fbpx

Zveřejněno: 8. 12. 2017

Glaukom neboli zelený zákal je nepříjemné onemocnění, které poškozuje oční nervy. Pokud se včas neodhalí a nezačne efektivně léčit, hrozí ztráta zraku a trvalá slepota. V současnosti toto onemocnění trápí 60 milionů lidí z celého světa, přičemž se jedná o druhou nejčastější příčinu slepoty. Do roku 2020 se má počet postižených zvýšit na 76 milionů, do roku 2040 má jít dokonce o 112 milionů lidí. Jak se dá glaukom účinně léčit?

V laboratoři doktorky Tejaly Desaiové bylo vyvinuto nové zařízení, které má být implantováno přímo do očí pacienta. Zde bude uvolňovat léky, které se následně dostanou v maximálním množství na nejdůležitější místa, což obyčejné oční kapky nedokážou.

Desaiová tak se svým týmem vlastně vytvořila nový oční implantát, který má léčivé látky uvolňovat po dobu šesti měsíců, dokud se sám nerozpustí. Tato novinka byla již úspěšně testována na zvířatech, přičemž jen minimální množství případů provázely nepříliš závažné komplikace. Zatím však není jasné, kdy bude toto zařízení moci být testováno na lidech. Nejdříve musejí proběhnout další testy a certifikace.

shutterstock 320017877

Zeleným zákalem trpí 60 milionů lidí na světě a prognóza je špatná.

Konec očních kapek?

V současnosti se při zjištění glaukomu praktikuje léčba očními kapkami, která však není dostatečně účinná, protože na potřebná místa dopraví jen malé množství léčivých látek, léčba tedy není natolik efektivní a rychlá. Desaiové implantát má oční kapky zcela nahradit.

Doktorka Tejal Desaiová je šéfovou katedry bioinženýrství na University of California v San Francisku, ve své laboratoři se snaží objevovat účinnější způsoby přepravy léků do lidského těla, a to především pomocí mikro- a nanofunkčních technologií.

Změna v příjmu léků

Desaiová se svým týmem pracuje na mnoha způsobech podávání léčiv, jako je orální příjem léků, přísun léků membránami ve střevech, a dokonce i na způsobech, jak léčit infekce kostí a kostní dřeně přímo u zdroje.

Jelikož výzkumy potvrzují rapidní zhoršování situace s onemocněním glaukomu, není Desaiová jediná, kdo se snaží přijít s revolučním způsobem léčby tohoto onemocnění. Například tým výzkumníků z University of Carolina v Berkeley a Torontské univerzity se rovněž snaží přijít na účinnější způsoby léčby. Již nyní je ale podle vědců jasné, že standardní využívání očních kapek není dostačující a musí být nahrazeno.

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...