fbpx

Se společností se soudí muž, který si stěžoval na diskriminaci "bílých", ale i muž, který měl pocit, že jsou "bílí" privilegováni

Zveřejněno: 23. 6. 2018

Společnost Google po dvou průšvizích s dnes již bývalými zaměstnanci vydala první zprávu o tom, jaká je její „personální struktura“. V srpnu 2017 musel z firmy odejít mladý inženýr James Damore, který zveřejnil interní komunikaci, kde se probírala personální, ale i nepersonální politika firmy. Komunikace byla plná sexistických narážek a urážek. Damore, který si stěžoval, že mladý bílý muž s konzervativním myšlením to má ve firmě těžké, se nyní s Googlem soudí. Další zaměstnanec Tim Chevalier, který byl propuštěn krátce po Damorovi loni v listopadu, zase ve svých příspěvcích propagoval větší „diverzitu“ v řadách zaměstnanců. 

Související…

Ptát se Googlu, kde jste nechali klíče, je ještě pořád v normě
Daniel Deyl

Chevalier prohlásil, že byl propuštěn kvůli kritice sexismu ve firmě a kritice toho, že jsou privilegováni „bílí“ zaměstnanci. Sám je transsexuál a tělesně postižený. I Chevalier se chce s Googlem soudit a na firmu podal už žalobu. Společnost proto reagovala zveřejněním reportu o složení zaměstnanců, kterým chce demonstrovat, že dveře mají ve firmě otevřené opravdu všichni. Jak ale můžeme vidět, z čísel to úplně nevyplývá.

Kdo (kromě bílých mužů) pracuje ve společnosti Google

    30,9 % žen
    2,5 % černochů 
    3,6 % Latinoameričanů 
    0,3 %  domorodců (tedy indiánů) 
    4,2 % míšenců 

Meziročně se čísla údajně skoro nemění, i když Google prohlašuje, že se rovnosti ras i pohlaví ve firemní kultuře dlouhodobě věnuje. Co se vedoucích pozic týče, tak i tam převažují muži (skoro tři čtvrtiny) a běloši (skoro 70 %). Společnost Google říká, že jejím cílem je hlavně získávat talentované zaměstnance a nevadí jí ani absolventi. Zajímavý je i pohled na to, jací zaměstnanci firmu opouštějí. Poměrově jde spíše o lidi jiné barvy pleti, což může svádět k myšlenkám na diskriminaci. Zaměstnanci obecně firmu totiž prý opouštějí hlavně kvůli tomu, že se necítí využití a potřební.

Výhody pro ženy

Co se týče poměru žen a mužů mezi zaměstnanci, tak ten je na technologickou firmu poměrně příznivý. A ženy jsou prý dokonce lépe placené než muži na stejných technických i netechnických pozicích. Problém je ale vidět v malém počtu žen jiných ras, tedy kromě těch s asijským původem. Obecně lze tvrdit, že pokud už je na řídicí pozici žena, s velkou pravděpodobností bude bílá nebo asijského původu.

Zajímavý je i pohled na to, jací zaměstnanci firmu opouštějí. Poměrově jde spíše o lidi jiné barvy pleti, což může svádět k myšlenkám na diskriminaci.

Google chce prý podporovat rozmanitost nejen genderovou a rasovou, ale i kulturní a politickou. Princip rovného zaměstnávání je koneckonců i ve firemním „kodexu chování a antidiskriminačních opatřeních“. Zpráva Googlu, která byla zveřejněna spolu s čísly o diverzitě zaměstnanců, dále uvádí, že „se s kodexy možná neztotožňuje každý zaměstnanec, přesto se ale o těchto tématech diskutuje“. Tak to je dobře.

foto: Shutterstock, zdroj: TechCrunch.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...