhají jim překlenout těžká období.

Mít k dispozici aplikaci, která nás upozorní, že se řítíme do psychických problémů, je určitě skvělé. Otázka je, zda se tím dál nezvedá naše závislost na technologiích. A zda cesta ke štěstí a harmonii netkví právě v tom, že člověk dokáže vnímat svoje tělo a duši sám. Bez aplikací, wearables a dalších vychytávek.  

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...