fbpx

Žena s osobní hodnotou ví, co chce, co ne, a umí to dát jasně najevo, říká expertka na charisma 1 fotografie
Zdroj foto: Se svolením Barbory Kravčíkové, fotila: Nikola Górská

Odbornice na charisma a ženskost píše o tom, jak dochází k potlačení přirozenosti žen, jaký dopad to má na partnerské vztahy, a dává návod, jak ztracené kousky sebe sama opět nalézt a integrovat.

Zveřejněno: 7. 3. 2024

Když se narodíme jako malé holčičky, určitá ženskost je nám přirozená. Jsme plné života, prociťujeme emoce, tancujeme, zpíváme, smějeme se i pláčeme, kdykoliv se nám zamane, a jsme plně přítomné jak v pocitech, tak v těle. Často přesně víme, jak na tatínka, abychom dostaly to, co chceme.

Zásadní zlom nastává, když přijdeme do školy, kde tyto projevy živosti nejsou vítány, a my najednou máme být „nějaké“ a vyhovovat požadavkům. Tedy být klidné, nevrtět se, tiše sedět, přejímat cizí názory a podléhat autoritám. Máme najednou přestat být samy sebou. A protože v naší západní civilizaci jsme byli v posledních desetiletích všichni velmi orientovaní na výkon, chce se po nás, abychom my ženy něčeho dosáhly.

Kvality jako srdečnost, péče, laskavost, intuice, vytváření příjemné atmosféry, empatie, moudrost, umění nechat věci a život, aby se pouze děly tím nejlepším možným způsobem bez kontroly (určitá beztlakovost) sice všichni kvitují pozitivně, pokud se jich přímo týkají, ovšem nejsou měřitelné, tedy v důsledku zůstávají jakoby bez hodnoty.

Dopad na vztahy

I když se to mnoha lidem, a ženám obzvláště, nebude líbit, je potřeba chápat, že už pouze z biologického a fyziologického hlediska jsou muži a ženy zcela odlišné struktury. Jak ráda říkám, jsme odlišná zvířátka. Muži přirozeně touží po své výhře v loterii v podobě ženy, kterou si museli získat, protože jim zkrátka dělá velmi dobře, když se mohou překonávat a nemají to úplně snadné. Je v nich zkrátka archetypální bojovník, který chce překonat hory doly, aby si vydobyl svoji princeznu, a stejně tak archetypální rytíř, který chce své dámě nosit modré z nebe, a samozřejmě za to touží být oceňován a uznáván.

Ženskost se projevuje vřelostí a láskyplností. Otevřeným, milujícím a dávajícím srdcem, které nemá potřebu posuzovat, ale moudře přijímá na lidech vše dobré i méně dobré a s moudrostí to vyhodnocuje jako lidskost, křehkost a zranitelnost.

Pokud jste tedy žena, která si vše zvládne obstarat a zařídit sama, nestěžujte si, že žádného muže nemáte, protože pro muže není a nikdy nebude přitažlivý „muž v šatech“. Pokud mužům nedáváte prostor na to, aby se jako muži ukázali (a to oni opravdu rádi), nemůžete se divit, že tu pro vás pak nejsou. Jdou tam, kde se cítí mužně, tedy uznávaně. Jsou tam, kde se jim důvěřuje, kde jsou respektováni a cítí se milováni, potřební a ideálně nenahraditelní.

Barbora Kravčíková

Lidská duše ji fascinovala už v dětství. Později si prošla několika ucelenými výcviky osobního rozvoje, aby mohla své zkušenosti smysluplně předávat dál a být ku prospěchu co nejširšímu spektru lidí. Spolupracuje s mnoha významnými českými osobnostmi, v současnosti se orientuje zejména na ženy, ženské kouzlo a charisma. Kromě individuálních konzultací nabízí také kurzy seznamování, a to jak v online, tak i v osobní podobě.

Muž navíc přímo žije z emočnosti a prožívání své ženy. Je to jeho přímý zdroj energie. On půvabem a širokou škálou emocí, opravdu velmi nadneseně řečeno, v zásadě neoplývá, ale jeho žena ho skrze ni a živost v těle oživuje. Je jako pramen čerstvé osvěžující vody. A to ani nemluvím o sexuální energii, která takovým ženám srší přímo z očí.

Rozšiřte své pole působnosti

Pokud se chcete cítit skvěle ve svém těle, spokojeně na duši a mít harmonické partnerství, je ženskost a kvality s ní spojené naprosto zásadní a klíčová. Pokud jste se naopak naučila být výkonná, příliš se neprojevovat anebo mít vše pečlivě pod kontrolou a řídit, být vždy korektní a skvěle plnit úkoly, pak vězte, že v rámci kariéry vám to sice může být ku prospěchu, ale v partnerském životě s těmito kvalitami spíše pohoříte.

Označení „pravá“ ženskost bych určitě nikdy nepoužila, ale co ráda používám, je termín žena s vysokou osobní hodnotou. Pro mě je to žena, jež oplývá seberespektem, sebeúctou a zcela jasně ví, co chce, co ne, a je pro ni v pořádku to dát patřičně najevo.

Není ale potřeba věšet hlavu. Nikdo po vás nechce, abyste se těchto schopností a dovedností vzdala. Stačí jen rozšířit svoje pole působnosti. Jakoby se vysvléct z kabátku paní manažerky a domů už přijít jako milující žena, která ctí kvality svého muže a nechá se jimi zahrnovat.

Ženskost se projevuje vřelostí a láskyplností. Otevřeným, milujícím a dávajícím srdcem, které nemá potřebu posuzovat, ale moudře přijímá na lidech vše dobré i méně dobré a s moudrostí to vyhodnocuje jako lidskost, křehkost a zranitelnost.

Označení „pravá“ ženskost bych určitě nikdy nepoužila, ale co ráda používám, je termín žena s vysokou osobní hodnotou. Pro mě je to žena, kterou jsem popsala výše a jež zároveň oplývá seberespektem, sebeúctou a zcela jasně ví, co chce, co ne, a je pro ni v pořádku to dát patřičně najevo.

Univerzálně nemůžeme napasovat na nikoho nic a ani chtít kohokoliv předělávat. Pravdou ale zůstává, že pro zdravou, šťastnou a spokojenou ženu je ženskost klíčová.

Související…

Ženy, dejte si pozor, ať muže nepřeválcujete, radí expertka na charisma a ženskost
Milada Kadeřábková

foto: Se svolením Barbory Kravčíkové, fotila: Nikola Górská, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...