fbpx

Jestli byl kdy prostor a příležitost pomáhat potřebným, tak je to právě teď, říká starosta městské části Praha-Řeporyje

Zveřejněno: 22. 5. 2020

Kdybychom chtěli o řeporyjském starostovi říct něco trefného, aniž bychom tomu chtěli dodat emotivní zabarvení, použili bychom zřejmě slovo "výrazný". Jak jinak popsat člověka, který je schopen v televizním rozhovoru vynadat Jaroslavu Foldynovi do "košťat" a zároveň osobně rozvážet čtyřem stům řeporyjských seniorských domácností ochranné pomůcky?

„S použitím všech nelegálních prostředků, od zasahování do evidence obyvatelstva až po procházení domovních listů konče, jsme prostě vytipovali všechny ty domácnosti, ve kterých naši senioři bydlí,“ říká Pavel Novotný. „Vytvořili jsme síť dobrovolníků a aut a dokázali jsme během dvou týdnů fyzicky navštívit všechny seniory, nebo jsme se o to aspoň pokusili. Každý senior od nás dostal dvě roušky a dezinfekci na ruce, která v té době byla velmi nedostatkové zboží.“

Proč jste jim je rozváželi až domů? A proč vy osobně?

Protože spousta lidí se stydí za to, že jsou v karanténě. Je to stigma, nechtějí, aby se to řešilo a aby se o tom mluvilo. Takže se ukázalo, že je lepší, když jezdím jako starosta sám. Oni našim dobrovolníkům neotevřeli, nebo se styděli, ale když přijede starosta, tak vám otevřou.

Kolik jste jich objel? 

My jsme z těch čtyř set domácností využili dobrovolníky asi na padesát. Jinak jsem to objezdil sám, protože se to ukázalo být efektivnější. Pak už jsem jezdil víc večer a v noci, protože ti lidé si chtěli povídat.

Takže jste dobrovolníky de facto nepotřebovali.

To zase ne, už jen to, že je máme k dispozici, nám dalo strašnej klid.

Kolik se vám jich přihlásilo?

Spousta. Já mám v kanceláři 14 šiček a manufakturu na roušky, hromadu dobrovolníků s autama, fantastické zázemí, sen každého starosty. Bez dobrovolníků bychom to nedali nikdy dohromady. My vlastně nemáme ani služební auto, jen multikáru.

Je tedy všeho dostatek?

Teď už se dá říct, že je to konečně něco normálního, ale nebylo. Co se týče seniorů, tak v tu vteřinu, kdy jsme pochopili, že na zásobování se nemůžeme spoléhat, tak jsme během asi několika desítek hodin rozjeli jedenáct manufaktur na roušky.

Komunikujeme spolu po chatu a koordinujeme se navzájem. A žena říkala: Tyjo, co to je? A já na to: No to je stará dobrá CNN!

Já jsem si taky všiml, že na Kladně vozí dezinfekce seniorům, to se mi hrozně líbilo. My jsme chtěli roušky i dezinfekci v co nejrychlejším čase dostat do všech domácností, kde máme jednoho a víc seniorů. Nezávisle na tom, jestli o to požádají nebo ne.  A to se podařilo, na to jsem pyšnej. 

Jak jste spokojen s přístupem magistrátu a státních úřadů?

Tak, jak mě zklamala vláda, tak mě Magistrát města Prahy těšil. Magoš prostě fungoval. Taky se improvizovalo, ale kdyby tak, jak fungoval magistrát, fungoval taky státní krizovej štáb... Až příště vypukne apokalypsa, tak bych chtěl, aby to řídil magistrát. To ať se na mě nikdo nezlobí.

Starostové Prahy, všichni spolu online nonstop v komunikaci, ta komunikace s primátorem byla výtečná, to samý komunikace s náměstkem Hlubučkem, kterýho musím velmi pochválit. Tady jde jakákoliv politika stranou. Ať mě kritizuje moje strana, že chválím magistrát, ale fungovalo to opravdu velmi dobře.

V časech před krizí byly vztahy mezi jednotlivými politiky někdy velmi vyhrocené a upřímně řečeno, vaše excentrické vystupování tomu docela napomáhalo. Jak se vám s kolegy z jiných stran spolupracovalo teď, v době krize? 

Podívejte se, jednou mi sem přišla manželka a náhodou trefila online poradu. Byl jsem tam já, primátor, náměstci, ostatní starostové... Komunikujeme spolu po chatu a koordinujeme se navzájem. A žena říkala: Tyjo, co to je? A já na to: No to je stará dobrá CNN!

Pavel Novotný

Starosta městské části Praha-Řeporyje a bývalý moderátor a novinář. Začínal v MF Dnes, profiloval se v bulvárních titulech - pracoval jako šéfredaktor časopisu Spy, magazínu super.cz, superspy.cz a extra.cz. Od roku 2002 je členem ODS, za kterou byl v letech 2010 a 2014 zvolen do zastupitelstva městské části Praha-Řeporyje, kde bydlí. V roce 2018 se stal starostou za koalici ODS, Zelených, ANO a Pirátů.

Takhle to vypadá, když magistrát organizuje konferenci. Tohle dělat krizový štáb, tak to organizuje měsíc. To říkám s veškerou zodpovědností: Fungovalo to dobře. A to opravdu bez ohledu na politickou příslušnost. Na hádky bude dost času po krizi.

Bulvární starosta, protekční fracek... a najednou jezdí po nocích a rozváží seniorům roušky.

Že se musím postarat o seniory, jsem věděl vždycky. Najednou jsem se díval jinak na ubytovny pro sociálně slabý, uvědomil jsem si, že místo Slavie bych měl obdivovat matky samoživitelky. Čeká nás teď velká sociální krize. A tím, že myslíte na seniory, tak jim pomáháte, tak to má bejt. A myslete taky na ty další skupiny, sociálně slabé na ubytovnách a matky samoživitelky. Opravdu na tom nejsou dobře. Jestli byl kdy prostor a příležitost pomáhat potřebným, tak je to právě teď.  A děkuju i vám, že pomáháte.

Související…

Pavel Novotný: Jsem skvělý politik, ale mimo Řeporyje jsem nevolitelný
Zdeňka Musilová

zdroj: MČ Praha-Řeporyje

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...