fbpx

Zveřejněno: 31. 8. 2017

Měli bychom si dávat pozor na člověka, který byl v minulosti nevěrný? Podle psychologa Grenta Brennera velmi záleží na tom, jaké důvody k nevěře partner v předchozím vztahu měl. Pokud jste ale narazili na někoho, kdo si dokáže nevěru snadno ospravedlnit a do toho zná hodně přitažlivých lidí, je nejspíš lepší vzít rovnou do zaječích.

Mít za život mnoho sexuálních partnerů se v dnešní době stává téměř normou ani otevřené vztahy už nebývají výjimkou, ale drtivá většina lidí stále preferuje monogamii. Jak je tedy možné, že spousta z nás věrnost (ať už v manželství nebo mimo něj) někdy nebo opakovaně poruší? Psycholog uvádí, že existují obecné faktory, které lidi k nevěře vedou.

sex shutterstock 662146600

Čím více známe lidí, tím snáze podlehneme pokušení.

Nedostatek sexu není jediným důvodem

Najít si bokovku mají tendenci lidé, kteří přestávají být spokojení v sexu se svým současným partnerem, nebo ti, kteří neberou vztah příliš vážně. Volnější postoje k milování jako takovému hrají rovněž velkou roli, stejně jako sociální prostředí, které nevěru schvaluje, nebo alespoň přímo neodsuzuje. O tom, zda partnera podvedeme nebo ne v neposlední řadě pak rozhodují naše osobnostní charakteristiky.

Dvakrát do stejné řeky vstoupíš…

Mimopartnerský sex obvykle provozujeme s někým, kdo je pro nás sexuálně přitažlivý. Brenner se domnívá, že čím více atraktivních a navíc dostupných lidí známe, tím více se zvyšuje riziko toho, že budeme nevěrní. Zkrátka podlehneme pokušení. Máme-li partnera, který byl v minulosti nevěrný, není to obecně dobré znamení. Kdo už jednou podvedl, ten nejen ví, že se to může stát, ale je pravděpodobné, že si i nevěru dokáže snáze ospravedlnit než ten, který nikdy nic podobného nezkusil. Případně zastává otevřenější názory na sex.

Špatný výběr

Na druhé straně stojí ti, kteří jsou opakovaně podváděni. Zpravidla si stále dokola vybírají ty stejné typy protějšků. Kvůli svým zraněním se mnohdy snaží dozvědět co nejvíce o sexuální historii partnera, ani to však nemusí pomoci. Nevěrník nám svou minulost tají, případně ji odhalí až ve chvíli, kdy už je vztah příliš vážný.

vztah problemy shutterstock 217147789

Ti, kteří byli ve svých minulých vztazích nevěrní, jsou často ke svým nynějším protějškům přespříliš podežřívaví.

Vztah zničený žárlivostí

Funguje to ale i opačně. Ten, který dříve podváděl, ví moc dobře, jak je to snadné. Často je pak podezřívavý ke svému partnerovi. Nadměrně žárlí, vztah je prodchnutý nedůvěrou a jedinec si stále znova připomíná své špatné zkušenosti z minulosti. Bez důvěry je ale každá komunikace podezřelá a nedůvěryhodná. Takový přístup pak snadno zkazí i jinak pěkný vztah.

Jednoznačný návod neexistuje

Jasný postup, jak si vybrat partnera, který podvádět nebude, zkrátka neexistuje. Brenner radí, že bychom se neměli nechat zaslepit počáteční zamilovaností, zůstat obezřetní a všímat si varovných signálů. Zranění lidé ale mají tendenci to přehánět do té míry, že si nikoho nepustí pořádně k tělu, což pochopitelně romantickému vztahu také dvakrát nesvědčí.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...