Má nebo nemá smysl řešit, co bude za třicet let? Má nebo nemá cenu přemýšlet nad tím, jak bude vypadat město v době, kdy sex bude zřejmě pro mě nejasná vzpomínka a do rauše mě dostane malý panák griotky? Jistěže má, ale samozřejmě s vědomím, že život vše změní. Jaká tedy může být Praha v roce 2050?

Variantou první je, že budeme historickým skanzenem u Vídně. Protože místo okruhu řešíme koloběžky a místo výstavby nových bytů vládní čtvrť na předměstí, stane se Praha postupně neobyvatelným místem, kam se nebude dát přijet, které se nebudete dát objet a kterému se raději každý vyhne.

Historický skanzen

Volby budou vyhrávat venkovské strany a centrální úřady budou postupně přesouvány do Náchoda nebo Opavy. Uvolněné vládní budovy se změní v hotely a vznikne konečně rychlodráha z letiště do centra. Ta bude ústit přímo na vyhlídce na Hradčanech, aby turisté nemuseli v Praze přespávat a vlastně ani vystupovat. Z Prahy zůstane historický skanzen, který uživí pár starousedlíků. Zvlášť čínskými turisty bude vyhledávaná autentická pražská ulice na Žižkově. Sparta se přestěhuje do Berlína a Slávie do Vídně, jen Bohemka zůstane v ďolíčku, ale jako atrakce, kde si turisté budou moci za sto korun kopnout pravého bělehradského dloubáka.

Pražané prodají Hradčany Číňanům a za utržené peníze si nechají u Elona Muska postavit vesmírnou stanici jako model hospody U Tygra.

Variantou číslo dvě je Praha jako kosmická loď. Někdy kolem roku 2030 se zbylí Pražáci při pohledu na marnost svých konšelů a venkovských spoluobčanů rozhodnou, že Praha není místo, ale životní styl. Prodají Hradčany Číňanům a za utržené peníze si nechají u Elona Muska postavit vesmírnou stanici jako model hospody U Tygra. Největší technický problém bude řešit pravidelnou dodávku oblíbeného piva a utopenců z původního města.  Velitel – hospodský – a jeho zástupce – výčepní – nakonec zvolí rozumnou cestu přes nově vybudovaný pivovar na měsíci, který Pražanům postaví Izraelci za nalezené Kafkovy úkoly z matematiky. Pak už nic nebude bránit tomu, aby Praha zmizela ve vesmíru.

Volím pivní loď

Třetí možnost je, že se právě letos v rodině dvou vzdělaných lidí, stále ještě muže a ženy, narodil chlapec, kterému dali jméno Karel. Ten se za třicet let fakt nas... štve, vyhlásí monarchii, vyžene konšely a náplavy z Prahy, vyhlásí samostatnost města, pozve architekty, vzdělance a umělce z celého světa, a dotkne se tak budoucnosti a hvězd.

Ano, je vedro ve městě Praze. Ve vedru napadají jednoho různé hlouposti. Kdyby bylo na mně, vybral bych si tu kosmickou loď. Další pivo, pane vrchní.

Související…

Ostrá tužka Karla Křivana: Kolik nám dovolí vlastnit knih nebo pastelek?
Karel Křivan

foto: Shutterstock