fbpx

Zveřejněno: 21. 7. 2017

Spisovatele, duchovního učitele a terapeuta Miloše Matulu mnozí naši čtenáři již znají například z jeho článků nebo rozhovorů, které vede se zajímavými osobnostmi. Léta také spolupracoval s astroložkou Zošou Kinkorovou, s níž pořádal i společné semináře. Čím se Miloš zabývá a co jej ovlivnilo na jeho cestě? Jaké jsou jeho workshopy a semináře, se kterými jezdí po celé republice za našimi čtenáři?

Co tě nejvíce ovlivnilo na duchovní cestě?

Při pohledu na noční oblohu plnou hvězd jsem už odmalička tušil, že všechno je jinak… První silný impuls přišel během spolupráce s Barbrou Streisandovou na filmu Yentl, který se tady v roce 1982 natáčel. Když jsem při natáčení poprvé slyšel její píseň „Where is it written?“, bylo to, jako kdyby se uvnitř mne samého něco otevřelo. Docenil jsem to ale a pochopil až mnohem později, neboť jsem ještě musel ujít pěkný kus cesty.

Dalším impulsem bylo v polovině osmdesátých let „setkání“ se Zdislavou z Lemberka, českou šlechtičnou a léčitelkou ze 13. století. Její osud v románu Aleny Vrbové (V erbu lvice) mě natolik oslovil, že jsem se po revoluci rozhodl vyprodukovat stejnojmenný film. Celý projekt se mi podařilo zrealizovat a věřím, že se stal jedním z podkladů pro Zdislavinu kanonizaci. A posledním – třetím a důležitým impulsem bylo, když jsem se v roce 1988 dostal pod dojmem jistého vztahu na zásadní životní křižovatku s otázkou: pokračovat, nebo nepokračovat? Tehdy jsem pocítil NĚCO, co se nedá slovy vyjádřit. „Absolutní LÁSKU“. A to změnilo běh mého života…

barbra shutterstock 262367384

Už odmalička jsem tušil, že všechno je jinak… První silný impuls přišel během spolupráce s Barbrou Streisandovou na filmu Yentl. Když jsem při natáčení poprvé slyšel její píseň „Where is it written?“, bylo to, jako kdyby se uvnitř mne samého něco otevřelo.

Hledání sebe sama

Kdy jsi začal objevovat sám sebe?

Vědomé hledání u mě začalo před více než třiceti lety. Souviselo to tehdy s mými „vztahy – nevztahy“. Těsně po revoluci mi jeden kamarád začal nosit duchovní literaturu, která mě uchvátila. Sám jsem udělal první krok k intenzivnímu vzdělávání v tomto směru. Ve stejném období jsem byl konfrontován se smutnými událostmi, které posléze vyvrcholily smrtí několika blízkých v rodině. To však ve mně nastartovalo silný impulz hledání. Seznamoval jsem se s různými léčiteli a duchovními učiteli, hledal jsem a učil se rozlišovat… Velice mě obohacovalo a stále obohacuje duchovní spojení se sestřenicí Danou Bufkou z USA, s níž dodnes společně hledáme Světlo a Lásku. Fascinován touto tematikou jsem připravoval dokumentární film o alternativní medicíně, což mě přivedlo k Ilonce Manolevské, která mne pak seznámila s dalšími zajímavými lidmi.

Kdo tě nejvíc ovlivnil?

Třeba ke psaní mě přivedla Ilonka Manolevská, což málokdo ví! V duchovních směrech mě hodně ovlivnila Barbra Streisandová: její texty, to jsou duchovní semináře! Nemohu opomenout úžasnou Zošu Kinkorovou a svého času mě velmi oslovily knihy a přednášky Marty Foučkové či semináře Marušky Říhové a dr. Maškové. Rád si popovídám s vynikající homeopatkou Vlastou Jankovou. Někteří zůstávají, někteří odcházejí, aby zase mohli přijít noví. A nyní mě již několik let ovlivňuje a zaměstnává egyptský faraon Achnaton.

Jakými technikami ses zabýval nebo zabýváš?

