fbpx

Podle ní zázvor obsahuje ojedinělou sloučeninu, která může být až 10 000krát účinnější než tradičně používaná chemoterapie. Jak dopadne střet byliny s farmaceutickým průmyslem?

Zveřejněno: 29. 6. 2019

 

Jenom v Česku onemocní rakovinou více než 77 tisíc lidí ročně. Každý rok na ni 27 tisíc lidí zemře. V překladu? Každý třetí obyvatel ČR bude mít alespoň jednou za život rakovinu. A každý čtvrtý jí i podlehne. Nová studie publikovaná organizací Public Library of Science (PLoS, v překladu Veřejná knihovna vědy) ale našla bylinu, která by nás mohla zachránit, a to zázvor, respektive složku 6-shogaol, kterou obsahuje. Ta dokáže zacílit rakovinové kmenové buňky mnohem efektivněji než chemoterapie.

Největší problém s léčbou rakoviny

S rakovinovým nádorem si moderní medicína více či méně dokáže poradit. Mnohem horší je to se strůjcem nádoru: rakovinovými kmenovými buňkami. Ty způsobují celou řadu různých rakovinových onemocnění. Někdy jsou nazývány „mateřské buňky“, protože jsou odpovědné za produkci „dceřiných" buněčných typů“, z nichž se tvoří kolonie nádorů. Jakkoliv mateřské buňky představují jenom 0,2 až 1 % jakéhokoliv nádoru, jsou zdánlivě nesmrtelné. Neustále se obnovují a regenerují. Mohou se rozrůst do mnoha různých forem a jsou odolné proti klasické chemoterapii. Navíc jsou tumorigenní – mohou se rozštěpit a vytvořit nové kolonie nádoru. Dokud nejsou zničeny, nemůže být nemoc vyléčena.

Jakákoliv složka, která umí bojovat proti rakovinným kmenovým buňkám, je pro léčbu extrémně důležitá. Zázvor pomáhá.

Jenomže i kmenové buňky mají svého nepřítele. V tomto případě je to látka 6-shogaol, která vzniká sušením nebo vařením kořene zázvoru. Její účinky se projevují už v koncentraci, jež nijak neovlivňuje tradiční rakovinové buňky. To je velký rozdíl oproti konvenčním způsobům léčby, které toho nejsou schopny a mohu pacientovi velice ublížit.

Jak napsali autoři studie Anasuya Ray, Smreti Vasudevan a Suparna Sengupta: „Rakovinové kmenové buňky představují vážnou překážku v léčbě rakoviny, protože mohou být zodpovědné za špatnou prognózu a obnovení nádoru. Aby toho nebylo málo, jenom nepatrné množství chemoterapeutických složek je schopno tyto buňky zabít. (…) Proto je jakákoliv složka, která vykazuje schopnost bojovat proti kmenovým buňkám, velmi důležitá pro léčbu nemoci a měla by být nadále zkoumána.“

Pyrrhovo vítězství tradiční vědy

Konvenční techniky jako chirurgický zákrok, záření a chemoterapie jsou účinné pro snížení velikosti nádoru – občas natolik, že nákaza je z těla „vyhoštěna“, „spálena“ nebo „otrávena“. Takový boj ale může představovat Pyrrhovo vítězství. Nejenom že je náročné pro tělo, ale kmenové buňky se mohou začít množit v ještě větší nádor a nakonec vyhrát celou válku.

Přírodní látky obsažené v lidské stravě jsou mnohem lepší v boji proti této civilizační chorobě než chemoterapie a radiace.

„Dietní složky představují vítanou možnost boje proti rakovině; čas prověřil, že jsou pro lidské tělo prospěšné,“ napsali autoři studie. Zázvor není ve své pozici osamocen. Dalšími bylinami, které zabíjejí rakovinové buňky, jsou například kurkuma nebo česnek. Tyto rostliny sice nejsou – na rozdíl od moderních synteticky vyráběných chemikálií – patentovaným lékem, prověřila je ale staletí a desítky lidských kultur. 

Ve výsledku se tato studie přidává k rostoucímu množství výzkumů, které naznačují, že přírodní látky obsažené v lidské stravě jsou mnohem lepší v boji proti této civilizační chorobě než chemoterapie a radiace. Vezme to farmaceutický průmysl na vědomí? Můžeme jenom doufat.

Související…

Víte, co vám uleví od hrozivých migrén? Úplně obyčejný zázvor
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Food revolution

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...