fbpx

Zveřejněno: 28. 10. 2017

Domníváte se, že by váš sexuální život snesl pár vylepšení? Myslí si to totiž skoro všichni. Sex je jednou z nejzdravějších aktivit každého páru. Fyzická blízkost přispívá k emoční vyrovnanosti, je prospěšná pro tělo a samozřejmě je zdrojem potěšení. Lidé, kteří mají aktivní a trvalý sexuální vztah, mají předpoklady k většímu štěstí, fyzickému zdraví a dožívají se vyššího věku. Páry, které mají šťastný a zdravý sexuální život, uvádějí, že jsou obecně spokojenější a zvládají lépe těžké životní situace. 

Tady je pět kroků k lepšímu sexuálnímu životu, se kterými můžete začít klidně hned dnes večer. Pokud se pustíte jen do jednoho nebo dvou, nevadí, jistě i to prospěje.

Buďte upřímní

Prvním krokem je vyjasnit si s partnerem, jak váš sexuální život vnímáte. Pokud chcete sex častěji, řekněte si o to. Jestliže chcete delší předehru, musíte si o tom s partnerem promluvit. Druhým krokem je mluvit otevřeně o samotném zážitku, o tom, co vás trápí nebo se vám líbí. Máte-li problémy s dosažením orgasmu, například kvůli krátké předehře, buďte ohledně toho upřímní. Chcete více líbat – komunikujte. Říci pravdu znamená být upřímný o tom, co od sexu očekáváte, a otevřít o tom diskusi s partnerem. Můžete se z počátku stydět, ale pamatujte, že nejlepší sex je ten, o kterém partneři mluví. 

sex shutterstock 671695315

Říci pravdu znamená být upřímný o tom, co od sexu očekáváte, a otevřít o tom diskusi s partnerem.

Řekněte, co chcete

V klidu a ohleduplně vysvětlete partnerovi, co byste si přáli změnit. „Chtěl/a jsem ti říct, že,“ nebo „Bylo by pro mě více vzrušující, kdyby,“ jsou ideální začátky konverzace. Umět sdělit, co od styku očekáváte, je velký krok ke zlepšení celkového sexuálního vztahu. Páry, které mají skvělý sex, toho docílily tak, že o tom mluvily. Když vše probíhá podle vašich představ, bude pro vás milování mnohem více naplňujícím zážitkem. 

Odvažte se

Zbavení se zábran je v sexuálním životě bezesporu velkým posunem. To může znamenat několik věcí, například se při sexu umět uvolnit, nebo přestat myslet na to, „jak by ten sex vlastně měl vypadat“. Může to znamenat třeba nový způsob předehry. Uvolnění často vede k experimentování s pořadím, v jakém se vaše intimní chvíle běžně odehrávají, nebo s vyzkoušením nové sexuální polohy. Sledováním partnera, toho, jak se uspokojuj – to je skvělý způsob, jak zjistit, kde se druhého dotýkat a co ho/ji uspokojuje. Když se navíc s partnerem dokážete zbavit studu a zábran, váš vzájemný vztah to prohloubí a posílí nejen po sexuální stránce. 

sex shutterstock 514793428

Pokud se ve vztahu vyskytují problémy, snažte se je vyřešit, nebo se s nimi zkrátka smiřte. Fyzicky se od partnera distancovat je špatné jak pro váš vztah, tak pro vaše zdraví.

Poraďte se s lékařem nebo terapeutem

Zdravotní problémy mohou se sexuálním životem pořádně zamávat. Například určité léky na předpis (antidepresiva, léky na spaní, na srdce a proti alergii) mohou způsobit problémy s tělesnými funkcemi, jako jsou poruchy erekce, potíže s dosažením orgasmu nebo úbytek sexuální touhy. O vedlejších účincích léků, které požíváte, je dobré si promluvit s lékařem. Změna medikamentů může někdy udělat zázraky, stejně tak braní pilulek v jiném čase, než běžně míváte milostné hrátky.  V jiných případech může pomoci společná návštěva terapeuta, který párům pomáhá mluvit o tom, jaký mají k sexu postoj, a může pomoci nastínit strategii, jak vztah zlepšit. Certifikovaní odborníci jsou v tomto směru skutečně velmi nápomocní a mohou vám pomoci ve vašem pohledu na sex, ale třeba i poradit, jak v posteli vydržet déle.

Udělejte ze sexu prioritu

Věci, které považujete za důležité, většinou v životě uděláte. Pokud jste si dali za cíl zlepšit vaše stravování, pravděpodobně si toho, co jíte, začnete více všímat. Jestliže jste se rozhodli více spát, budete pravděpodobně chodit spát dříve. Zda si dáte za cíl zlepšit váš fyzický vztah, budete se mu více věnovat. Jednou možností je dohodnout se s partnerem na tom, že budete do postele chodit společně alespoň jednou týdně. To způsobí, že se zvýší množství mluvení, dotyků, polibků a následně tak i sexu. Nechcete jít spát společně? Tak zjistěte proč a partnerovi to řekněte. Pokud se ve vztahu vyskytují problémy, snažte se je vyřešit, nebo se s nimi zkrátka smiřte. Fyzicky se od partnera distancovat je špatné jak pro váš vztah, tak pro vaše zdraví. Tím, že ze sexu a obecně vašeho vztahu uděláte prioritu, investujete tak vlastně sami do sebe.

foto: Shutterstock, Giphy, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...