fbpx

Zakladatelky Filharmoniště: Na mateřské nám zkrátka chyběly koncerty vážné hudby 2 fotografie
zdroj: Business & Professional Women CR

Koncerty vážné hudby pro rodiče s malými dětmi? Zní to divoce, ale když něco chcete a nikde to nemají, tak je nejlepší zařídit si to sám. Heleně Bartošové a Vandě Kofroňové se to povedlo

Zveřejněno: 24. 1. 2022

Helena Bartošová a Vanda Kofroňová mají rády klasickou hudbu. No a na mateřské jim chyběly akce, kam by se mohly vypravit s dětmi. Mámy se svými potomky přece jen nejsou typickými návštěvníky koncertů vážné hudby. A tak se Helena s Vandou rozhodly udělat si akci nejen pro sebe, ale taky pro ostatní rodiče, kteří chtějí své ratolesti nenásilně přivést ke klasice, nebo si jen tak užít koncert, aniž by museli děti nechat doma.

A protože o Filharmoništi zpočátku neuvažovaly jako o podnikání a neměly zkušenosti, rozhodly se přihlásit do Akademie pro začínající podnikatelky (AWE). Hledaly inspiraci, motivaci a podporu. Nakonec se svým nápadem vyhrály soutěž o nejlepší projekt akademie a odnesly si výhru 50 tisíc korun.

Co vlastně v kostce Filharmoniště je?

Helena: Jde o koncerty vážné hudby pro rodiče s úplně nejmenšími dětmi. Snažíme se, aby na nich bylo velkým i malým při poslechu co nejlépe. Sedíme na dekách, během koncertů mohou svačit nebo si potichu hrát, dospělí si do sálu mohou vzít kávu. Chtěly bychom, aby si malí a velcí společně užili profesionální hudební zážitek.

Když jsme se v jednu chvíli obě sešly na mateřské, shodly jsme se, že nám hodně chybí dvě věci. Kulturní vyžití, kam by šlo vzít i maličké děti, a projekt, na kterém bychom se naučily něco nového.

A jak nám vlastní děti odrůstají, přidáváme i programy pro ty starší, „školkové“. Máme v repertoáru pohádku o Honzovi, který se chce stát muzikantem, nebo třeba povídání s houslistkou a baletkou, ale i vystoupení s harfou. Hrajeme na festivalech a chtěly bychom s koncerty pro celou rodinu proniknout i na firemní akce.

Jak nápad vznikl?

Vanda: Filharmoniště jsme zakládaly ve dvou. Známe se už od střední školy, a když jsme se v jednu chvíli obě sešly na mateřské, shodly jsme se, že nám hodně chybí dvě věci. Kulturní vyžití, kam by šlo vzít i maličké děti, a projekt, na kterém bychom se naučily něco nového.

helena bartosova a vanda kofronova crop

Helena Bartošová a Vanda Kofroňová, zakladatelky Filharmoniště (zdroj: Business & Professional Women CR)


No a pak se jednou kamarádka zmínila, že v Německu byla s dcerou na Mozartovi. A bylo to. Hned jsme věděly, že tohle chceme dělat, protože na takový koncert bychom samy chtěly jít.

Co vás motivovalo k přihlášení na Akademii pro začínající podnikatelky?

Helena: Na akademii jsme narazily náhodou, ale přišla v perfektní chvíli. Po úspěšném začátku našeho projektu přišla pandemie a my jsme začaly přešlapovat na místě. Díky AWE jsme si ujasnily, co chceme a jak toho můžeme dosáhnout. Byla to velká dávka informací, podpory a inspirace. A to jsme přesně potřebovaly.

Je něco, co byste v podnikání teď udělaly jinak?

Vanda: Vlastně jsme o tom při prvních koncertech moc jako o podnikání nepřemýšlely. Na spoustu věcí jsme musely přijít postupně, ale hodně jsme se u toho naučily. A to byl koneckonců jeden z hlavních cílů. Kdybychom začínaly znova, zkusila bych rovnou plánovat v delším horizontu a ne koncert od koncertu. A dřív bych se bavila o tom, co kterou z nás nebaví dělat. Abychom se toho co nejdřív zbavily.

Měly jste na začátku podnikání nějaké obavy, které se nepotvrdily? Nebo naopak potvrdily?

Helena: Když jsme jely na náš první koncert, byly jsme nervózní jako před maturitou. Bály jsme se, že nikdo nepřijde. Nakonec ale bylo plno, to byl krásný pocit. Měsíc na to už jsme pořádaly druhý. Obava, která se trochu potvrdila, byla, že nejsme ani jedna moc podnikatelská povaha. Ale to se snažíme dohnat třeba právě s AWE.

Co byste vzkázaly ženám, které o podnikání uvažují, ale mají strach se do toho pustit naplno?

Vanda: Nám se osvědčilo pracovat ve dvou, vzájemně se motivujeme a ujišťujeme. Když jedna nemůže, druhá zabere. A dobře se doplňujeme i v tom, co nás baví a co nám jde. Rozhodně taky můžeme doporučit najít si nějakou komunitu podnikatelů nebo podnikatelek. Je skvělé, když se máte s kým poradit a když vás může někdo upozornit na něco, co vám uniká.

Související…

Počítače už dokážou odhalit, jaká skladba nám hraje v hlavě
Monika Kovačková

foto: Business & Professional Women CR

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...