fbpx

Radka Murasová: Podnikání se na Karlovarsku říká superhrdinská disciplína 2 fotografie
Radka Murasová. (zdroj: INION)
Zveřejněno: 13. 12. 2022

Academy for Women Entrepreneurs  (Akademie pro začínající podnikatelky) si klade za cíl do roku 2025 oslovit 50 milionů žen v 80 zemích světa s cílem poskytnout jim potřebnou podporu k tomu, aby své nápady proměnily v úspěšné podnikání. Radka Murasová je jednou z nich – jako absolventka AWE založila spolu s dalšími odvážlivci inovační centrum INION, kde „se nápady mění v projekty a projekty se stávají podnikáním.“

Představíte nám Vaše inovační centrum?

Inovační centrum INION jsme založili v Karlových Varech jako parta nadšenců před dvěma lety. Jsme ve většině případů rodáci z tohoto města, a když jsme viděli, kolik šikovných lidí a inovativních nápadů tady máme, rozhodli jsme se jim systematicky pomoci prostřednictvím vlastního inovačního centra. Nejsme zřizování žádnou státní institucí, ale opravdu jde o iniciativu odspodu a za ty dva roky se nám, myslím, podařilo vybudovat skvělou komunitu lidí a pomoci řadě začínajících podnikatelů.

Máte program OVACE, komu je Váš program určen?

Vlajkovou lodí našich aktivit je nyní program OVACE, který se zaměřuje na kreativce a lidi z kulturních a kreativních odvětví. Jedná se o intenzivní program, ve kterém se účastníci seznámí se základními podnikatelskými pojmy, a v rámci skupinového mentoringu se pak společně zaměří na motivaci, financování a pracují na svém byznys plánu.

Program je ideální pro pracovníky z kultury a kreativních profesí, jako jsou třeba fotografové, designéři nebo třeba grafici či vývojáři. Program je určen všem, kdo chtějí rozjet vlastní podnikání, postavit novou službu či produkt nebo třeba nastartovat nový kulturní projekt.

mentori

Mentoři programu OVACE. (zdroj: INION)


Celkem má pět běhů, v říjnu proběhl první běh v Plzni pro studenty Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara a on-line běh pro kreativce z celé republiky.

Co pro vás bylo impulzem ke startu vlastního podnikání?

V předchozích letech jsem se věnovala vždycky business developmentu. Ve smyslu tady máš produkt/službu/řešení a najdi způsob, jak jej prodat na novém trhu. Až jsem si nakonec říkala, že chci mít něco, kde tu práci budu dělat pro svoji vlastní firmu. Za svou kariéru jsem udělala spoustu bot. Jak při práci pro jiné, tak při budování vlastní firmy. Zpětně jsem si říkala, že by mi pomohlo, kdybych měla někoho, na koho se na začátku obrátit, s kým věci prokonzultovat. Proto jsem s ostatními založila INION, aby pomáhal lidem v podobných situacích. A viděla jsem, jakým překážkám musí začínající podnikatelé a firmy často čelit. 

Co vás na tom nejvíc baví?

Setkávání s lidmi. Jako místní dobře víme, že Karlovy Vary nerovná se jen filmový festival (který je mimochodem mojí srdeční záležitostí), ale v celém kraji tady máme spoustu šikovných kreativců, iniciativ, se kterými spolupracujeme. Je to například spolek Kultivary v čele s Matyášem Smutným nebo Dominika Dostálová, která je ostřílená fotografka, a v současnosti zorganizovala první fotofest v Karlovarském kraji. Či Dominika Bártová, která píše upřímné průvodce městy v Karlovarském kraji, a její produkty z Vřídlovce se staly součástí krajské expozice v rámci Dubai Expo 2020. Těch zajímavých projektů máme v našem kraji opravdu hodně a mohla bych jmenovat spoustu dalších.

Co vám přinesla účast v AWE?

AWE jsem absolvovala v loňském roce a kromě zajímavých přednášek bylo skvělé seznámit se s dalšími ženami napříč celou republikou. Potkala jsem se tak například s Kamilou Smutnou z Ostravy, která rozjíždí svůj projekt Progresko, což jsou vzdělávací akademie pro malé obchodníky, a se kterou nyní spolupracujeme právě na programu OVACE. Je mentorkou našeho běhu pro kreativce z Fakulty umění Ostravské univerzity a jsem ráda, že do svého běhu zapojuje i zkušenosti lidí, kteří se podnikáním v umělecké sféře živí. 

Co byste doporučila ženám, které vlastní podnikání zvažují?

Podnikání je skvělé v tom, že jste svým vlastním pánem a organizujete si svůj čas. Na druhou stranu, pokud už máte třeba děti, je to často výzva, jak vše skloubit dohromady. Ženám bych doporučila jít si za tím, co si v životě opravdu přejí. Ať už je to vlastní podnikání, rodina nebo nomádění po světě. Nebo všechno dohromady.

foto: AWE, zdroj: AWE

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...