fbpx

Spojené státy zrovna nezažívají nejlepší časy. Země je rozdělená, dorazily hurikány a do malých kampusových měst dorazili studenti. A byla by velká náhoda, kdyby s nimi nedorazil i koronavirus

Zveřejněno: 28. 8. 2020

Spojené státy nezažívají zrovna nejlepší časy. Jde o zemi, která má zdaleka nejvíce případů nemocných koronavirem, k 27. srpnu hlásila přes šest milionů lidí. To je dvakrát víc, než má druhá Brazílie. Do toho země čelí nepokojům spojeným s hnutím Black Lives Matter a zatím se v souvislosti s profesionalitou "bílé" policie při zatýkání "černých" potenciálních pachatelů nezdá, že by tohle hnutí brzy ve svých aktivitách mělo polevit. Na východní pobřeží dorazily hurikány Laura a Marco a taky se dost přiblížily prezidentské volby. A do toho všeho, když už se tedy vrátíme k nemoci covid-19, se do některých měst (stejně jako to v Česku čeká třeba Prahu) vrátily desítky tisíc studentů.

Ann Arbor je univerzitní město u kampusu University of Michigan, který každoročně uvítá necelých 50 tisíc studentů. Je zde také největší sportovní stadion ve Spojených státech, ten pojme více než 100 tisíc lidí. Michaganská univerzita plánuje přivítat své studenty zpět do kampusu na začátku podzimního semestru, konkrétně tedy už v pondělí 31. srpna. Je pravda, že většina výuky bude nabízena online, otevírají se však haly a jídelny. A studenti budou samozřejmě chtít také ve městě žít.

Roušky a testy

Škola vybízí studenty, aby dodržovali pokyny pro udržování odstupu a nařídily jim, aby nosili roušky. To se týká areálu univerzity. V ubytovacích zařízeních v areálu školy (jde obvykle o třetinu celkových kapacit) budou studenti před návratem muset absolvovat testy.

Když se studenti vracejí ze svých rodných měst zpět do kampusu, někteří s sebou nevyhnutelně přivezou koronavirus.

Michiganská univerzita stejně jako stovky dalších vysokých škol po celé zemi plánuje rozjezd podzimního semestru v omezeném rozsahu. Když se studenti vracejí ze svých rodných měst zpět do kampusu, někteří s sebou nevyhnutelně přivezou koronavirus. Vysoké školy z podstaty věci nejsou vhodným místem k sociálnímu distancování, studenti se od sebe dál nedrží, spíš naopak.

A co "nestudenti"?

Když už se objeví ohniska koronaviru na kampusech, tak tam rozhodně nezůstanou. Studenti si pronajímají byty, chodí do obchodů s potravinami a do restaurací. Vyučující a další zaměstnanci školy žijí ve městě a posílají své děti na základní a střední školy. Opatření myslí na studenty, ale na lidi z okolí se už tolik nedbá. Univerzitní města jsou už nyní místem, kam se sjíždějí studenti z celého světa, a dá se předpokládat, že odborníkům na sledování průběhu epidemie ještě rozhodně nadělají starosti.

Větší školy a univerzity se sídlem v malých městech by mohly mít problém.

V projekcích vývoje koronavirové situace se začínají objevovat varovné růsty počtu případů. South Bend, domov University of Notre Dame, má v průměru více případů než ostatní města v Indianě. V Clarke County, kde se nachází University of Georgia, mají již nyní stovky případů. Do konce července bylo podle The New York Times zaznamenáno v okolí michiganských univerzit 6 600 případů koronaviru spojených s univerzitními kampusy. Co se stane, až budou kampusy opravdu zaplněné?

Epidemie na malých vysokých školách ve středně velkých městech nebo i na velkých univerzitách ve větších městech na přenos koronaviru do místní komunity mít vliv nemusí. Studenti jsou zde relativně malou částí městské populace. Ovšem větší školy a univerzity se sídlem v malých městech by mohly mít problém. Například Ann Arbor má přibližně 120 tisíc obyvatel a hostí oněch výše zmíněných 50 tisíc studentů. Tento poměr je už z pohledu šíření nákazy studenty mezi místními obyvateli nebezpečný.

Až vyrazí do města

Většina vysokých škol v USA pravděpodobně nebude schopna udržet ohniska koronaviru pod kontrolou. Studie v časopisu Journal of American Medical Association tvrdí, že pokud by měl být koronavirus pod kontrolou, museli by se studenti testovat každé dva dny. Vysoké školy v USA sice mohou nařídit, aby studenti nosili roušky a přijali v kampusech určitá opatření, ovšem pak je mnohem těžší kontrolovat, co dělají, když se vydávají do města, tedy mimo univerzitní areál. Třeba v rámci University of Michigan bydlí na privátech mimo kampus kolem 30 000 studentů.

Praha pojme celkem přes 100 tisíc studentů, nejde tedy ani o desetinu celkového počtu jejích obyvatel.

Pokud se koronavirus začne šířit na univerzitách a v univerzitních městech, tedy v okolí, kde studenti žijí, může to silně zatěžovat místní nemocnice. Profesoři, zaměstnanci a postgraduální studenti Arizona State University dokonce poukázali na omezené místní zdroje jako hlavní problém v otevřeném dopise vyzývajícím univerzitu, aby zrušila výuku.

České vysoké školy se v počtu studentů s těmi americkými samozřejmě srovnávat nedají. Početně nejvíce jsou zastoupeni studenti Univerzity Karlovy v Praze, kterých je něco přes 40 tisíc. Praha pojme celkem přes 100 tisíc studentů, nejde tedy ani o desetinu celkového počtu jejích obyvatel. V Praze ani jinde v České republice neexistují tak velké univerzitní areály, aby mohly pojmout tisíce studentů. Ti čeští jsou tedy více rozptýlení. Tak snad se tu rozptýlí i ta už lehce únavná nemoc.

Související…

Jak přesvědčit děti, že roušky ve školách jsou vlastně fajn
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...