fbpx

Ekologický, levný, univerzální. Přesně takový je úklid domácnosti pomocí jedlé sody a octa. Na co vše se tito pomocníci hodí?

Zveřejněno: 29. 6. 2021

Jedlá soda se používá jako kypřidlo při pečení nebo rozpuštěná ve vodě při pálení žáhy. Oceníte ji ale také při úklidu domácnosti. Je účinná, ekologicky nezávadná a velmi levná. Pozor, nespleťte si jedlou sodu a prací sodu. Prací soda není jedlá a využívá se ke změkčení vody.

Pasta z jedlé sody jako krémový čistič

Krémové čističe využijete při mytí sporáku, trouby nebo koupelny. Zkuste místo nich pro jednou jedlou sodu. Uvidíte, že se vám osvědčí. Jak si čisticí přípravek připravíte?

Nepříjemný pach z ledničky odstraníte pomocí talířku s jedlou sodou. Nezapomeňte ho po několika dnech vyměnit.

Je to snadné. Jeden díl sody smíchejte s jedním dílem vody. Směs naneste na mastnotu nebo zaschlou špínu a nechte chvíli působit. Poté setřete vlhkým hadříkem. Jedlou sodu můžete smíchat také s citronovou šťávou nebo octem. Takto vyrobený domácí přípravek umí odstranit i vodní kámen.

Jedlá soda jako pohlcovač pachů

Jedlá soda umí výborně pohlcovat pachy. Její použití je snadné a rychlé. Využijete ji například v těchto situacích:

Čištění koberce: Koberce a předložky posypte jedlou sodou, nechte působit několik hodin a vysajte.

Zápach v ledničce: Nepříjemný pach z ledničky odstraníte pomocí talířku s jedlou sodou. Nezapomeňte ho po několika dnech vyměnit.

Zápach z odpadkového koše: Jedlou sodu nasypte do odpadkového koše, odstraníte tak odér zbytků.

Zatuchlý vzduch: Zatuchlý vzduch odstraníte pomocí čtyř lžic jedlé sody v textilním pytlíku. Stačí, když ho pověsíte do místnosti.

Pach z pračky: Do pračky nasypte půl hrnku jedlé sody a pusťte pračku na prázdno.

Jedlá soda a praní

Jedlá soda vám usnadní praní. Přidejte půl hrnku k prádlu, pokud chcete odstranit zažrané skvrny nebo silně znečištěné prádlo.

Jedlá soda a hašení ohně

Jedlá soda umí výborně uhasit malý oheň. Například ten na pánvi s horkým olejem. V takovém případě nikdy nepoužívejte vodu. Rozpálený olej by vás mohl vážně popálit. Raději do pánve nasypte jedlou sodu a přiklopte ji pokličkou.

Ocet

Ocet je podobně zázračným domácím pomocníkem jako jedlá soda. Funguje jako univerzální čistidlo i dezinfekční přípravek. Je levný, snadno dostupný a šetrný k přírodě.

Ocet jako úklidový prostředek

K dokonalému úklidu vám bude stačit kombinace octa a vody. Přidat můžete také pár citronových kapek. Co vše pomocí této směsi vyčistíte?

  • mastnotu v kuchyni
  • špínu z žaluzií
  • okna
  • prach z klávesnice a elektroniky
  • dřevěný nábytek
  • elektrospotřebiče
  • podlahy
  • koupelnu a toaletu
  • kachličky
  • plísně
  • vodní kámen

Ocet proti zápachu

Ocet čistí, dezinfikuje a perfektně eliminuje pachy. V takovém případě použijte směs octa, vody a éterického oleje. Tekutinu jemně rozprašte po místnosti, na koberec, pohovku nebo na záclony. Zápach z odpadů odstraníte kombinací půl šálku jedlé sody a půl šálku octa. Umyvadlo nebo dřez vyčistěte a následně propláchněte horkou vodou.

Jak vyčistit pračku

Jak vyčistit pračku pomocí jedlé sody a octa? Budete potřebovat dva hrnky octa a půl hrnku jedlé sody. Sodu nasypte do přihrádky na prací prášek a ocet nalijte až po okraj do oddílu pro máchání. Pračku nastavte na ten nejdelší cyklus a nejvyšší možnou teplotu, tedy 90 až 95˚C, a spusťte program.

Jak vyčistit lednici

Čištění lednice může být velmi rychlé a snadné. Stačí ji umýt roztokem z vody a octa. Využít můžete také jar, mýdlovou vodu nebo dezinfekční sprej. S veškerou mastnotou a zápachem si ale hravě poradíte pomocí přírodních čistidel. Zápach odstraníte jedlou sodou na talířku, který umístíte dovnitř lednice.

Jak vyčistit troubu

Ocet a jedlá soda si perfektně poradí také s mastnotou, připálenými kousky a zaschlými kusy jídla. Při čištění trouby smíchejte půl hrnku jedlé sody s teplou vodou a vytvořte hmotu v podobě pasty. Přípravek by neměl být moc řídký. Troubu předem předehřejte a vnitřek vymažte vzniklou pastou. Nechte působit přes noc. Ráno postříkejte vnitřek trouby octem, který si nalijete do rozprašovače. Vše utřete mokrým hadříkem.

Související…

Deset tipů a inspirací pro útulný balkon a terasu
Komerční článek

foto: Archiv, zdroj: BydletSnadno.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...