fbpx

Scény, křik i loudání se. Naučte se poznat chvíle, kdy dítě potřebuje vaši pozornost 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Zná to většina rodičů. Potomek z ničeho nic padne na zem, mlátí rukama a křičí. Nebo naopak zpomalí a loudá se. Poznejte 8 signálů, které nemusí značit to, že dítě zlobí, ale naopak potřebuje vás a vaši pozornost

Zveřejněno: 13. 1. 2024

Přichází to vždy snad v tu nejhorší možnou dobu – vaše děti mají potíže právě ve chvíli, kdy se ve vašem životě odehrává něco hektického nebo stresujícího. A protože jste zaneprázdněni svou kariérou, přípravou večeře nebo se prostě snažíte si aspoň trochu odpočinout po náročném dni, přehlížíte příčinu nevhodného chování ratolestí, které potřebují vaši plnou pozornost. Pokud děti v tuto chvíli odmítnete, o své pocity se přesto s vámi podělí. Jen to možná bude způsob, který se vám příliš nebude zamlouvat. Autor Jason Keil ve svém článku pro server Lifehacker radí, jak poznat, kdy děti potřebují, abyste se jim na pár minut věnovali.

1) Jsou drzé a konfrontační

Toto chování je pravděpodobně nejsnáze rozpoznatelné – zahrnuje pohazování hračkami a podobné chování, které má zjevně za cíl přimět vás, abyste jim věnovali pozornost. Proto dříve, než si váš potomek zlomí ruku kvůli dalšímu skoku z gauče, vyhraďte si pro něj deset či dvacet minut času, píše Keil.

2) Loudají se

Děti nemají pojem o čase. Skoro každý rodič ví, že například připravit je ke spánku není žádná procházka růžovým sadem a může to být velmi stresující. Neznalost toho, jak fungují minuty a vteřiny, umožňuje dětem „ovládat hodiny“ tak, abyste s nimi trávili více času. „Já jsem proti tomuto chování bojoval tak, že jsem z toho udělal hru, přičemž odměnou byl čas navíc strávený u televize nebo více času na čtení. Vždycky mě překvapí, jak se pohnou, když dostanou správnou motivaci,“ popisuje Keil.

Děti říkají ošklivé věci, aby upoutaly vaši pozornost a vyburcovaly vás, proto je důležité nereagovat tvrdě. Bojujte proti tomu tím, že budete dětem dávat najevo, jak moc vám na nich záleží – mazlením, vzkazy v krabičce se svačinou nebo tím, že den začnete jedním či dvěma pozitivními slovy.

3) Pokoušejí se o noční šichtu

„U nás doma se to opakuje denně: Poté, co dáme naše kluky do postele a začneme se ukládat k odpočinku, musí náš nejmladší jít na nočník, ačkoliv byl před pěti minutami. Poté, co si umyje ruce, se dožaduje objetí,“ vykresluje Keil. Z vlastní zkušenosti zjistil, že řešením tohoto problému je vyčlenit si před spaním na sbližování nějaký čas navíc.

4) Vědomě vás vyrušuje

„Diskuse u večeře mohou být u nás doma zábavné. Když však s manželkou přesuneme pozornost k sobě, jeden ze synů nám najednou chce říct vtip, čímž fakticky ukončí naši konverzaci,“ říká Keil. Jedním ze způsobů, jak s tímto chováním bojovat, je podle něj zaměřit se na děti na několik minut – přimět je, aby například povídaly o svém dni ve škole.

5) „Potřebuji pomoc!“

Když s vámi děti chtějí trávit čas navíc, jejich mysl má tendenci se „vyprázdnit“. To může vypadat například tak, že najednou zapomenou, jak se obléknout, vyčistit si zuby nebo udělat další jednoduché úkony, které bez pomoci prováděly celé měsíce. Způsob, jak jim oživit paměť, spočívá v tom, že je v průběhu dne chválíte za to, že si počínají samostatně, věnujete jim pozornost, kterou potřebují, a umožníte jejich samostatnosti růst, tvrdí Keil.

Příprava dětí na kroužek se někdy může proměnit ve scénu hodnou nominace na Oscara – zejména pokud mají například potíže najít tenisky. Pomáhá, když je ujistíte, že vám na nich záleží a že se snažíte jejich problém vyřešit.

6) Vyprávění pohádek

„Moje nejmladší dítě je docela dobrý vypravěč. Občas si při vyprávění o svém dni něco složitého vymyslí,“ říká Keil. Podotýká, že „vyprávění pohádek“ je nicméně součástí normálního vývoje dítěte. To si ani neuvědomuje důsledky lhaní, protože v raném věku je těžké rozlišit, co je skutečné a co vymyšlené. „Chtějí vám udělat radost. Nesnažte se je přistihnout při lži, ale místo toho se snažte zjistit, jak se cítí,“ radí Keil.

7) Dramatizování

Příprava dětí na kroužek se někdy může proměnit ve scénu hodnou nominace na Oscara – zejména pokud mají například potíže najít tenisky. Podle Keila pomáhá, když děti ujistíte, že vám na nich záleží a že se snažíte jejich problém vyřešit. „Také to, že se jich zeptám, na čem chtějí během lekce pracovat, ukazuje, že se zajímám o jejich život a záleží mi na jejich cílech,“ dodává.

8) „Nenávidím tě!“

Je pravděpodobné, že tuto větu uslyšíte během své rodičovské kariéry často. Děti říkají ošklivé věci, aby upoutaly vaši pozornost a vyburcovaly vás, proto je důležité nereagovat tvrdě. „Bojujte proti tomu tím, že budete dětem dávat najevo, jak moc vám na nich záleží – mazlením, vzkazy v krabičce se svačinou nebo tím, že den začnete jedním či dvěma pozitivními slovy,“ radí Keil.

Související…

Pět znaků, že je vaše dítě vysoce nadané. Jedničky mít nemusí
Dominika Glaserová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...