fbpx

Konference Nad skleněným stropem III představuje role-model ženy pro 21. století 2 fotografie
Martina Ptáčková, jedna z účastnic konference. Foto: Dan Vojtěch / Redbull Media House

Třetí konference o tom, jak dosáhnout rovnoprávnosti mužů a žen, se odehraje v reprezentativních prostorách Clam-Gallasova paláce. Pořádá hlavní město Praha, Flowee je hrdým partnerem

Zveřejněno: 12. 9. 2022

Když jsme poprvé začali uvažovat o koncepci konference Nad skleněným stropem, spousta lidí nám říkala: proč na to chcete neustále upozorňovat, je to opravdu nutné? Vždyť se o tom mluví úplně všude, nikdo si nedovolí ženy nijak znevýhodňovat, a kdyby se náhodou něco takového dělo, máme spoustu možností, jak se s takovou situací vyrovnat. Nedobýváte se náhodou do otevřených dveří?

Jenže ono někdy stačí vykouknout ze své sociální bubliny. Nebo nechat mluvit čísla, podle kterých Česká republika stále zaostává v oblasti rovnosti mužů a žen – Česko je aktuálně 22. z 27 zemí EU. V oblasti ekonomického rozhodování jsme se propadli až na samotné dno, jsme 27. z 27. A to, že existuje pay gap (za stejnou práci dostávají ženy v mnohých případech méně peněz než muži), je fakt. A že existují obory, které jsou považovány za čistě mužské domény, ve kterých se ženy berou v lepším případě s laskavým nadhledem, je také fakt.

banner logo 2048x1152 002

I proto pořádá hlavní město Praha a Flowee v úterý 13. září již třetí ze série konferencí nazvanou Nad skleněným stropem, která si klade za cíl narovnat šance mužů a žen v soukromé a pracovní sféře. Genderové stereotypy ve všech oblastech společnosti stále přežívají a ženy neustále narážejí na neviditelné bariéry – skleněné stropy, které jim často brání zaujmout odpovídající postavení. Konference proběhne od 13.00 v prostorách nově otevřeného Clam-Gallasova paláce (Husova 158, vedle Mariánského náměstí), více informací (včetně linku na živý přenos) na webu konference. Vstup na konferenci je zdarma, kapacita je ale omezena – pokud máte zájem zúčastnit se osobně, prosíme o registraci.

Skleněný strop není nepřekonatelná bariéra

Na konferencích se představují ženy, které se dokázaly prosadit ve svých oborech a staly se příklady a vzory pro všechny moderní ženy. Cílem je odstranit bariéry, které ženám obecně brání v kariéře i vzdělání – odstranit skleněné stropy a dosáhnout tak plné rovnoprávnosti, ke které nám stále ještě zbývá ujít kus cesty. Na dalším pokračování se představí ženy, které svým dosavadním profesním životem dokázaly, že „skleněný strop“ je výraz patřící do 20. století, nikoli do moderní doby, a také muži, kteří se ve veřejném prostoru významně angažují v oblasti rovných šancí.

„V pořadí již třetí konference Nad skleněným stropem si klade za cíl představovat ženy, které dokázaly, že genderový skleněný strop může být jen slovo a že rovné šance jsou záležitostí nejen byznysu a trhu práce, ale společnosti jako celku.“ Vít Šimral, člen Rady hlavního města Prahy s gescí školství, sportu a podpory podnikání

„Když jsme loni zahájili sérii konferencí Nad skleněným stropem, chtěli jsme tím upozornit na podmínky na pracovním trhu, který je v České republice dlouhodobě oblastí s nejvýraznějšími projevy nerovných šancí. V současnosti procházíme velmi složitou dobou. Na nás všechny jsou kladeny extrémní nároky, ekonomická situace je úplně jiná, než jsme si pro postcovidovou dobu představovali. Místo oživení hospodářství přišlo další zvýšení nákladů. V pořadí již třetí konference Nad skleněným stropem si klade za cíl představovat ženy, které dokázaly, že genderový skleněný strop může být jen slovo a že rovné šance jsou záležitostí nejen byznysu a trhu práce, ale společnosti jako celku. Vím stejně dobře jako vy, že odstranit nespravedlnost a skleněné stropy a dosáhnout tak plné rovnosti je běh na dlouhou trať. A jsem rád a jsem hrdý na to, že se právě k těmto hodnotám můžu jak já, tak hlavní město Praha přihlásit právě pořádáním akci, na kterých představujeme ženy, ale i muže, kteří mohou sloužit příkladem nejen pro všechny ostatní – protože dosažení plné rovnoprávnosti je záležitostí nás všech,“ vysvětluje Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu a podpory podnikání.

Na třetí konferenci vystoupí například Taťána Kuchařová, předsedkyně správní rady nadace Krása pomoci, vítězka Miss World a ambasadorka OSN, Adéla Elbel, stand-up komička a překladatelka, Johanna Nejedlová, zakladatelka spolku Konsent, nebo Tereza Martínková-Bártlová z Matematicko-fyzikální katedry Univerzity Karlovy. Po skončení programu proběhne od 18.00 networking na nádvoří Clam-Gallasova paláce.

 

Program konference

Panel 1  13:0014:15

  • Magdalena Valdmanová (Piráti)
  • Monika Shaw-Salajová (SEN21)
  • Lenka Kadlecová (starostka Praha-Lipence)
  • Mariana Čapková (Praha sobě)

 

Panel 2 – 14:3015:45

  • Michal Berg (Zelení)
  • Marie Jílková (KDU-ČSL)
  • Martin Exner (STAN)

 

Panel 3 – 16:0017:15

  • Johanna Nejedlová (Konsent)
  • Tereza Martínková-Bártlová (Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova)
  • Nicole Karráová (Holky z marketingu)
  • Jana Ciglerová (Deník N)
  • Adéla Elbel (stand-up komička a překladatelka)
  • Taťána Kuchařová (Krása pomoci)

 

Networking – 18:0021.30

Související…

Konference Nad skleněným stropem zahajuje debatu o genderových stereotypech v Praze
Zdeněk Strnad

foto: Martina Ptáčková, jedna z účastnic konference. Foto: Dan Vojtěch / Redbull Media House, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...