fbpx

Při rozchodu bychom měli myslet hlavně na děti a pro zachování vztahu udělat vše, tvrdí psycholog 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Psycholog Radek Ptáček popisuje, jaké faktory je důležité před rozchodem zvážit, a pakliže k němu dojde, jak to udělat, aby děti trpěly co nejméně

Zveřejněno: 27. 2. 2024

Také jste ve svém okolí zaznamenali nárůst rozchodů, a to i tam, kde jsou malé děti? Vypadá to na další z civilizačních nemocí, za kterou podle některých odborníků mohou specifika dnešní uspěchané doby. Například podle klinického psychologa Radka Ptáčka, kterého jsme oslovili, je tento jev způsoben tím, že žijeme v konzumní době, máme nekonečnou možnost volby a zvykli jsme si vše rychle nahrazovat.

„Nabyli jsme dojmu, že všeho je dost. Něco si pořídíme, pak se o to nestaráme, a když to přestane sloužit, tak to vyměníme. Úplně stejně se chováme ke vztahům. Dobré jsou pouze tehdy, když vše běží podle našich představ. Když to začne drhnout, což se přirozeně dříve či později stane, máme tendenci utíkat a hledat nové partnerství. V tom to pak po čase bude fungovat úplně stejně. Zapomínáme na to, že se o vztah musíme aktivně starat.“

Navíc je dnešní doba specifická v tom, že máme k dispozici sociální sítě a seznamovací aplikace. To vše nám umožňuje setkat se s novými lidmi během pár kliknutí. Máme pocit, že tam někde venku je někdo lepší, zajímavější, atraktivnější. Což pak přirozeně vede k tomu, že místo práce na stávajícím vztahu se raději rozcházíme, a pak hledáme nový.

Rozchod jako poslední možnost

Ptáček zdůrazňuje, že pokud jsou ve vztahu děti, máme odpovědnost nejen vůči partnerovi, ale především vůči nim. „Rozpad rodiny dětem ublíží úplně vždy, a proto bychom jako rodiče měli udělat maximum, abychom této situaci předešli. Pokud máme pocit, že to ve vztahu drhne a problémy nedovedeme řešit sami, je naší povinností vyhledat odborníka a snažit se to řešit s ním,“ vysvětluje Ptáček. „Poté, jestliže selže i tento pokus, je nutné o separaci uvažovat. I v tomto případě však doporučuji situaci řešit s odborníkem, abychom dítěti ublížili co nejméně,“ zdůrazňuje psycholog.

I když není nutné vstupovat do konkrétních podrobností o tom, proč se rozcházíte, nabídněte dítěti obecný důvod, který odpovídá jeho věku. Vyhněte se obviňování nebo ukazování prstem.

Ptáte se, zda bychom se jako rodiče opravdu měli rozhodovat zejména podle dětí? Radek Ptáček na to má jasný názor: „Děti musí být vždy na prvním místě, a to zcela bez debaty. Okamžikem, kdy jsem se stal rodičem, jsem se posunul až na druhé místo za své potomky. Vše, co řeším, by se jim mělo podřizovat. Jestliže rodiče dojdou k závěru, že se opravdu chtějí rozejít, je vždy dobré kontaktovat odborníka na dětskou psychologii a poradit se s ním, jak to dětem sdělit, jak upravit péči a vše, co s tím souvisí.“

Ptáček zároveň dodává, že odborník může doporučit počkat určitou dobu, než rodiče k rozchodu přistoupí. Může to být třeba při vstupu dítěte do 1. třídy. „To je pro dítě obrovský krok, kdy by mělo mít možnost soustředit se pouze na sebe a cítit v rodině oporu. A takových momentů je v dětství mnoho,“ říká psycholog.

Samozřejmě existují i situace, při kterých je okamžitý rozchod naopak nevyhnutelný. Zpravidla jde o případy, kdy se ve vztahu objeví nějaká forma násilí. 

Aby to tolik nebolelo

Rozchod rodičů může být pro děti velmi emocionálně náročný. Je důležité se snažit minimalizovat jejich utrpení a zajistit, aby rozchod byl co nejméně bolestivý. Podle odborníků je vhodné podniknout například tyto kroky:

  • Připravte se společně: Začněte tím, že se s partnerem domluvíte na tom, co řeknete a jak to řeknete. Buďte jednotní a mějte na paměti, že si dítě pravděpodobně tento rozhovor zapamatuje, takže je důležité spolupracovat.
  • Zdůrazněte, že to není vina dítěte: Ujasněte, že rozvod nebo odloučení není jejich vina. Ujistěte je, že ho bezpodmínečně milujete a že se to nezmění. I když manželství končí, vaše rodina bude existovat, i když v jiné podobě.
  • Ovládejte negativní pocity: Je-li rozchod nepřátelský, vyhněte se vyjadřování negativních pocitů nebo kritiky bývalého partnera/manžela. Jakékoli ukazování prstem může způsobit zmatek a strach.
  • Mějte plán: Pokud se jeden z vás stěhuje, ujistěte se, že máte oba plán. Připravte se na případné změny v denním režimu, například odvozy dítěte do školy, vyzvedávání a další úpravy.
  • Obecné vysvětlení: I když není nutné vstupovat do konkrétních podrobností o tom, proč se rozcházíte, nabídněte dítěti obecný důvod, který odpovídá jeho věku. Vyhněte se obviňování nebo ukazování prstem.
  • Ujišťujte o kontinuitě: Připomeňte svému dítěti, že i když nebudete spolu, každý z vás bude vždy jeho rodičem. Vaše láska a podpora se nemění.

Související…

Kdy odejít a kdy dát vztahu ještě šanci. Autor bestsellerů o rozchodech i manipulátorech
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...