fbpx


Zveřejněno: 5. 6. 2017

Nová studie American Cancer Society (ACS), která analyzuje výskyt rakoviny, zjistila, že počet diagnóz kolorektálního karcinomu se od roku 1950 každou generací zvyšuje. Na vině mohou být i antibiotika.

Rakovina se stává součástí našich životů. Pravděpodobnost, že vám nebo někomu, koho dobře znáte, bude stanovena tato diagnóza, je již vysoká a předpokládá se, že v roce 2030 se počet nemocných vyšplhá k cifře 21 milionů. Mezi nejčastější typy rakoviny přitom patří právě rakovina tlustého střeva a konečníku.

rakovina

Americká rakovinová společnost očekává 13 500 nových případů u lidí mladších 50 let

Ohrožení jsou i mladí lidé

Až dosud se z devadesáti procent tento typ rakoviny objevoval u osob starších 50 let. Tato věková hranice se ale snižuje. Podle Rebeccy Siegelové, hlavní autorky zmíněné studie, hrozí lidem narozeným v roce 1990 dvojnásobné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a čtyřnásobné riziko rakoviny konečníku ve srovnání s rizikem, kterému byli vystaveni lidé ve stejném věku narození v roce 1950. V roce 2017 Americká rakovinová společnost očekává 13 500 nových případů u lidí mladších 50 let.

Strava a antibiotika

Mnoho dosavadních studií jako příčinu uvádí konvenční západní způsob stravování, které již po dvou týdnech konzumace způsobuje zánět ve sliznici tlustého střeva, který je jedním z předchůdců rakoviny. Strava ale, jak se ukazuje, není jediným viníkem. U každé choroby nebo stavu, který se v těle rozvíjí, existují v průběhu jejího vývoje varovné signály. Pro rakovinu konečníku jsou jedním z těchto příznaků malé výrůstky na střevní stěně, známé jako polypy. Ne všechny polypy samozřejmě značí rakovinu, ale pokud se nevyřeší, mohou se do ní rozvinout později. Zmíněná studie zjistila, že u vybraných jedinců ve věku od 20 do 39 let, kteří užívali antibiotika nejméně po dobu dvou měsíců, se později v životě častěji objevily adenomy. To jsou specifické typy střevního polypu, jež lze pokládat za předchůdce rakoviny. Spojitost mezi dlouhodobým užíváním antibiotik a výskytem rakoviny je tak prokázána. Při souběžné nadměrné konzumaci masa a antibiotik se toto riziko samozřejmě zvyšuje.

rakovina1

Na vině vzniku rakoviny můžou být antibiotika

Přesvědčivé argumenty

Výsledky obou studií přinášejí přesvědčivé argumenty, že je v našich silách tato rizika snížit, a to volbou správného životního stylu. Omezte užívání antibiotik v jídle, konzultujte se svým lékařem, jestli je užívání antibiotik v tom kterém konkrétním případě nevyhnutelné, pravidelně se hýbejte a zkuste změnit svůj jídelníček, do kterého přidejte více čerstvých produktů, ovoce a zeleniny. Uvědomte si přitom, že s každou pozitivní změnou se riziko onemocnění rakovinou snižuje.

Čtěte také:

Rakovina z masa? Ne tak rychle! 

Zázvor je 10 000krát účinnější než chemoterapie, potvrdila to nová studie

Pití kávy může snížit riziko výskytu rakoviny prostaty až na polovinu 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...