fbpx

Přijde vám roční kupón na pražskou MHD drahý? Podívali jsme se, za kolik se jezdí v Londýně, Paříži, Berlíně, Budapešti a Bratislavě

Zveřejněno: 27. 7. 2020

Praha má kromě rozmnožování koronaviru pomocí jednoho brčka v Techtle Mechtle ještě jedno aktuální ožehavé téma: Zdražení jízdného v MHD. Podle deníku E15 radní pro dopravu Adam Scheinherr navrhoval, aby se roční kupón zdražil z dnešních 3 650 na 5 500 korun. Poté radní upřesnil, že by se kupóny nezdražily skokově, ale postupně o 365 korun ročně.

Ponechme stranou, jestli je to zrovna v době koronavirové, kdy se lidi zážitku z metra s rouškou na obličeji spíš vyhýbají, dobrý nápad. Podívejme se ale, kolik stojí roční jízdné v některých evropských metropolích. Možná přijdeme na to, že to tak „levně“ (deset korun na den opravdu není moc) prostě nejde.  

Za kolik se tedy jezdí v Londýně, Paříži, Berlíně, Budapešti a Bratislavě?

Londýn

London Travelcard stojí na rok od 1 444 do 2 640 liber, v závislosti na koupených zónách. Varianta s nejméně zónami vyjde každopádně na více než 42 000 Kč. Děti cestují za polovic, ty mladší 11 let zdarma. Zajímavostí je, že jednodenní jízdné se v některých zónách liší i podle toho, zda jde o špičku či nikoliv.

Paříž

Roční jízdné Navigo Travel Pass v Paříži stojí od 717,20 do 827,20 eur. I pařížský systém veřejné hromadné dopravy má několik zón. Nejlevnější přijde cestující v přepočtu na 19 000 Kč, částka je hrazena jedenácti platbami do roka.

Berlín

Využívání berlínské městské hromadné dopravy přes VBB-Umweltkarte stojí na rok od 882 eur, tedy více než 23 000 Kč. Jde o nejlevnější variantu bez povinnosti smlouvy či registrace, tato jízdenka je přenosná.

Budapešť

Roční jízdenka v hlavním městě Maďarska přijde na 217 690 forintů, tedy skoro na 17 000 Kč. V této nejdražší variantě je počítáno s veškerou městskou a příměstskou dopravou v Budapešti a metropolitní oblasti. Cestující se kromě této jízdenky musí prokázat i občankou, pasem nebo řidičským průkazem, jízdenka totiž není přenosná.

Bratislava

Cena ročního jízdného v Bratislavě se pohybuje v rozmezí 264,20 do 792,60 eur podle využívaných základních zón. Nejlevnější tedy stojí v přepočtu 7 000 Kč, všechny tarifní zóny potom stojí 920,30 eur, tedy 24 500 Kč. Tato cena platí pro nepřenosnou roční jízdenku, přenosná pak vyjde skoro na 32 000 Kč.

Ještě tedy někomu přijde roční kupón za veřejnou dopravu v Praze drahý? A přišel by mu drahý ten za 5 500?

Související…

V pražské MHD zavládly koronaprázdniny. Zmizelo přes 70 procent cestujících
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...