fbpx

Zveřejněno: 14. 4. 2017

Častěji, než by bylo zdrávo, slýchám příběhy chlapů, kteří vybudovali své kariéry, postavili domy, zasadili stromy, vychovali děti a na konci této etapy života na ně čekalo hluboké, temné údolí. Údolí, ve kterém leží stín zneuctění, nedostatku respektu, znehodnocení i opotřebení. 

Dneska je hrozně moderní říkat, že musíte sám sebe respektovat, sám sebe ocenit nebo sám sebe uctít. Myslím si, že není tak úplně zdravé orientovat se na to „sám sebe.“ Jsme bytosti veskrze komunitní a jsme spojení s našimi rodinami, vztahy, týmy, firmami. A muž, bytost opravující, řešící, konající, ochraňující, bezpečí budující potřebuje zpětnou vazbu, která ho vyživuje. Tou výživou mohou být tři prosté projevy: respekt, úcta a ocenění. Muž, který dlouhodobě žije ve společenství, kde není respektován, uctíván či oceněn, vyhasíná ve své snaze být nějak užitečný. Nakonec skončí s desátým pivem v ruce v hospodě na rohu, zapíjející svůj nevědomý žal ze své neužitečnosti, nebo neviděn a neslyšen v rohu na kavalci, schovaný za novinami. 

muz shutterstock 407610145

Muž potřebuje ocenit. Nejen doma, ale i v zaměstnání.

Mužská duše

Co dělají úspěšní trenéři hokeje? Mimo mnoha jiného znají jemnou alchymii mužské duše a vědí, jak důležité jsou pro muže výkon, hranice, cíl, řešení, ale i respekt, ocenění, úcta. Vědí, že muži milují vykonávat, ohraničit, zacílit, vyřešit, ale také, a to často není explicitně řečeno, jsou rádi respektováni, oceněni, uctěni. Mnoho těchto chlapů, kteří dorazili k temnému údolí, a já byl jeden z nich, budovali, pracovali, studovali, vytvářeli svět okolo sebe a nikdy si nepřiznali, že jeden z důvodů, pro který to dělají, je získat respekt, úctu, ocenění své ženy, někdy svých dětí, někdy svých rodičů, svého otce, matky a bůhví ještě koho. Tento požadavek není jen nějaká dětinská frustrace, je to relevantní potřeba mnoha mužských jedinců. Brát chlapskou sílu jako samozřejmost je nejlepší způsob, jak z ní udělat rutinní, znuděnou, přiotrávenou sílu, kterou vládne mnoho rezignovaných strejdů, usínajících u večerního televizního vysílání. 

Co je tedy pro muže důležité? 

Peníze jsou pro chlapa dobrým způsobem, jak být oceněn, ale nestačí. Pouhý dostatek financí mužskou sílu nemotivuje. Když budete muže zkoumat a budete s nimi autenticky mluvit, většinou zjistíte, že za tou vší prací (často nezábavnou) a za vším tím snažením jsou nejen prosté touhy zabezpečit svou rodinu, děti i sebe, ale také touha po obyčejném lidském respektu, úctě a ocenění. Z toho pak plyne dobrý pocit, sebeúcta a seberespekt. Tyto pocity si nemůžete vsugerovat v nějakém kurzu osobního rozvoje. Jsou to hodnoty, které jsou výrazně závislé na dobré vůli a zpětné vazbě našeho okolí na naše chování, jednání i konání a jeho výsledky. Pakliže fungují, jsou neskutečně silným akcelerátorem vnitřního klidu a ochoty pracovat pro dobro ženy, dětí i ostatních bytostí. 

muz shutterstock 341389619

Zkuste svému partnerovi občas říct, že si ho vážíte a naučte se ho chválit, pokaždé, když se mu něco povede.

Potřeba uznání

Potkal jsem mnoho mužů, kteří byli svými šéfy, rodiči, manželkami nebo korporacemi skrze ocenění a respekt zneužíváni a manipulováni k ne úplně užitečným činům, jež ve valné většině skončily v temném údolí beze smyslu. Pozor tedy na to, jak zacházíme s tímto zranitelným místem mužského tvora. Viděl jsem spoustu chlapů jako hory, kteří vystoupali na všechny ty kopce světského úspěchu a padali na zem, aby zjistili, že za tím vším byla „pouhopouhá“ touha být uznán, oceněn a respektován svým otcem, svou manželkou nebo svými dětmi. 

Být viděn a slyšen

Jednou z důležitých hodnot mužského kruhu je prosté být „viděn a vyslyšen“. Být respektován a respektovat. Uvědomit si, že každý má jinou startovní čáru. Pokud chceme muže motivovat skrze srovnávání s jinými chlapy, musíme být nesmírně opatrní, abychom je vedli k tomu, jak se inspirovat a ne jak se srovnávat s někým, o kom nemáme tušení, jaký je a jaká byla jeho startovní čára. Muži potřebují mnohem více vzájemného povzbuzení než ponižující nekonečnou soutěživost. I když uznávám, že pěkně radostně si zasoutěžit je někdy fajn, ale ne nutkavě a se závistí či zneuctěností. Kolikrát jste za svůj život byli skutečně viděni a slyšeni, respektováni, kolikrát jste skutečně viděli a slyšeli a respektovali své blízké a kolikrát jste dostali pravdivou, autentickou, ale slušnou zpětnou vazbu? 

muz shutterstock 435558073

Soutěžení je někdy fajn. Ale nesmí tam figurovat závist.

Touha po ocenění

Co jsem tak za posledních 12 let v mužském kruhu a také ve svém životě vypozoroval, je, že mnoho mužů nežije primárně proto, aby dostali úctu, respekt a ocenění, ale právě tyto atributy jsou pro mnoho mužů velmi silným akcelerátorem radosti a pocitu úspěchu ze svého konání a života. Je to nezbytný, velice důležitý a podporující bonus, který když „mužstvo“ obdrží, tak něco v jeho duši pookřeje a druhý den ráno je zase chuť něco smysluplného udělat pro své nejbližší i vzdálenější.  

Vždy, když jsem vyzván, abych napsal něco pouze o mužích, není to snadné, protože jsem si jistý, že mnoho z toho, co tady píšu, se žen také týká. Takže, milé ženy, omluvte mě, tento článek jsme psal i pro vás a také pro blaho našeho společného českého „mužstva.“ 

Čtěte také: 

I muži pláčou... a je to normální 

Muži nikdy nepochopí to, co kamarádkám stačí jen naznačit 

7+1 věcí, které ženy milují na mužích 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...