fbpx

Bulharsko by mohlo zaplatit čtvrtku státního dluhu. Jenže Bitcoiny se ztratily...

Zveřejněno: 31. 1. 2018

Moje sousedka zuří. Normálně nic nevyhazuje, ale před několika lety donutila manžela, ať odveze do sběrného dvora jejich staré „písíčko“. Byl to počítač, který použili k nákupu bitcoinů. Než se jim totiž narodila dvojčata, měli čas hrát si a experimentovat. Teď jen úpí a sledují, jak bitcoiny nebývale rostou. Obvolávají státní správu a zcela vážně se snaží lokalizovat skládku, na které mohl zmizet teď už tisíckrát prokletý počítač.

Všechna světová média psala o objevu rapera a zpěváka 50 Cent. Ten ale určitě není sám. Nor Kristoffer Koch investoval v norských korunách ekvivalent 26 dolarů. Bylo to v roce 2009, kdy psal diplomku o elektronické měně.

Pak na ně zapomněl, ale paměť mu osvěžily zprávy, které se o bitcoinu objevily čtyři roky poté. Protože je elektronická měna uložena pomocí privátního klíče, Kochovi se časem podařilo na něj přijít. Čekalo ho příjemné překvapení v podobě 886 000 dolarů. Kristoffer si tak mohl v zámožnější části hlavního města pořídit byt.

bitcoin bulg

V Bulharsku jsou bitcoiny populární. Možná víc, něž orgány EU tuší.

Bulharsko může zaplatit část státního dluhu

Existují ale i příběhy, které se mohou odehrát jen v Bulharsku. Bitcoin se často objevuje ve zprávách v souvislosti se zásahem policie. Policisté všude po světě zabavují počítače a s nimi elektronickou měnu, používanou na praní peněz kriminálními živly.

Bulharsko přitahuje mafii a organizovaný zločin ze středního východu a Evropy. Během svých razií policie zabavila statisíce bitcoinů v hodnotě pěti set milionů dolarů. Tato suma během půl roku fantasticky poskočila na tři miliardy dolarů. Bulhaři by tímto úlovkem mohli splatit skoro čtvrtinu svého národního dluhu.

Jenže není jisté, kde zabavené bitcoiny vlastně jsou. Bulharsko se snaží být rovnocenným členem EU, proto si už v roce 2006 vyžádalo speciálního komisaře pro boj s korupcí. Výsledek? Dvanáct let poté se komisaři EU snaží pochopit, jak je možné, že úředníci, kteří pobírají plat v hodnotě 450 dolarů, bydlí v bytech za několik milionů dolarů. Buď je korupce stejně bujná jako dřív, nebo to jen vysvětluje, kam se poděly zabavené bitcoiny. Odpovědné orgány je každopádně nemůžou najít…

Loupež v Midsomeru

K prvnímu pokusu o „fyzickou“ loupež bitcoinů mezitím došlo i v Anglii. A zrovna ve vesnici v Oxfordshire, která je tak malebná, že se v ní normálně točí Vraždy v Midsomeru. Majitele firmy Aston Digital Currencies (založené v červnu, krátce předtím než hodnota bitcoinu začala strmě stoupat) v pondělí v noci lupiči v balaklavách majzli přes hlavu a donutili ho, ať jim převede bitcoiny na jejich účet.

Zatímco se manželka s ročním miminem schovávala v ložnici, Danny Aston pět ozbrojených zlodějů převezl a transfer obrovských hodnot jenom předstíral. Policie potvrdila, že k přesunu elektronické měny nebo k její krádeži nakonec nedošlo.

Piráti útočí

Bitcoin je samozřejmě i častým cílem hackerů. Ti aktuálně umístují na YouTube reklamu, která vám po rozkliknutí do počítače zavede vir, který umí vytěžit kryptoměny, které se vlastně tváří jako běžné soubory. Povedlo se jim to už u tisícovek uživatelů.

Stačí kliknout na danou reklamu a váš počítač infikuje takzvaný „Coinhive kód", který slouží k těžbě kryptoměny monero (obdoba bitcoinu, jehož hodnota je teď 200 dolarů). Kryptoměny se z počítače "vytěžují" ve chvíli, kdy uživatel používá počítač k potvrzení transakcí na blockchain, tedy "účetní knize kryptoměn". Virus přijímá digitální mince jako platbu.

Společnost Google, která YouTube vlastní, útoky potvrdila s tím, že během několika minut škodlivou reklamu stáhla. Hackeři i tak stačili napadnout tisíce počítačů ve Španělsku či v Japonsku.

foto: Profimedia a Cryptocrowd.org

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...