fbpx

Nová radnice Prahy 7 má symbolických 7 pater, po 135 letech je úřad ve vlastním Dalších 7 fotografií v galerii
Jan Čižinský, starosta Prahy 7, symbolicky otevírá budovu nové radnice

V nových prostorách ušetří radnice 15 milionů ročně. A lidé z úřadu se díky rozložení budovy možná konečně poznají

Zveřejněno: 5. 3. 2020

V pondělí 2. února skončilo v Praze 7 jedno zásadní provizorium. Místní radnice se přestěhovala z pronajaté budovy na nábřeží Kapitána Jaroše, kde sídlila od roku 1946. Po téměř čtyřech letech stavby otevřela novou radniční budovu v ulici U Průhonu. Moderní podobu navrhlo studio Bod architekti, budovu postavilo konsorcium Metrostav-Geosan group.

9

Terasa nové radnice poskytuje odpočinek úředníkům i nádhernou vyhlídku


„Pozemek jsme koupili 16. února 2016, víc než rok trvalo soutěžení architektonického návrhu a zhotovitele,“ říká Pavel Zelenka, místostarosta Prahy 7. „Samotná stavba trvala 27 měsíců, což je na projekt tohoto typu velmi slušná doba. Dokázali jsme, že i veřejná sféra může pracovat s efektivitou, na kterou jsme zvyklí spíše u soukromníků,“ dodává Pavel Zelenka.

V referendu jsme se zavázali, že kompletní náklady na radnici se vším všudy nepřesáhnou 500 milionů a že podobu určí architektonická soutěž.

„Na začátku cesty k nové radnici bylo občanské referendum,“ říká Jan Čižinský, starosta Prahy 7. Původní projekt, který navrhla předchozí politická reprezentace, totiž měl stát půldruhé miliardy korun. Současná radnice stála 362 milionů bez daně, včetně vnitřního vybavení. „V referendu jsme se zavázali, že kompletní náklady na radnici se vším všudy nepřesáhnou 500 milionů a že podobu určí architektonická soutěž. Dnes máme splněno,“ dodává starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

radnice7 3000px 1060

V moderních prostorách se lidé cítí lépe. Jak úředníci, tak návštěvníci


Radnice tedy mnohonásobně ušetřila. Původní záměr zněl na 1,6 miliardy korun bez daně pouze na hrubou stavbu, další desítky a možná stovky milionů by stálo dokončení vnitřních dispozic a vybavení. Navíc městská část ušetří i na nájmu. V původní budově platila Praha 7 ročně 11 milionů, současné provozní náklady pak odhaduje na čtyři miliony ročně. Navíc byl od roku 2020 stanovený nájem na nábřeží Kapitána Jaroše ve výši 19 milionů ročně, celková úspora za rok tak může dosáhnout až 15 milionů korun. 

6

Architekti si dali záležet i na detailech. Palubním okénkem se dá sledovat, zda úředníci opravdu "makají"


„Radnici jsme v porovnání s jinými srovnatelnými projekty v Praze pořídili za krátkou dobu a velmi příznivou cenu. Obzvláště uvážíme-li, že šlo o kompletní přestavbu. Budovu jsme kupovali s vědomím, že technologie z počátku 90. let jsou odžité jak provozně, tak morálně. A také nároky na energetiku budov se výrazně zpřísnily. Z budovy zůstal v podstatě jen skelet a také ten se musel významně upravit, čímž jsme významně zlepšili statiku budovy. Přesunuli jsme také centrální schodiště a propojili přízemí a první patro otevřením vnitřního atria. Tím jsme vytvořili příjemnou přepážkovou halu pro nejvíce navštěvované agendy úřadu, jako je výdej dokladů, podatelna, CzechPoint či živnostenský úřad,“ dodává Pavel Zelenka, který měl projekt nové radnice na starosti.

radnice7 3000px 1028

I přepážky mohou vypadat... prostě normálně


Nová radnice Prahy 7 má symbolicky sedm administrativních pater s celkovou podlahovou výměru 5 500 m². V budově je 202 pracovních míst a zasedací místnosti pro 230 lidí. Do nové budovy se přestěhovaly veškeré agendy, které dosud na nábřeží Kapitána Jaroše sídlily.

1 radnice7 3000px 1002

Pohled na nově zrekonstruovanou budovu


Nejvýraznějším prvkem budovy je fasáda z neomítnutých cihel s hluboko zasazenými okny, která odkazuje k industriálnímu původu Holešovic. Nejen symbolický, ale doslova sousedský vztah k lokalitě mají hodiny umístěné na nejvyšším bodě fasády. Dodala je rodinná hodinářská společnost Ludvig Heinz, která sídlí prakticky za rohem v Tusarově ulici. Již sedm generací se stará o stovky věžních hodin v celé republice, včetně hodin na nedávno zrekonstruované Vodárenské věži na Letné.

5

Podezmní sál pro 100 lidí si může kdokoliv pronajmout


Radnice je vybavena podzemním multifunkčním sálem pro 100 osob, kde bude zasedat zastupitelstvo. Kromě toho ho radnice nabídne k využití pro další akce. V přízemí v přepážkové hale si lidé mohou dát kávu a drobné občerstvení, prosklená zasedací síň na střeše nabízí výhled na celé Holešovice a bude otevřená třeba pro vítání dětí či malé svatby. Před hlavním vchodem lidé najdou z ulice přístupnou elektronickou úřední desku, uvnitř radnice nechybí pítka či toalety s přebalovacími pulty. Šeď staré budovy vystřídaly pestré barvy. Každé patro má své barevné odlišení, které lidem pomůže v orientaci. 

Vytvořili jsme místo, kde se lidé mohou cítit příjemně a hned pochopit, že radnice Prahy 7 patří jim a je tu pro ně.

„Chtěli jsme, aby radnice působila neokázale, svěže a moderně. Vytvořili jsme místo, kde se lidé mohou cítit příjemně a hned pochopit, že radnice Prahy 7 patří jim a je tu pro ně, na rozdíl od některých jiných státních úřadů, které zamrzly v období Rakouska-Uherska,“ uvádí Pavel Zelenka. „Ve staré budově měli navíc kolegové problém se potkat, nyní v tomto rozestavění se týmy lépe setkávají, také atmosféra je tady daleko lepší. Nikdy jsem nepotkal tolik kolegů jako teď za poslední čtyři dny!“ dodává místostarosta Prahy 7.

Související…

Letná očima místních: Rozhovor o svérázu čtvrti, kterou utvářejí svérázní lidé
Klára Ponczová

foto: Praha 7, zdroj: Webové stránky Prahy 7

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...