Během těch téměř třiceti let jsem absolvoval nespočet přednášek, seminářů, ale i různých terapií jen proto, abych se seznámil s tím, co mě v dané době zajímalo, a také abych nabyté zkušenosti mohl zprostředkovávat dále – ať jako řadový posluchač, autor článků a rozhovorů či později jako lektor. Vždy mě fascinovaly regresní techniky – snad i proto, že se mi určitá zákoutí mé duše začala v průběhu let pomalu a postupně sama otevírat. Stále mě fascinují andělé, ať už to bylo učení Mistrů Atlantidy, se kterým mě seznámili manželé Geljenovi, nebo skvělá práce dr. Páleše, kterou jsem měl možnost s ním konzultovat. Fascinuje mě astrologie. Úžasná je rovněž fytoterapie, k níž jsem se dostal přes Pavla Váňu, dále aromaterapie či Bachova květová terapie. Mojí velkou láskou je mystika, zejména egyptská, dále pak meditace, práce s kameny a muzikoterapie. Bývaly doby, kdy jsem hledal informace vně, ale pak nekompromisně zapracoval Osud, který mě nasměroval nakonec tak, abych začal nahlížet do svého nitra.

andele shutterstock 563683291

Stále mě fascinují andělé, ať už to bylo učení Mistrů Atlantidy, se kterým mě seznámili manželé Geljenovi, nebo skvělá práce dr. Páleše, kterou jsem měl možnost s ním konzultovat.

Vše je o energii

Zbýváš se prací s energií…

Léta se zabývám meditací a prací s energií, ať už se jedná o vnitřní energetická cvičení, práci s kameny, pránickou energii a podobně… Řekl bych, že vše souvisí s energií. Bez práce s energií není terapeut schopen uvést pacienta do hypnózy, není schopen uskutečnit regresi, není schopen provádět duchovní léčení, není schopen léčit bioenergií…

Máš zážitky s pyramidou…

Úžasný zážitek mám s Velkou pyramidou v egyptské Gíze. Již při plánování cesty jsme měli na paměti, že hotel musí být co nejblíže pyramidám, abychom mohli prožívat jejich energii. A skutečně, náš hotel byl pět minut pěšky od pyramid, navíc jsme na ně viděli z hotelového pokoje! Během našeho pobytu v Káhiře jsme čtyřikrát navštívili zasvěcovací místnost, tzv. královu komoru, kde jsme schováni za sarkofágem meditovali vždy asi 45 minut. Zážitky jsou nepopsatelné! Podstatné však je, že dnes se kdykoliv mohu ponořit do meditace a představit si, že se nacházím ve Velké pyramidě.

pyramida shutterstock 526410997

Úžasný zážitek mám s Velkou pyramidou v egyptské Gíze. Již při plánování cesty jsme měli na paměti, že hotel musí být co nejblíže pyramidám, abychom mohli prožívat jejich energii.

Pokojný bojovník světla

Kladeš důraz na meditaci…

Meditace je zklidnění, ticho, kontakt s vyššími sférami, anděly, Bohem, s Vyšším Já. Ale je to také zdroj energie a informací. Meditace je vyšší forma modlitby. Dříve se meditaci říkalo rozjímaní…

Pořádáš workshopy a semináře, co se na nich lidé mohou naučit?

S účastníky workshopů či seminářů se věnujeme tématům: Duchovní cesta pokojného bojovníka Světla, Transformace pro Nový věk, Karma a reinkarnace, Cykly v našem životě. Pracujeme s duchovním Světlem a léčíme se jím, účastníci se rovněž učí relaxovat, meditovat a pracovat s vizualizací. Rovněž vylaďujeme energetická centra v našem těle – čakry, učíme se energizovat a pročišťovat auru, léčit drahými kameny a pomocí muzikoterapie a colorterapie… Témat je opravdu hodně, navíc i z názvu prvního tématu je zřejmé, že se věnujeme i učení Dana Millmana a Paula Coelha. 

Máš nějaké motto?

Myslím, že by měl každý rozdmýchat v sobě Lásku k lidem, k dobrým morálním hodnotám, k evoluci lidstva, k Božímu plánu a Nekonečnu, hořet jí a rozněcovat ji v dalších srdcích. Ale abyste mohli milovat druhé, nejprve musíte milovat sami sebe! Rád bych zmínil motto Barbry Streisandové, které mě velmi ovlivnilo: „Jděte za svým snem, jděte za svou vizí. Když je vám dáno věci vidět, dokážete je i uskutečnit. Věřte svému instinktu.“ A tím se řídím.

 

foto: Lukáš Ďúran, Shutterstock, archiv, zdroj: Ukázka z knihy Hvězdy ezoterického nebe I. - Kniha plná energie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...