fbpx

Uřvané či agresivní dítě? Vzteklého „satana“ můžete zvládnout, začněte ale u sebe! 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vztek, agrese vůči sobě i okolí, kousání nebo kopání. Výlevy malých dětí mají podle expertů řadu příčin. A i když se to zdá nemožné, je možné s nimi pracovat a postupně je i odbourat. Tady jsou tipy, jak výbuchy vzteku zvládnout

Zveřejněno: 5. 10. 2023

Vztek je velmi silná emoce – zejména pro dítě. Ať už se hádá se sourozencem o hračku nebo nedostalo něco, co chtělo, jeho vztek se může rychle vymknout kontrole. A nezáleží na tom, jestli je zrovna v parku nebo ve škole. Pokud se dozvíte, že váš potomek někoho udeřil, strčil nebo kousl, možná vám to bude trapné, či vás to dokonce vyděsí. Jak dítě přimět, aby se uklidnilo? Ve svém článku pro server Lifehacker radí autor Jason Keil.

„Když je dítě agresivní, obvykle není schopné naslouchat, zpracovávat nebo rozumně uvažovat,“ vysvětluje pro Lifehacker pediatrička a autorka knihy Advanced Parenting (Pokročilé rodičovství) Kelly Fradinová. „Jsou velmi rozrušené a soustředí se na to, co chtějí,“ dodává. Naštěstí ale existují způsoby, jak situaci uklidnit a časem dokonce agresivní výbuchy zmírnit:

1) Pronikněte k příčině chování

Fradinová předkládá několik nejčastějších příčin agresivního chování u dětí:

Odborník může nabídnout jiný pohled na věc, například upozornit na to, že rodiče nedávají svému dítěti dobrý příklad, protože oni sami své emoce také regulovat neumí.

  • Hlad: Dítě může mít žízeň nebo potřebuje jíst.
  • Hněv: Předvídejte chování, které by mohlo způsobit, že se vaše dítě začne vztekat.
  • Osamělost: Dítě potřebuje více pozornosti.
  • Únava: Ujistěte se, že dítě má dostatek spánku.

„Ačkoliv dítě ve skutečnosti není samo, může toužit po větší individuální pozornosti rodičů. A někdy zlobí, aby tuto pozornost získalo. Trocha kvalitního času, kdy se dítěti věnujete a nerozptylujete se přípravou jídla nebo telefonem, může pomoci,“ radí Fradinová.

2) Poskytněte čas a prostor

Když se dítě chová agresivně, může ublížit sobě i ostatním. Potřebuje určitý čas a prostor, aby mohlo své pocity regulovat. „Někdy děti zlobí, protože jsou přetížené. Takže mluvit o svých pocitech a rozebírat je může být víc, než v danou chvíli zvládnou,“ upozorňuje Fradinová. „Musíte tedy znát své dítě a vědět, co potřebuje,“ dodává.

Jedním ze způsobů, jak dítě uklidnit, je jít mu příkladem – a být klidný. „Zjistil jsem, že když klidně požádám své dítě, aby se se mnou zhluboka nadechlo, pomůže nám to oběma dostat se do správného rozpoložení, abychom si mohli naslouchat a spolupracovat. Když se pak uvolní, věnujte chvíli pozornost všem ostatním, kteří mohli být terčem záchvatu vzteku. To dítěti ukáže, jak projevit starost a být empatický,“ sdílí svou zkušenost Keil.

3) Projděte si situaci zpětně

Jak už bylo řečeno, snažit se s dítětem mluvit během agresivního výbuchu nemusí být dobrý nápad. Pokud je ale dostatečně staré na to, aby své jednání pochopilo, je dobré se k incidentu později vrátit a probrat, proč bylo chování problematické. „Ptejte se na otázky, jako například: Co můžeme příště udělat jinak? Jak ti mohu pomoci, až budeš příště rozrušený? Jakou lepší strategii můžeme zvolit?“ navrhuje Fradinová.

Zjistil jsem, že když klidně požádám své dítě, aby se se mnou zhluboka nadechlo, pomůže nám to oběma dostat se do správného rozpoložení, abychom si mohli naslouchat a spolupracovat.

4) Neposilujte agresivní chování

Někdy se stane, že rodič neúmyslně agresivní chování dítěte posiluje – například pokud dítě někoho uhodí nebo kousne, aby dostalo hračku, a vy mu ji dáte, abyste ho uklidnili. Dítě si zapamatuje, že agresivní chování bylo účinnou strategií, a tak to příště zkusí znovu. „Neposkytujte pozitivní zpětnou vazbu na chování, které se vám nelíbí,“ zdůrazňuje Fradinová.

5) Jste dobrým vzorem?

Rodiče často vyhledávají odbornou pomoc až jako nejzazší možnost. Fradinová ale doporučuje, aby experta navštívili raději dříve než později. Může totiž nabídnout jiný pohled na věc, například upozornit na to, že rodiče nedávají svému dítěti dobrý příklad, protože oni sami své emoce také regulovat neumí.

Související…

Dítě má problém? Nechte ho zažít frustraci, později vám poděkuje
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...