fbpx

Dokáže konopí léčit poruchy střev? Pouze tlumí následky, tvrdí vědci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Výsledky řady studií shodně tvrdí, že konopí může pacientům s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou přinášet nesmírnou úlevu. Problém je, že se ještě pořádně neví, jaká dávka prospívá a jaká už může uškodit

Zveřejněno: 16. 1. 2022

Cannabis sativa, konopí seté nebo lidově marihuana, je dnes již rostlinou, kolem níž se rozplývají veškerá tabu. Ačkoliv dnes její název mnoho lidí stále vnímá jako synonymum lehké drogy, už po staletí se využívá také k léčebným účelům. Bylo zjištěno, že kanabinoidy, skupina sloučenin tvořících aktivní složky v marihuaně, pomáhají zmírňovat chronickou bolest a fungují také proti nevolnosti a zvracení, které trápí pacienty po chemoterapiích. U nemocných AIDS, kteří vlivem choroby hubnou, zase pomáhají stimulovat chuť k jídlu. A podle nejnovějších zjištění se mohou pozitivně podepsat i na stavu lidí trpících zánětlivým onemocněním střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

Ve studii z roku 2013, která vyšla v odborném žurnále Inflammatory Bowel Disease (IBD je zkratkou pro zánětlivá střevní onemocnění, pozn. red.), zveřejnili badatelé výsledky zkoumání 292 pacientů trpících zánětlivým onemocněním střev. Ti, kteří pro úlevu od symptomů užívali marihuanu, hlásili zmírnění bolestí břicha, nevolností i průjmů. Podobná zjištění přinesla i data pocházející z výzkumu z roku 2018 publikovaného v magazínu Journal of Pediatrics.

Užívání konopí snižuje vyprazdňování žaludku, produkci žaludečních kyselin a pohyb potravin v celém gastrointestinálním traktu.

Podle nich užívala marihuanu téměř třetina dospívajících a mladých dospělých pacientů se zánětlivým střevním onemocněním. „Mnozí vnímají marihuanu jako přirozenější formu léčby a upřednostňují ji před léky potlačujícími imunitu,“ potvrdil pro magazín Times Byron Vaughn, docent medicíny a jeden z vedoucích programu IBD na University of Minnesota v Minneapolis. Odborníci však marihuanu vnímají spíš jako doplněk léčby než jako prostředek, který by měl jiná léčiva nahradit.

CBD, THC? Nejlepší je kombinace

Konopí obsahuje stovky sloučenin, nejznámější jsou THC a CBD. První zodpovídá za psychoaktivní účinky marihuany, druhá tak nepůsobí, ale zdá se, že účinky THC moduluje. „Pokud jde o zánětlivé gastrointestinální poruchy, zdá se, že největší přínos symptomů pochází z přípravků, které mají kombinaci THC a CBD,“ říká Jami Kinnucanová, odborná asistentka medicíny v oboru gastroenterologie a hepatologie na University of Michigan v Ann Arbor. U pacientů se zánětlivým onemocněním střev studie ukázaly, že tato kombinace zlepšuje bolest břicha a snižuje frekvenci pohybu střev.

„Zdá se navíc, že užívání konopí snižuje vyprazdňování žaludku, produkci žaludečních kyselin a pohyb potravin v celém gastrointestinálním traktu,“ uvedl pro Times David Poppers, klinický profesor medicíny v oddělení gastroenterologie newyorské univerzitní nemocnice NYU Langone. Výsledkem je, že užívání konopí může zlepšit projevy syndromu dráždivého tračníku.

Léčí symptomy, ne příčinu

Ačkoliv tedy zatím neexistuje mnoho důkazů o tom, že by konopí ovlivňovalo zánětlivé chorobné procesy probíhající ve střevech, ví se, že léčí nepříjemné příznaky, jež nemocné trápí. Podle Vaughna se tak jedná zejména o terapii zabývající se mírněním symptomů, ale ne léčbou příčiny s tím, že více ulevuje pacientům s Crohnovou chorobou než s ulcerózní kolitidou. Toto tvrzení podporuje i přehled 20 studií zveřejněných v roce 2020 v magazínu Journal of Clinical Gastroenterology. Vědci přišli na to, že u nemocných s IBD neměly kanabinoidy na snížení zánětlivých biomarkerů žádný účinek. Pacienti, kteří je užívali, ale hlásili významné zlepšení bolestí břicha, nevolnosti, průjmu, chuti k jídlu a celkového rozpoložení.

Podobně vypadají i výsledky studie publikované v roce 2021 v magazínu PLoS One. Vědci zjistili, že u pacientů s mírnou až středně závažnou ulcerózní kolitidou, kteří denně kouřili marihuanové cigarety po dobu osmi týdnů, přičemž pokračovali v užívání svých obvyklých léků, došlo ke zlepšení příznaků a zvýšení kvality života ve srovnání s těmi, kterým byly podávány placebo cigarety, jež obsahovaly konopí, z něhož bylo extrahováno THC. Na základě krevních testů však ani jedna skupina nezaznamenala snížení zánětu. Někdy ale mohou kanabinoidy příznaky zlepšit natolik, že se u nemocných sníží potřeba jiných léčiv na minimum – o tom informují výsledky výzkumu zveřejněné v roce 2019 v časopise European Journal of Gastroenterology & Hepatology.

Pomoc, ale závislost?

Jak už to ale bývá, léčba marihuanou má i své stinné stránky. Může zvyšovat pálení žáhy a snižovat střevní peristaltiku až moc, důsledkem čehož se žaludek vyprazdňuje pomaleji, a to může nakonec u pacientů s IBD zvýšit pocity nevolnosti. Každodenní užívání konopí může také způsobit syndrom chronického zvracení (cannabis hyperemesis syndrome, CHS), který je charakterizován opakující se nevolností, zvracením a bolestmi břicha a nemusí zmizet ani poté, kdy pacient přestane konopí užívat.

A v neposlední řadě se u některých rozvine závislost. Podle výsledků studie z roku 2020, která vyšla v časopise Drug and Alcohol Review, se to stává až 27 % z těch, kteří konopí užívají pravidelně. Správnou dávku, která uleví od symptomů IBD, ale nepovede k rozvoji závislosti, lékaři zatím neznají. Proto je vhodné léčbu konopím vždy konzultovat s odborníkem. „Není to všelék ani zázračný lék. Některým lidem od symptomů pomáhá, jiným ne,“ uzavírá Byron Vaughn.

Související…

Vakcína proti covidu zabírá méně u těch, kteří berou běžné léky na střevní potíže
Jan Handl
 

foto: Shutterstock, zdroj: Time

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...