fbpx

Konec školního roku je už zítra a s ním je samozřejmě spojené finální ohodnocení našich dětí. Proč bychom jako rodiče neměli brát vysvědčení až tak vážně, vysvětloval Bohumil Kartous, vizionář v oblasti vzdělávání z portálu EDUin, v exkluzivním rozhovoru pro Flowee.

Zveřejněno: 4. 6. 2023

„Nejsem jen analytik a vedoucí komunikace think-tanku EDUin, ale jsem také rodič. Musím se přiznat, že ani nevím, jaké má aktuálně známky ve škole můj starší syn. Známka není odrazem vzdělávání. Až dostanete vysvědčení do ruky, tak číslíčka, která tam uvidíte, nepředstavují vzdělání, jež dítě dostalo. Je to nějaké hodnocení odrážející nejen to, jestli je váš potomek dobrý v matematice či biologii, ale i vztah učitele k danému dítěti,“ popisuje Bob Kartous. 

Ve známkování neexistuje objektivní metrika

Společnost Scio porovnávala výsledky standardizovaných testů se známkami a přišla na zajímavý fakt. Holčičky, které jsou ve škole hodné a nezlobí, mají v průměru o jeden stupeň lepší známku z matematiky než neposlušní chlapečci. Další skutečností je to, že děti mající samé jedničky na jedné škole, mohou mít v jiné vzdělávací instituci samé trojky nebo čtyřky. „Děti za špatné známky netrestejte, ale nedělejte si ani nesmyslné iluze, pokud jsou to jedničkáři. Nemusí to hned znamenat, že před sebou mají skvělou vzdělávací dráhu,“ dodává Bob. 

Zásah rodiče  

Má vaše ratolest skvělý výsledek ve standardizovaných testech, ale špatnou nebo horší známku na vysvědčení? I s takovou možností se můžete setkat, ale nesnažte se vyvolávat zbytečné konflikty. Nejdříve se zeptejte učitelky, zdali si myslí, že známka odpovídá výkonu. Pokud vám nepodá vysvětlení, máte plné právo zajít za ředitelem školy. Vše řešte v klidu, jediný, kdo by to mohl odnést, je vaše dítě. 

Známky nejsou odrazem vzdělání 

Pokud se skutečně chcete zajímat o to, jak vaše dítě prospívá, věnujte se mu v průběhu celého roku. Známku berte pouze jako jeden z faktorů, které vám mohou napovědět, ale rozhodně ne jako bernou minci. 

Rada pro děti 

Není žádnou výjimkou, že se děti bojí v poslední den školy vůbec přijít domů, pokud jejich výsledky neodpovídají představám rodičů. „Připravte své rodiče dopředu. Prozraďte jim, jaké známky přinesete, a nestavte je před novou překvapivou věc až s vysvědčením v ruce. Jestliže tak učiníte, nemáte se zítra čeho bát,“ radí Bob Kartous. 

Související…

Otevřeně o vzdělávání: nejvyšší čas myslet jinak
Bohumil Kartous
 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...