fbpx

Jak vybrat příjemný letní outfit a zároveň pomoci planetě? Známe řešení! 2 fotografie
zdroj: CleanWear

Česká rodinná firma navrhuje a vyrábí oblečení z materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí

Zveřejněno: 10. 2. 2023

V současné době se stále více hovoří o ekologických problémech a změnách vedoucích ke globálnímu oteplování. Ačkoliv je přirozené, že dochází ke střídání teplot, problémem je aktuální průběh jejich kolísání, které je stále rapidnější.

 

Hlavním důvodem těchto změn jsou především emise oxidu uhličitého a metanu, které jsou souhrnně označované jako skleníkové plyny. Většina těchto zplodin vzniká z lidské činnosti, a to spalováním fosilních paliv, zemědělstvím, kácením lesů a podobně. Stále více se rozšiřují pouště, vyskytují se výrazné teplotní rekordy, které vedou až k lesním požárům či tání permafrostů a ledovců. Globální oteplování je tak jedním z největších strašáků pro celosvětové zdraví v jednadvacátém století.

Tradiční plodina pro budoucnost

Spousta firem a společností se tak snaží tuto problematiku eliminovat a přicházet s řešeními, která nevedou k přílišné zátěži naší planety. Vznikají tak zelené projekty, které jsou zaměřeny na udržitelnost. V rámci udržitelnosti v oblasti módy je tedy nepochybně ideální začít u volby výchozí textilie. A jednou z těch nejlepších je len. Ten je specifický pro nenáročnost růstu a pěstování, tedy jeho udržitelnost spočívá v nízké zátěži pro planetu, v nepotřebě hnojení či přílišného zalévání. Plodině tak stačí primárně dešťová voda.

Všechny produkty jsou ušity zlatými českými ručičkami místních švadlen a pro zhotovení produktů jsou použity pouze tuzemské nitě, knoflíky i všechny ostatní komponenty.

A v čem je lněné oblečení tak speciální a výjimečné? O lnu je obecně známo, že do horkých letních dnů je ideální! Skrze své vlastnosti a díky tepelné vodivosti v létě chladí a v zimě hřeje. Zároveň je hypoalergenní a zvládá precizně absorbovat pot, což se opět ocení primárně v letních měsících. Dalším pozitivem je jeho prodyšnost a pevnost látky. Obecně je také známo, že se lněné oblečení moc rádo mačká. To ovšem hrozí hlavně v případě, že se o své oblečení jeho majitel dobře nestará. Pokud je mu věnována potřebná péče, pak se odmění pohodlným nošením, a to dokonce tak, že po každém dalším vyprání je lněné vlákno měkčí a příjemnější na dotek!

Udržitelná móda pro všechny

Jednou takovou firmou, které není lhostejná budoucnost planety, je česká módní značka Cleanwear, zabývající se výrobou udržitelného oblečení. Zakladatelé CleanWearu Lubomír a Luboš vytvořili značku s ohledem na udržitelnost, životní prostředí a planetu jako takovou. Jejich cílem bylo vytvořit kolekce, které budou vyrobeny ryze v České republice. Všechny produkty, které naleznete na e-shopu, jsou ušity zlatými českými ručičkami místních švadlen a pro zhotovení produktů jsou použity pouze tuzemské nitě, knoflíky i všechny ostatní komponenty. A právě i tuzemská výroba je ekologická ve snížení logistických a dopravních prostředků, které zanáší planetu emisemi.

Vize zakladatelů tkví ve znovuobnovení pěstování lněné tradice v České republice, žití v souladu s přírodou a respektem. Dále za každou objednávku majitelé značky sami vysadí strom ve smíšeném lese. A právě díky zájmu o přírodu a mnohým dalším aktivitám získala značka certifikát udržitelného e-shopu. CleanWear tak vyrábí oblečení, které je kvalitní, pohodlné a dbá na dlouhou životnost každého jednoho produktu. Primárně bylo cílem vytvoření ideálního oblečení pro muže, ale s rostoucím zájmem postupně vznikla také dámská kolekce.

untitled

zdroj: CleanWear


Dále s rostoucí poptávkou po produktech této značky roste i zájem majitelů o vyhovění jednotlivým požadavkům zákazníků. A právě proto se v uplynulých měsících odhalilo hned několik nových produktů. Od scrunchies gumiček a motýlků, které jsou vyrobeny z takzvané deadstock látky, tedy zbytkové látky, která se zužitkovává v rámci nevyužité látky z jiných produktů, až po celý svatební komplet, který potěší každého nastávajícího ženicha.

Odhalených produktů je však ještě mnohem více a stále ještě nejsou venku všechny! I v následujících měsících tak tuzemská značka přinese spoustu dalších unikátních artiklů, které jsou příjemné na nošení, zaujmou elegantním designem i střihem a udělají radost každému novému majiteli. A můžeme prozradit, že na své si v nejbližší době přijdou i ženy! A rozhodně se bude na co těšit. Novinky jsou představovány na Instagramu a Facebooku či je možné se přihlásit k odběru newsletterů přímo na e-shopu, aby již nikomu žádné další informace z lněného světa neunikly. Podpořte planetu, tuzemské výrobce a připravte se na léto s lněným oblečením značky Cleanwear.

Související…

Zkroťte negativní myšlení: Řešení naleznete v přítomném okamžiku
Lenka Pavlíčková

foto: CleanWear, Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...