fbpx

Čeští středoškoláci jdou příkladem. Ukazují, že žít udržitelně není až tak složité 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Žáci malé rodinné školy, která sídlí asi 20 kilometrů od Prahy, si při pravidelných procházkách všimli, jaký je v okolí nepořádek. Rozhodli se s tím něco udělat a teď ke stejnému přístupu motivují celou obec. V rámci projektu Active Citizens pořádají v červnu zahradní slavnost

Zveřejněno: 22. 5. 2022

Všechno začalo tím, že se dva pedagogové jednou za dva týdny odpoledne scházeli se skupinkou žáků, kteří jsou ubytovaní v areálu Střední školy řemesel Kunice. Škola je to nevelká, v rodinném prostředí zde studuje asi 50 žáků, z nichž většina bydlí právě na internátě a volný čas tráví v přírodě. Nejspíš i proto, že je kunická škola společně s pěti dalšími zapojená do projektu Člověka v tísni Active Citizens-Chráníme klima, si děti více všímají životního prostředí, takže jim při procházkách neušlo, kolik nepořádku se v okolní přírodě povaluje, že i místní lesy jsou zanesené odpadky, a dokonce v nich vzniklo i několik skládek.

Z lesa až ke starostovi

Nad nepořádkem, na který lidé při procházce lesem narazí, se každý pohoršuje. V případě kunických středoškoláků ale nezůstalo jen u rozhořčení. Rozhodli se oslovit starostu obce a něco konkrétního s odpadky a černými skládkami udělat. Starosta Jiří Šíma studenty ochotně přijal a spolupráce začala.

Cílem je likvidace všech černých skládek.

„Nejdříve jsme mezi občany Kunic udělali výzkum. I s jejich pomocí se tak začala mapovat místa v okolí obce, kde je větší množství nepořádku či vzniklé skládky. Od začátku května je žáci a občané ve svém volném čase uklízí. Cílem je likvidace všech černých skládek,“ popisuje Bára Lupínková, jednatelka Agentury Maitess zabývající se pořádáním volnočasových aktivit pro děti, mládež a dospělé.

Zahradní slavnost má inspirovat 

Aktuálně připravovaným dalším počinem, který má zvýšit povědomí o ekologické situaci a inspirovat k zapojení do projektu více lidí, je zahradní slavnost. Ta by se měla konat v areálu školy 15. června mezi 10. a 19. hodinou. Každý obor bude mít v nabídce jeden ekologický, udržitelný, vegetariánský či vegan produkt. „Například kuchaři chystají veganské chlebíčky, pečovatelé šijí pytlíčky na ovoce ze starých látek, stánek internátu ukáže, jak recyklovat pet lahve,“ popisuje Bára Lupínková.

kunice1

Studenti SŠR Kunice při likvidaci jedné z černých skládek (zdroj: SŠR Kunice)


Návštěvníci se dále mohou těšit na bezobalový mini obchod, charitativní bazárek oblečení a věcí do domácnosti, vegetariánské a veganské teplé občerstvení a na výbornou kávu. Rodiče s sebou mohou vzít i své ratolesti, pro ty budou připravené ekologické hry. K poslechu bude připravena přednáška o změnách klimatu, ke zhlédnutí výstava předmětů, které žáci školy našli v lese, společně s informacemi o předpokládané době rozkladu. Atmosféru bude dotvářet hudební vystoupení.

Malými krůčky může začít opravdu každý

Platit se bude speciální školní měnou, takzvanými Kunickými dukátky. Lidé, kteří se do úklidu již zapojili, je získají za sesbírané odpadky, ostatní návštěvníci je budou moci u vstupu vyměnit za klasické peníze. „Zahradní slavnost má být inspirací pro širokou veřejnost a ukázat, že živočišné produkty se dají nahradit těmi rostlinnými, aniž by bylo nutné ubírat na chuti, proč nepoužívat jednorázové plasty, proč dát věcem druhou šanci a jak se celkově chovat ekologicky a šetrněji k planetě,“ uzavírá Bára Lupínková s tím, že záměrem je dokázat, že malými krůčky může začít opravdu každý.

Škola chce jít příkladem i v tom, že postupně nahradí veškeré chemické produkty těmi ekologickými.

Související…

Konec plýtvání a nežádoucího odpadu: Vezměte udržitelnost do vlastních rukou
Komerční článek

foto: Shutterstock, SŠR Kunice, zdroj: Bára Lupínková, Agentura Maitess

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...