fbpx

Zakladatelka spolku Semínkovna: Mou misi odstartovala vnitřní nespokojenost 1 fotografie
zdroj: BPWCR

Klára Hrdá se rozhodla přinést koncepci semenných knihoven, tedy míst, kde si lidé mohou svobodně vyměňovat přebytky úrody semínek ze svých zahrádek, k nám do České republiky a založila spolek Semínkovna. Od té doby zvyšuje povědomí veřejnosti o pojmech, jako je domácí semenaření, přírodní zahradničení, lokální původní odrůdy a podobně. Její iniciativa podporuje zakládání semínkových knihoven, takzvaných semínkoven, inspiruje k návratu k osvědčeným lokálním odrůdám a zahradničení bez chemie

Zveřejněno: 23. 8. 2022

Říká, že ji svět rostlin fascinoval už od dětství. Studium botaniky tak pro ni bylo jasnou volbou. Ve Francii se pak poprvé setkala s knihovnami se semínky, a to pro ni bylo impulzem začít si zjišťovat, jak to vypadá se znalostmi o semenaření a s tradičními místními odrůdami u nás. „Alarmující pro mne byl drastický pokles biodiverzity pěstovaných plodin, který je způsobený vlivem industriálního a unifikovaného zemědělství, stejně jako rostoucí závislost na produkci nadnárodních semenářských firem, často propojených s produkcí chemických postřiků a hnojiv, ale také omezení práv veřejnosti na nakládání s osivem, které je dané přísnou legislativou, jež zase nahrává korporacím.“

Po sedmi letech od založení Semínkovny se rozhodla k dalšímu kroku, a to k založení vlastního podnikání. To aby se dosavadní koníček mohl stát také jejím hlavním zdrojem příjmu. Aby získala podporu a know-how, přihlásila se do Akademie pro začínající podnikatelky, kterou organizuje Business and Professional Women CR s podporou Velvyslanectví USA v České republice. Letošní ročník akademie Klára Hrdá se svým projektem Semenařím se Semínkovnou vyhrála. Co onomu vítězství předcházelo a jak bude Klára semenářské podnikání v Česku rozvíjet dál?

Kláro, představte nám vaše podnikání.

Jedná se o komplexní online vzdělávací program, zaměřený na produkci vlastních semínek, která nekoupíte v žádném supermarketu. Cílem mého podnikání je efektivní vzdělávání v oblasti semenaření pro ty, kdo mají rádi přírodní způsob zahradničení a chtějí si uchovávat vlastní semínka.

Toto know-how umožní značnou úsporu, pokud jde o každoroční náklady na osivo, ale i na hnojiva a postřiky. Zároveň dochází k pozitivnímu dopadu na stav biodiverzity pěstovaných plodin, jelikož semenaření pomáhá udržovat a zároveň i rozvíjet různorodost nejen pěstovaných odrůd, ale i hmyzu a jiných živočichů. Dalším benefitem je možnost uchovávat si semínka komerčně neprodávaných odrůd, přesně takových, jaké máme rádi a kterým se nejlépe daří v podmínkách naší zahrady.

Kdo je váš typický zákazník?

V převážné většině jsou to zejména ženy, jež se zajímají o alternativní styl života. Obvykle mají vlastní zahrádku, kterou s láskou opečovávají, bydlí v domech na okraji velkých měst či na venkově. Imponuje jim možnost návratu k tradicím, vnímají důležitost přírodní cesty a chtějí zdravější potraviny pro sebe i svou rodinu.

Věřím, že život je otázka priorit, tudíž pokud je jasně daná priorita, ostatní věci se pak už upraví podle ní.

Proto jim nevadí, že si mohou část potravy i samy vypěstovat. Své finance investují do rozvoje své zahrady a rády se vzdělávají. Obvykle cítí vnitřní nespokojenost s aktuálním stavem věcí a chtějí se aktivně zapojit do změny, často i tím, že samy budou věci dělat jinak.

Co pro vás bylo impulzem ke startu vlastního podnikání?

Impulzů bylo hned několik. Jednak jím byl můj nástup na mateřskou dovolenou a s tím související úvahy nad mým dalším profesním směřováním. Zároveň jsem cítila, že je třeba projekt Semínkovna posunout dál a více jej rozvíjet. Chtěla jsem, aby se stal finančně udržitelným. Zároveň s tím jsem si uvědomila potřebu vybudovat si vlastní finanční nezávislost, abych se tomuto projektu mohla v budoucnu naplno věnovat.

Co vás na podnikání nejvíc baví?

Pocházím z učitelské rodiny, a tak se dá říct, že vzdělávání mám tak trochu v krvi, takže mě hodně baví i samotné lektorování a prezentace projektu. Velkou radostí jsou pro mě zejména tvořivé a vzdělávací aktivity s dětmi, které mě nabíjí svým nadšením a bezprostředností. Semínka děti fascinují a je úžasné to sledovat. Navíc vnitřně velmi silně vnímám svou misi a poslání a i to mi dodává hodně síly a pozitivní náboj.

Jak vypadá váš běžný den? S manželem máte tři děti, podělíte se s námi o tipy, jak zvládáte péči o rodinu a podnikání?

Ano, mám tři děti, manžela, zahradu a dům. Nutno říct, že to samo o sobě je velká výzva. Co mi pomáhá? Je to podpora mojí rodiny, zejména mého muže, bez níž bych nikdy nemohla dělat to, co dělám, anebo ne v takové šíři. Faktem také je, že jsem tak trochu workoholik, když se pro něco nadchnu, žiji tím.

Moje rada je snažit se omezit prokrastinaci, vypnout si notifikace v mobilu, omezit pobyt na sociálních sítích a nastavit si denní režim, kdy je daný čas na rodinu, práci, domácnost, ale i na odpočinek, pohyb a přátele. Důležité je nepodcenit sílu pozitivního myšlení, obklopit se lidmi, kteří vás nabíjejí a chtějí vás vidět růst. Zároveň věřím, že život je otázka priorit, tudíž pokud je jasně daná priorita, ostatní věci se pak už upraví podle ní. Přiznávám ale, že většinu práce na projektu dělám v noci.

Jaký máte podnikatelský sen?

Mým snem je, aby moje podnikání přineslo onen pozitivní dopad, o který se snažím, aby se mi povedlo naplnit mou misi. Zároveň je to i finanční nezávislost a stabilita, která mi umožní se tomuto poslání věnovat naplno.

Co vám přinesla účast v Akademii pro začínající podnikatelky (AWE)?

AWE mi přinesla přesně to, co jsem chtěla. Velký posun. A to nejen, pokud jde o projekt, ale i o mě samotnou. Když jsem do programu vstupovala, měla jsem velký problém se sebevědomím a dost jsem ve všem tápala. Postupně se mi díky skvělé mentorce Bohdaně a nejenom díky ní podařilo srovnat si věci v hlavě.

Ve finále jsem vytvořila projekt, který jsem odprezentovala takovým způsobem, že jsem získala hlavní cenu v závěrečné soutěži. Byl to úžasný den a pro mě velký zlom. Nesmírně si toho vážím. Za co jsem AWE velmi vděčná, jsou i další skvělé studentky z akademie a inspirativní ženy, s nimiž se potkávám i dál, a vůbec celá komunita okolo BPWCR.

Související…

Prezidentka neziskovky: Ženám v Česku pomůže podpora mužů i síla ženských komunit
Klára Kutilová

foto: BPWCR, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...