fbpx


Zveřejněno: 7. 4. 2017

Golf je sport s lehkým puncem snobismu. Jaké to je prosadit se v tomto prostředí, když jediné jméno, které si veřejnost pod touho aktivitou představí, je Tiger Woods, se české golfistky Lucie Hinnerové ptal hokejový trenér, kouč, manažer a spisovatel Marián Jelínek v druhém díle svého pořadu. 

Lucie Hinnerová je na greenu jako doma, ačkoliv se golfu začala věnovat relativně pozdě, a to ve čtrnácti letech. Svým drivem však dnes dostatečně vynahrazuje léta, která trávila jako malá na tenisovém kurtu. Nyní pro ni tato doba nepředstavuje žádný vysoký hendikep a usměvavá sportovkyně má chuť zasadit se o proslavení tohoto sportu i svého jména. 

jelinek lucie hinnerova

Sympatická Lucie Hinnerová věří, že i český golf může dosáhnout světové úrovně.

Když míček padne do jamky

 „Já si myslím, že to není pravda,“ vyvrací ihned ze začátku rozhovoru Lucie všeobecnou domněnku o golfu jako sportu pro snoby. Je přesvědčená o tom, že tento předsudek zde zůstal ještě z dávných dob, kdy tuto hru v jejích počátcích praktikovali jen movití Skoti. Podotýká ale, že se v každém klubu najde i někdo, kdo se snaží být něco víc. Na otázku, zda se domnívá, že český golf může dosáhnout světové úrovně, odpovídá optimisticky: „Je to možné, ale chce to vůli. My sice nemáme tak dobré podnebí jako třeba ve Španělsku nebo v Itálii, kde mohou hrát na trávě celý rok, což je důležité, ale v Americe soutěží i Švédky, které jsou na tom ještě hůř než my tady v Česku.“

Na její cestě ji nejvíce ovlivňovali rodiče a bratr, který vždy rekreačně sportoval, a ona chtěla být podvědomě jako on. „Mohla jsem si hezky lakovat nehty a malovat se, ale rodiče mě vedli k tomu být aktivní, a tím mě asi nejvíc formovali.“ V boha Lucie nevěří. Spíše v něco mezi nebem a zemí. „Smysl života stále hledám,“ odvětila s úsměvem, „a to po každém nepovedeném turnaji. Ale věřím, že společnosti něco přinesu. Že jsem tu proto, abych něco dokázala a pomohla tak ostatním.“ 

Golfová akademie

Sláva hory i oceány přenáší, proto Lucie touží po tom, aby mělo jednou její jméno zvučnou intonaci. „Když se řekne golf, spousta lidí si vybaví dvě slova - Tiger Woods - i přesto, že už není světovou jedničkou. Já bych chtěla něco podobného. Je mi jasné, že ve světě se mi to asi nepodaří, ale alespoň v České republice a okolí bych si přála, aby si lidé, když uslyší moje jméno, jej spojili s dobrou hrou,” říká. Její metou je dostat se na nejvyšší evropskou soutěž. Nejde jí však ani tolik o výhru jako o budování své pověsti. Ráda by nabrala co nejvíce zkušeností a pomáhala pak jako manažerka na cestě mladým nadějným dětem u nás. „Pokud mi to ale půjde dobře, nevidím důvod, proč bych do Ameriky neměla jít,“ doplňuje Lucie. Do budoucna by chtěla dostudovat magisterský titul. Později má v plánu zůstat v tenisovém prostředí. Kdyby měla kouzelný prsten, založila by si svou vlastní golfovou akademii. „Chtěla bych se zaměřovat spíše na sportovní golf, ale myslím si, že součástí každé takové akademie jsou i rekreační hráči,“ odpovídá. 

foto: archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...