fbpx

Floridská škola antivaxerů svým žákům: Po očkování raději zůstaňte doma 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Americká škola, která už v minulosti vyloučila naočkované učitele, se velmi silně vyhrazuje proti vakcínám. Svá pravidla staví na fake news a nepodložených spekulacích

Zveřejněno: 5. 11. 2021

Soukromá škola v Miami na Floridě podle zpráv místní televize WSVN požaduje, aby studenti, kteří dostanou vakcínu proti koronaviru, zůstali po každé dávce 30 dnů doma. V dopise rodičům škola navíc šířila dezinformace o vakcínách, když tvrdila, že očkování proti koronaviru může způsobit potenciální přenos nebo šíření nemoci.

Žádné vakcíny proti koronaviru používané v USA ovšem živý virus neobsahují. V Americe se používají pouze vakcíny na bázi mRNA (Pfizer a Moderna) a nereplikační vakcína na bázi virových vektorů (Johnson & Johnson). Tyto vakcíny nepředstavují žádné riziko přenosu SARS-CoV-2 na jiné osoby.

Protiočkovací strategie

Škola Centner Academy je v USA už svou protivakcinační rétorikou a šířením dezinformací o vakcínách poměrně známá. Akademie uvádí, že je proti všem očkovacím schématům a pro své studenty nevyžaduje žádné očkování, přičemž zdůrazňuje „svobodu volby“. Bez důkazů také spojuje rutinní, bezpečná a život ochraňující očkování se vzestupem různých zdravotních problémů, jako je cukrovka, a nabízí pomoc rodičům získat výjimky na očkování, které požaduje stát.

V dubnu Centner Academy sdělila učitelům, že jim nebude umožněn kontakt se studenty, pokud se nechají naočkovat vakcínou proti koronaviru.

Jako mnoho protivakcinačních skupin hraje i Centner Academy na notu strachu o zdraví a nepravdivě naznačuje, že nebyly provedeny dostatečné studie o bezpečnosti očkovacích látek. Školné na Centner Academy se přitom pohybuje od 15 000 do 30 000 dolarů ročně a tento vzdělávací ústav se označuje za „nejšťastnější školu v Americe“. Navštěvují ho děti od předškoláků až po středoškoláky.

Očkování je fuj

V dubnu Centner Academy sdělila učitelům, že jim nebude umožněn kontakt se studenty, pokud se nechají naočkovat vakcínou proti koronaviru. Spoluzakladatelé školy Leila a David Centnerovi také upustili od používání roušek a přivítali Roberta F. Kennedyho mladšího, který je známý tím, že chrlí dezinformace proti očkování a konspirační teorie.

Centner Academy tvrdí, že není proti očkování, ale je pro bezpečné vakcíny. A právě bezpečnost současných podávaných očkovacích látek zpochybňuje. Očkování označuje doslova za „experimentální“, přestože je například vakcína Pfizer/BioNTech schválena všemi příslušnými americkými úřady.

„Vzhledem k potenciálnímu dopadu na ostatní studenty a naši školní komunitu budou očkovaní studenti muset zůstat doma 30 dní po každé dávce očkování, kterou dostanou. Do školy se budou moci vrátit, pokud budou zdraví a bez symptomů,“ píše se v jednom z posledních sdělení školy rodičům.

Související…

Kde získat lepší imunitu pro děti? Ať si hrají v lese a hrabou se v hlíně
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: ARS Technica

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...