fbpx

Astronomové jsou přesvědčení, že objevili nejmladší planetu naší galaxie 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tým astronomů z NASA a Evropské vesmírné agentury (ESA) podle The New York Times zřejmě objevil nejmladší planetu v naší galaxii. Planetu tak čerstvou, že je stále zcela zahalena do svých prachových plynných stavebních bloků

Zveřejněno: 16. 8. 2022

Vědci oznámili svůj objev v článku, který zveřejnil časopis Astrophysical Journal Letters. V něm astronomové předpokládají, že tělo planety je staré pouze 1,5 milionu let. Pro kontext je třeba si uvědomit, že naše Země má odslouženo více než 4 miliardy let. Takto mladá planeta nebyla nikdy předtím identifikována a další analýza pravděpodobně nabídne bezprecedentní pohled na to, jak se formují nové světy. „Je to jako dívat se na naši vlastní minulost,“ řekla listu The New York Times Myriam Benistyová, astronomka z Ústavu planetologie a astrofyziky v Grenoblu ve Francii, jedna ze spoluautorek výzkumu planety.

Vědci zahájili studium nebeského novorozence v roce 2021 pomocí vysoce citlivého chilského dalekohledu Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Ten je dostatečně citlivý na to, aby zachytil ​​kosmické rádiové vlny, ze kterých jsou vědci schopni odvodit množství informací o nebeských tělesech.

Novorozená planeta je například podivně daleko od své mateřské hvězdy.

The New York Times uvádí, že s pomocí tohoto výkonného dalekohledu byli vědci schopni určit, že planeta AS 209, což je mateřská hvězda malé exoplanety, byla zahalena cirkuplanetárním diskem, prstencem kosmického prachu a plynu, který obíhá kolem určitých hvězd a z kterých v okolí planet mohou vznikat měsíce a další kamenná tělesa. Podle astronomů se jedná o velmi výmluvné znamení rozvíjející se sluneční soustavy. Navíc zjistili, že AS 209 teprve nedávno začala spalovat vodík. V intencích hvězdných let to znamená, že hvězda je také docela mladá.

Nakonec se ovšem zdá, že výzkum vyvolává mnohem více otázek, než na které odpovídá. Novorozená planeta je například podivně daleko od své mateřské hvězdy. Ale vzrušující je, že The New York Times hlásí, že vědci brzy namíří vesmírný dalekohled Jamese Webba na rostoucí sluneční soustavu, a když se o tomto formujícím se světě dozvíme něco více, můžeme doufat, že objevíme něco více i o tom našem.

Související…

Přistání na asteroidu je milníkem kosmonautiky. Proběhne prý do roku 2073
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...