fbpx

Mia na knižní cestě za udržitelností s napínavým vyprávěním 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová se rozhodla spojit síly se spisovatelkou Barbarou Nesvadbovou, aby společně napsaly knihu s názvem Mia a svět

Zveřejněno: 25. 9. 2021

Naše planeta i život na ní se proměňují – a to rychleji než kdy předtím. Proč někde lidé trpí hlady, zatímco jinde se jídlo vyhazuje? Mění se kvůli nám příroda? A proč se válčí? To jsou některé z otázek, jimiž děti občas zaskočí svoje rodiče. S právě vycházející knižní novinkou Mia a svět od Barbary Nesvadbové a Lucie Mádlové půjdou i tato složitá témata probrat s lehkostí.

Mezi výzvy, kterým v současnosti čelí svět, patří boj s chudobou, dostupnost udržitelné energie, změny klimatu nebo třeba ochrana oceánů. Organizace spojených národů proto definovala 17 cílů udržitelného rozvoje, kterých se všechny její členské státy snaží dosáhnout. Dají se ale takto komplikovaná témata, která mnohdy zmatou i dospělé, srozumitelně vysvětlit dětem?

Mia chce pomoct

Zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová si tuto otázku položila také. A protože došla k jednoznačně pozitivní odpovědi, rozhodla se spojit síly se spisovatelkou Barbarou Nesvadbovou, aby společně napsaly knihu s názvem Mia a svět.

Na Zemi můžeme žít i tak, abychom její krásy zachovali i pro další generace.

Její hlavní hrdinka, devítiletá Mia, se v ní s babičkou a rodiči snaží zjistit, jak by mohli planetě pomoct. I když to není jednoduché povídání, nakonec dojdou k nadějnému závěru: Na Zemi můžeme žít i tak, abychom její krásy zachovali i pro další generace. Svou troškou může přispět každý člověk – a když se nasčítá spousta malých činů, často dojde i k velkým pozitivním změnám.

Fakta i zábava

Příběh malé Mii není suchým mravoučným textem, ale vzrušujícím vyprávěním plným objevů. Obě autorky moc dobře vědí, že nejlépe se učí hravou formou, a proto vymyslely postavu zvídavé objevitelky, se kterou se děti jednoduše ztotožní. Kniha Mia a svět tak předává nejen silné poselství, ale také spoustu fascinujících faktů a zábavy. Z každého prodaného výtisku navíc putuje 50 Kč ve prospěch organizace Junák – český skaut na rozvoj skautských aktivit a výprav dalších holek a kluků za lepším světem.

300x300 mia a svet programatika

Jeden z kmotrů knihy, známý ekonom Tomáš Sedláček, popřál titulu mnoho spokojených čtenářů a ocenil ji výstižnými slovy: „Mia a svět ukazuje pokroucený svět dospělých očima dětí, které prahnou po vysvětlení a zároveň po spravedlnosti. Snad se ústy dětí napraví tento svět, který je více jejich než náš. Přál bych si takovou knihu v dětství mít.“

Související…

Spisovatel Cory Doctorow: Před dezinformacemi nás ochrání i četba sci-fi
Kateřina Hájková

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...