fbpx

Hlavní věcí, která mnoho lidi brzdí v cestování, jsou peníze. I když na internetu existuje množství příspěvků, e-mailů, tweetů a blogů, které radí, jak cestovat, je jedna věc, na které se shodují úplně všichni – je potřebné cestovat levně. Abyste totiž mohli cestovat, nemusíte být bohatí ani trochu

Zveřejněno: 14. 6. 2022
Cestovat po světě bez peněz zní jako nesplnitelný sen. Ale je to možné a můžete to udělat zodpovědně, aniž byste museli vyhlásit osobní bankrot. Je třeba říci, že existují výdaje, u kterých byste kompromisy dělat neměli, jako například cestovní pojištění, ale také existuje spousta způsobů, jak cestovat s omezeným rozpočtem.
 
Cestování levně je o využívání užitečných rad, aplikací a webů, které vám šetří peníze, hledání způsobů, jak snížit vaše výdaje, a dokonce někdy i jak na cestách peníze vydělat. Jde o to snížit náklady a přitom si stále dovolit dělat to, co jen chcete. Se správným rozpočtem a správným myšlením můžete své cestovatelské sny proměnit ve skutečnost. I když moc nevyděláváte nebo máte dluhy, stále existují způsoby, jak se dostat do zahraničí, nebo vyrazit na cestu kolem světa. Možná nebudete bydlet v luxusu, ale pokud je vaší prioritou cestování, určitě to zvládnete!

Investujte spíše do zážitků 

Pokud máte omezený rozpočet, vyhnete se utrácení peněz za extravagantní hotely, suvenýry, letenky a aktivity. Rozhodnete se dělat věci, které stojí méně nebo jsou zdarma. Díky tomu se více soustředíte na zážitek a získáte vzpomínky, které jsou k nezaplacení. To vám rozhodně také umožní poznat danou destinaci z jiného úhlu pohledu. Když je váš rozpočet nízký, zcela jistě potkáte další lidi, kteří cestují stejně jako vy, a dokonce je jejich počet často vyšší než těch, kteří vyhledávají luxusní resorty. V konečném důsledku tak potkáte více lidí, mezi kterými můžete poznat nové kamarády, nebo dokonce i životní partnery.

esky po prvnim

Low budget vám sice většinou umožní pouze levnější ubytování, zato však často poznáte autentickou kulturu a zvyky, které v luxusních hotelích neuvidíte. Je to nejlepší způsob, jak skutečně porozumět každodennímu životu a kultuře daného místa.

Někdy jsou také chvíle, kdy nechcete utrácet za žádné turistické aktivity. Na dovolené nebo během cestování tak chcete jen v klidu odpočívat. Máte tak jedinečnou možnost zůstat na jednom místě a pozorovat věci kolem sebe. To samo o sobě je krásný způsob, jak se ponořit do krásy přírody a nasát atmosféru daného místa.

Výhodou také je, že za ušetřené peníze budete moci více cestovat! Když na výletě omezíte své výdaje, nakonec ušetříte peníze, které pak můžete použít na další cestování. Můžete se tak bez problémů podívat i na Maledivy, letenky si totiž budete moci dovolit. Když cestujete levněji, můžete také cestovat déle. Mnozí vám potvrdí, že je to mnohem lepší než cestovat na krátkou dobu a okázalým způsobem. Zkuste tedy příště pro změnu šetrný způsob cestování. Možná si to zamilujete!

Cestovat levně je výzva

Upřímně – kdo nemá rád výzvy? Levné cestování výzvou rozhodně je. Musíte myslet mimo rámec běžného cestovatele, protože jste odkázaní sami na sebe a váš rozpočet je výrazně omezený. Musíte zvážit, které ubytování je nejlepší, zvážit jeho klady a zápory a také cenu. Musíte přijít na to, co dělat kromě hlavních drahých turistických atrakcí, obzvlášť pokud jste ve městě delší dobu.

esky po tretim

Cestování s omezeným rozpočtem není jako klasická dovolená. Nejde o to si od všeho odpočinout a dát si nohy na stůl. Jde o to prozkoumat a zažít vše, co můžete. Musíte si sami vyprat prádlo, a také si pravděpodobně sami ustelete postel. Uvědomíte si, že nepotřebujete, aby za vámi běhal další člověk – všechno zvládnete i sami.

Díky tomu si uvědomíte skutečnou hodnotu peněz. Když se snažíte levně cestovat, počítáte každou korunu. Zvyknete si porovnávat ceny a nakupovat výhodně – a to je rozhodně skvělá životní dovednost. Neznamená to vždy jít po nejlevnější dostupné možnosti, právě naopak, jde o to hledat, co za své peníze dostanete, naučit se správně tuto situaci vyhodnotit a pak se dobře rozhodnout. V některých zemích se také naučíte vyjednávat a směňovat. V tom nejlepším případě si osvojíte zvyk začít se sami sebe ptát: „Stojí to za to? Skutečně to potřebuji?“

I když cestujete sami (jako mnoho batůžkářů), brzy zjistíte, jak je levné cestování v podstatě společenské. Musíte se spřátelit, protože si můžete vzájemně své cestování zlevnit. Vaříte spolu a snažíte se získat skupinové slevy – všichni jste na jedné lodi, takže si navzájem pomáháte. Při cestování tak můžete poznat nejen mnoho skvělých přátel z celého světa, ale také se od těchto lidí můžete naučit několik skvělých tipů, jak na cestách ušetřit peníze.

foto: eSky, zdroj: eSky

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...