fbpx

Spala v naší posteli, ale o nic nešlo. Odhalte pět znaků mikropodvádění, než bude pozdě 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Když chování partnera zavání neloajálností a zálety, ale technicky vzato mu nic vytknout nemůžete, mohlo by jít o mikropodvádění. A od něj je ke skutečné nevěře už jen krůček

Zveřejněno: 26. 11. 2023

Možná jste to někdy zažili na vlastní kůži – takový ten nepříjemný pocit, že něco není v pořádku, i když se to tak tváří. V partnerově chování rozeznáváte určité změny, ačkoliv na první pohled nejsou až zas tak patrné. Jenže vy je vnímáte a s paranoiou to nemá nic společného. Tak nějak podobně může ten, komu se mikropodvádění děje, vnímat situaci, v níž se nachází.

Ještě vás nepodvedl, ale nejspíš to brzy udělá

Ačkoliv prakticky vás partner ještě nepodvedl, je jisté, že jeho úmysly nejsou tak úplně nevinné – tak je odborníky vysvětlován termín mikropodvádění, který za poslední dobu zdomácněl na internetu, zejména na sociální síti TikTok. Tam také pravidelní uživatelé se snahou vytyčit nějaké jeho mantinely zformulovali několik zásad, podle nichž se teoreticky dá poznat, že se právě o mikropodvádění jedná. Na seznam patří situace typu, že partner komunikuje s bývalým/bývalou způsobem, který vám není příjemný; flirtuje nebo si sexuální energii vyměňuje s někým jiným kromě vás; nedává na veřejnosti najevo, že jste spolu ve vztahu, nebo o vás a vašem vztahu nemluví hezky; hledá emocionální útěchu u jiných, případně se připojí k seznamce.

Co je pro jednoho v pořádku, může být pro jiného už přes čáru

Některé činy jsou zjevnější než jiné a i přesto je pořád velmi těžké zformulovat nějaké body, které by zcela jasně popsaly, co všechno mikropodvádění vlastně zahrnuje. Protože, jak na Psychology Today podotýká Bruce Y. Lee, lékař, spisovatel a novinář, tak to, co je pro jeden pár už za hranicí „slušného chování“, může být pro druhé ještě v mezích.

Pokud se ve slovníku partnera až moc často objevuje jedno jméno, které navíc začíná mít přednost před vámi, co se tráveného času týče, je nutno přiznat, že to vypadá kapku podezřele.

Ať tak či tak, pokud partnera načapete v podezřelé situaci a z řeči jeho těla čtete, že sám ví, že to, co se stalo, není úplně v pořádku, přesto namítne něco ve smyslu „Ale my jsme se jeden druhého ani nedotkli“, nejspíš mezi ním a potencionálním sokem v lásce minimálně proudí nějaká „zakázaná“ energie.

Sledujte změny v partnerově chování

Doktor Lee proto doporučuje odklonit se od různých definic mikropodvádění a místo toho se zaměřit na chování partnera. Z toho podle něj dokážete vyčíst mnohem víc než z různých seznamů zakládaných na zkušenostech někoho jiného. Čeho si všímat, kdy zpozornět, na co si dávat pozor?

1. Partner se snaží skrývat interakce s někým jiným

Možná, že pro vás jen chystá narozeninové překvapení. Nebo řeší s kolegou přípravy na vánoční večírek či důležitou prezentaci. Pokud se ovšem nejedná o něco tajného, neměl by mít partner problém s vámi otevřeně komunikovat a sdělit vám, proč nemůže dlouhodobě odlepit oči od displeje telefonu. A pokud se rozčiluje nebo se mu nedaří skrýt zjevné podráždění, dokonce má tendence před vámi mobilní telefon schovávat nebo odvádět vaši pozornost jinam, když se zeptáte, je na místě se zajímat, proč tomu tak je.

2. Vy nejste priorita

Jistě – skutečnost, že jste spolu ve vztahu, rozhodně neznamená, že spolu musíte trávit veškerý volný čas a rezignujete na styky s kýmkoliv jiným. Je normální vídat se s jinými lidmi a mít běžný společenský život.

S otevřenou diskusí nemůžete nikdy šlápnout vedle, můžete zažehnat nejeden požár a nadto budete v podstatě soustavně udržovat pevné základy dobrého vztahu.

Ale pokud se ve slovníku partnera až moc často objevuje jedno jméno, které navíc začíná mít přednost před vámi, co se tráveného času týče, je nutno přiznat, že to vypadá kapku podezřele.

3. Přehnaná obrana

Pokud se navíc polovička začne až nápadně intenzivně ohrazovat, když ONO jméno vyslovíte a zeptáte se na cokoliv, co s jeho nositelem/nositelkou jakkoliv souvisí, je na místě se zamyslet, kde je vlastně problém. A ideálně se hned na rovinu otázat.

4. Chová se jinak

Významná, ale nevysvětlitelná změna chování – ať v dobrém či špatném slova smyslu – může být také jednou z indicií, že to mezi vámi a partnerem přestává jiskřit, a on hledá rozjaření někde jinde.

5. Nelíbí se vám její chování

Pokud vaše polovička dělá něco, co se vám nelíbí a o čem se vy sami domníváte, že by mohlo časem vést k nevěře, je lepší na takové pochybení rovnou a upřímně upozornit. Nenechte potom partnera, aby danou věc zametl pod koberec, a přimějte jej, abyste si promluvili. Pokud nakonec zjistíte, že vaše obavy byly liché, neváhejte se omluvit.

Zásadní je otevřená diskuze

Konečně je podle doktora Leeho nejdůležitější nebát se o věcech otevřeně hovořit. S takovým přístupem nemůžete nikdy šlápnout vedle, můžete zažehnat nejeden požár a nadto budete v podstatě soustavně udržovat pevné základy dobrého vztahu. Protože základem každého vztahu by měla být právě upřímnost.

Související…

Podvádíte partnera? Zkuste nevěru se svým partnerem, radí rozvodový právník
Zdeněk Strnad

 

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...