Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vlastně pijete alkohol? Zajdete na sklenku spíše po hádce se šéfem, abyste zahnali nepříjemné pocity, nebo si jdete jen tak posedět s kamarády na pár piv? Australští psychologové Emmanuel Kunstche a Sarah Callinanová sestavili profily čtyř typů „pařmenů“. Podle toho, v jakém typu se poznáte, také zjistíte, zda byste své pití neměli začít řešit s odborníky.

I když nemáte problém s nadměrnou konzumací alkoholu, je dobré vědět, proč pijete. Můžete se totiž dostat do situace, kdy bude potřeba alkohol výrazně omezit. Důvody, proč saháte po sklence, navíc ovlivňují vaše psychické a fyzické zdraví, a mohou tudíž vést i k případné závislosti.

Uvědomění si toho, proč pijete, zvyšuje šanci, že s pitím nezajdete do extrému, případně budete schopni své problémy s alkoholem lépe řešit.

Pokud se v následujícím výčtu poznáte ve více typech, nemusíte zoufat, je to zcela v pořádku. U každého převažuje jiný důvod, může jich být ale více.

Pití je sociální záležitost

Napříč všemi zeměmi a kulturami je tento důvod zcela nejčastější. Pokud je pro vás pití sociální záležitost, jde vám především o to strávit příjemné chvilky se svými přáteli. Lidé, kteří spadají do tohoto typu, často začínají s alkoholem už v pubertě, jsou zkušení a většinou znají svou míru.

Pije, aby zapadl

Jedná se o člověka, který sice neodmítne sklenku šampaňského na přípitek, dále už ale bude pít jen minimálně nebo vůbec. Zatímco první typ člověka rád tráví čas se svými přáteli a užívá při tom alkohol, tento typ se napije pouze proto, aby neurazil.

Pije, aby zažil vzrušení

Zatímco někteří puberťáci pijí, aby se lépe socializovali, v případě tohoto typu jde o poměrně riskantní kombinaci osobnosti a motivace k pití. Tento typ pijanů si objedná drink, protože chtějí více vzrušení a zábavy než ve stavu střízlivosti. Většinou se jedná o extroverty, kteří jsou impulsivní a mají sklony k agresivitě. Mnohem častěji se opijí než ostatní typy a v kombinaci s jejich osobností může být jejich opilost poměrně riziková.

Pitím „řeší“ své problémy

Podobně jako u předchozího typu i v tomto případě se jedná o pití, které se může nehezky zvrhnout. Tito lidé jsou často neurotičtí a nesmýšlejí sami o sobě příliš dobře. Nejčastěji pijí kvůli problémům ve svém životě, někdy pitím zahánějí i úzkost nebo deprese.

V krátkodobém horizontu se ještě nemusí jednat o problém, pokud ale z tohoto důvodu pijete dlouhodobě, má to neblahé důsledky. Mnohdy totiž kvůli nadměrnému pití nemáte čas řešit své reálné problémy. Z tohoto důvodu pijí častěji ženy a k tomuto typu se váže více problémů (včetně závislosti na alkoholu) než k těm předchozím.

Pokud si dáváte panáky po těžkém dni, uvědomte si, že problémy, které zapíjíte, zítra ráno nezmizí.

Uvědomění si toho, proč pijete, zvyšuje šanci, že s pitím nezajdete do extrému, případně budete schopni své problémy s alkoholem lépe řešit. Až si příště zajdete na skleničku, uvědomte si, proč dnes pijete. Odpočíváte při rozhovoru s kamarádem nad sklenkou vína? V pořádku, pokud ale máte tendenci se často silně opíjet, přemýšlejte nad tím, proč to děláte. A pokud si dáváte panáky po těžkém dni, uvědomte si, že problémy, které zapíjíte, zítra ráno nezmizí… Naopak, budou ještě víc bolet.

Související…

Adiktolog: Česko je jasně proalkoholní společnost. I malé množství alkoholu škodí
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail