Všímáte si poslední dobou nevysvětlitelných bolestí hlavy a úzkostí? Trápí vás (tedy v případě, že jste žena, jinak asi ne...) nepravidelná menstruace? Nápadně zrudnete, když se napijete červeného vína (to platí i pro muže)? Svrbí vás jazyk nebo máte nutkání smrkat, dopřejete-li si banán, avokádo či lilek? Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, pak možná trpíte intolerancí vůči histaminu. O tom, co tento problém způsobuje a jak jej rozeznat, píše web Mindbodyandgreen

Histamin je chemická látka, která se podílí na funkci imunitního systému, centrální nervové i trávicí soustavy. Jako neurotransmiter posílá důležité zprávy z celého těla do mozku. Je také součástí žaludečních kyselin, tedy v žaludku napomáhá rozložení přijaté potravy.

Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému tak slouží jako výstražné znamení.

Pojem histamin je zřejmě nejvíce znám v souvislosti s imunitou. Rychlou úlevu od příznaků sezónních či potravinových alergií přinášejí tzv. antihistaminika, léky, jako je Zyrtec, Allegra nebo Benedryl. Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému tak slouží jako výstražné znamení varující před potenciálními útočníky.

Obranyschopnost a intolerance

Vlivem histaminu se krevní cévy zvětšují a rozšiřují, tedy bílé krvinky mohou rychle najít vzniklý problém a začít jej okamžitě řešit. Součástí přirozené obranyschopnosti těla jsou potom nepříjemné doprovodné jevy, jako je bolest hlavy, svědění nebo nevolnost. Pokud ale tělo nedokáže histamin správně rozložit a zpracovat, tyto příznaky se znásobí a může vzniknout to, co nazýváme histaminovou intolerancí.

Histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém.

Vzhledem k tomu, že histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém. „To přispívá k širokému spektru problémů, které často ztěžují určení diagnózy,“ dodává v článku Mindbodygreen Amy Myersová, lékařka působící v New Yorku, která se zabývá funkční medicínou, a autorka slavné knihy Autoimunitní řešení – Prevence a odvrácení celého spektra zánětlivých symptomů a nemocí.

Běžné příznaky

Špatná tolerance histaminu se promítá do všech oblastí života. Podle Mindbodygreen se projevuje různě a právě v tom tkví její zrádnost a nepolapitelnost. Na pozoru byste se měli mít, pokud vás trápí potíže, jako jsou bolesti hlavy a migrény, nevolnosti a závratě, vysoký krevní tlak, arytmie, obtížné usínání, potíže s dýcháním, křeče v břiše, úzkost či abnormální únava.

Alergie vyvolává bolest hlavy a nepříjemné pocity v břiše


Kromě histaminu produkovaného uvnitř těla existuje i řada potravin, které přirozeně obsahují histamin, způsobují uvolňování histaminu nebo blokují enzym, který rozkládá histamin v trávicím traktu. Potravin, které mohou způsobit problémy, není zrovna málo.

Jedná se zejména o fermentované nápoje a potraviny (alkohol, kyselé zelí, kefíry apod.), některé druhy ovoce a zeleniny (většina citrusů, avokádo, lilek, špenát, rajčata apod.), většinu sušených pochutin (ovoce, maso atd.), některé druhy ořechů (vlašské, kešu, arašídy) a čajů (černý, zelený, maté). Pomáhá naopak konzumace co nejčerstvější stravy.

Jak najít příčinu

V duchu filozofie funkční medicíny se doktorka Myersová nesnaží léčit pouze symptomy, ale hledá příčinu. Proto v případě diagnostikování nebo jen podezření na histaminovou intoleranci doporučuje vysadit z jídelníčku potraviny s vysokým obsahem histaminu alespoň na dobu 1–3 měsíců.

Hlavní příčina, se kterou se setkávám v praxi, je nesnášenlivost lepku, která vyčerpává střeva.

Nesnášenlivost mohou způsobovat i některé léky, proto je nutné přestat užívat i ty. „Hlavní příčina, se kterou se setkávám v praxi, je nesnášenlivost lepku, která vyčerpává střeva,“ říká Myersová. V takovém případě doporučuje zaměřit se primárně na léčbu střev a po čase se zkusit vrátit ke konzumaci potravin, které obsahují histamin.

Související…

Proč přibývá alergiků a astmatiků? Nebydlíme zdravě
Alena Kolářová

foto: Shutterstock, zdroj: MindBodyGreen