fbpx

Čínu zaplavila nová vlna covidu: Šanghaj a další města jsou opět v lockdownu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Šanghaj uzavřela pro veřejnost kina, divadla a muzea, školy dnes opět přešly na distanční výuku. Úřady sledují vývoj ve více než stovce potenciálních ohnisek nákazy, kde bylo zavedeno povinné testování a částečný nebo úplný lockdown

Zveřejněno: 11. 3. 2022

Většina nových případů jsou bezpříznakové nákazy, což čínská vláda připisuje vysoké proočkovanosti obyvatel a intenzivnímu testování. Úřady však varují před přílišným optimismem – vysoké procento bezpříznakových infekcí neznamená, že lidé nemusí být obezřetní. “Z klinického hlediska je jedno, jestli jde o nákazu s projevy infekce nebo bez nich. Vždy se jedná o nakaženého, a tedy infekčního člověka”, upozorňuje Wu Jinglei, ředitel šanghajské Městské zdravotní komise.

Musíme se zaměřit na identifikaci bezpříznakových pacientů.

Většina nových případů se objevila ve městech, které trpěly pod náporem varianty omikron. Malá ohniska varianty delta však stale existují, především v příhraničních oblastech. Čísla nakažených, zveřejňovaná Národní zdravotní komisí vždy za předchozí den, prudce rostou, tento pátek se výskyt týkal 17 z celkem 31 čínských provincií. Národní zdravotní komise dnes oznámila, že poviolí komerční prodej rychlotestů, které doposud odmítala, když jednoznačně upřednostňovala odběr vzorků stěrem z nosohltanu nebo dutiny ústní. Ty byly následně vyhodnocovány v certifikovaných laboratořích. Ode dneška je tedy prodej testovacích sad povolen jak v eshopech, tak v lékárnách.

Na severovýchodě Číny byl v několika městech vyhlášen úplný lockdown, a to přes naléhání samospráv, aby byly úřady ohledně dalších lockdownů velmi opatrné. Posledním městem, které se již poněkolikáté ocitlo “pod zámkem”, je Čchang-čchun, centrum automobilového průmyslu na severovýchodě. V lockdownu je - také ode dneška.. Číně se doteď dařilo držet epidemii na uzdě díky systému testování a karantén osob s klinickými příznaky a všech jejich blízkých kontaktů. V některých případech byly do karantény poslány dokonce i kontakty kontaktů nakažených osob.

Související…

Roušky už nebudou zásadní. Z covidu se stává sezónní virus, říká Libor Grubhoffer
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...