fbpx

Klasický nebo moderní obojek pro psa? 2 fotografie
zdroj: ZooRoyal

Obojek pro psa je nejen praktická pomůcka pro chovatele, ale i doplněk, který zdobí krk vašeho psa. Jste zastánci kožené klasiky nebo máte raději nové materiály a pestré barvy?

Zveřejněno: 17. 4. 2023

Jaké máme obojky pro psy?

Pryč je doba, kdy byla v nabídce kožená klasika nebo kovový řetěz. Dnes výrobci nabízejí vodítka a obojky pro psy v klasickém provedení z kůže, nylonové nebo neoprenové obojky pro štěňata a menší plemena. Také seženete antiparazitní obojek nebo svítící obojek pro psa na bezpečnější večerní procházku. Můžete si vybírat nejrůznější zářivé barvy a designy, můžete mít výcvikový obojek, obojek proti štěkání nebo gps obojek pro zatoulané útěkáře. Možností je spoustu a nyní si blíže napíšeme jak se v nabídce orientovat, když potřebujete pořídit obojek pro psa.

Kožený obojek

Pokud u vás vyhrává kožená klasika, jste většinou majiteli velkého psa. Vaše volba je logická, potřebujete pevný, široký obojek, který udrží velkého psa a nezařezává se. Navíc široký kožený obojek pro psa vystihuje osobnost vašeho čtyřnohého kamaráda. Ale kožený obojek nemusí být jen ve standardní hnědé nebo černé barvě. Výrobci nabízejí i zajímavé kousky. Obojky pro psy Hunter Swiss odkazují nápaditým designem na Švýcarsko a výrobce slibuje, že postupem času a užíváním vytvoří hovězina patinu, díky které budete mít opravdový kožený unikát.

Nylonový obojek pro psa

Praktické obojky na údržbu v mnoha barevných provedeních jsou často vyrobeny z nylonu na vnější straně a neoprenu na vnitřní straně, aby byly měkké a pohodlné. Nylonové obojky Trixie jsou pak třeba opatřeny reflexními prvky, takže je obojek navíc i s bezpečnostním prvkem pro noční vycházky.

Svítící LED obojky

Tyto obojky jsou určené pouze jako bezpečnostní doplněk a váš pomocník při špatné viditelnosti. Blikající LED obojek na krku psa uvidíte v mlze i tmě. Stejně tak jej uvidí z dálky řidiči a vaše setkání s projíždějícím vozidlem bude bezpečnější. Většina těchto obojků má univerzální velikost a vy je jednoduše nůžkami zkrátíte na potřebnou délku.

pes ve vode

Výcvikové obojky pro psy

Stahovací obojky musí být uzpůsobené svou velikostí a šířkou velikosti psa. Větší plemena musí mít širší obojky, které lépe rozloží tlak na větší plochu a nezařezávají se. Menší plemena mohou mít naopak i provazový obojek. Vždy je ale potřeba dbát na to, aby měl stahovací obojek aretační kroužek nebo jinou pojistku, která zabrání nadměrnému stažení obojku.

Speciální obojky na uklidnění psa

Pokud si pořizujete štěně a přivádíte jej do nového domova nebo máte celkově neklidného psa a potřebujete jej uklidnit, můžete vyzkoušet obojek pro psy Beaphar. Tyto speciální obojky jsou napuštěné uklidňujícími feromony. Pes tak zvládá stresové nebo jinak nezvyklé situace s větším klidem.

GPS psí obojky

Tyto obojky jsou vybaveny GPS modulem, který udává přesnou nebo přibližnou polohu psa. Dle požadavků uživatele je možné si pořídit i systém, který majitele psa upozorní zprávou nebo v aplikaci, pokud pes opustí vytyčený prostor.

Už máte jasno, jaký potřebujete?

Nyní už je jisté, že u jednoho obojku to určitě nezůstane. Budete potřebovat funkční psí obojek pro psa na vycházku, svítící LED obojek nebo opatřený reflexními prvky na noční venčení a speciální na uklidnění pro případ, že očekáváte neobvyklou událost. K obojku určitě nezapomeňte koupit i vodítko pro psa pro celkově sladěný a stylový vzhled.

foto: ZooRoyal, zdroj: ZooRoyal

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...