fbpx

Britové testují, zda ústní sprej na bázi konopí dokáže léčit mozkové nádory 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

První studie tohoto druhu má za cíl zjistit, zda Sativex kombinovaný s chemoterapií může pomoci léčit glioblastom, nejčastější a nejzhoubnější nádor mozku

Zveřejněno: 13. 9. 2021

Charitativní organizace pro boj s rakovinou a britský zdravotnický úřad National Health Service se chystají prozkoumat, zda ústní sprej na bázi konopí může léčit nádory mozku a pomoci pacientům déle žít. Lékaři podají pacientům po celé Velké Británii s rekurentním mozkovým nádorem nazývaným glioblastom lék, který je známý jako Sativex, spolu s chemoterapeutickým lékem temozolomidem. Nová léčba bude klinicky hodnocena a jejím cílem je zničit rakovinné buňky.

Glioblastom je agresivní a těžko léčitelná forma nádoru na mozku, která se téměř vždy vrací, přestože lékaři k jejímu řešení používají chirurgické operace, radioterapii a chemoterapii. Diagnostikovaní žijí pouze 12 až 18 měsíců, zatímco ti s rekurentním glioblastomem přežívají pouhých 10 měsíců.

Zabije nádorové buňky?

Jde o nejběžnější formu rakoviny mozku, jen v Anglii je s tímto onemocněním ročně diagnostikováno 2 200 lidí. Sativex je již nyní podáván těm pacientům s roztroušenou sklerózou, jejichž stav se navzdory léčbě nezlepšil. Je to jeden ze tří léků na bázi konopí, které v současné době Britové používají.

Doufáme, že by tato studie mohla připravit půdu pro dlouho očekávané nové záchranné lano, které by mohlo přinést pacientům s glioblastomem cenné měsíce navíc.

„Myslíme si, že Sativex může zabíjet nádorové buňky glioblastomu a že může být zvláště účinný, pokud je podáván spolu s chemoterapií temozolomidem. Může posílit účinky chemoterapie při zastavení růstu těchto nádorů, což pacientům umožní žít déle,“ říká Susan Shortová, profesorka klinické onkologie a neuroonkologie na univerzitě v Leedsu.

Jak vyřešit rébus

Charitativní organizace The Brain Tumor Charity, která studii financuje, začátkem roku 2022 vybere 232 pacientů nejméně z 15 nemocnic včetně specializovaných rakovinných center po celé Velké Británii. Dvě třetiny dostanou Sativex a temozolomid, zatímco třetí třetina dostane chemoterapeutický lék a placebo. Sativex obsahuje stejné množství dvou kanabinoidů. Psychoaktivní látku Delta-9-tetrahydrokanabinol (THC) a kanabidiol (CBD), který může pomoci snížit bolest, zánětlivost a úzkosti, aniž by vyvolal jakékoli psychoaktivní účinky.

„Doufáme, že by tato studie mohla připravit půdu pro dlouho očekávané nové záchranné lano, které by mohlo přinést pacientům s glioblastomem cenné měsíce navíc,“ uvedl generální ředitel The Brain Tumor Charity David Jenkinson. „Víme, že v naší komunitě je značný zájem o potenciální využití kanabinoidů při léčbě glioblastomů, a jsme opravdu nadšeni, že by tato studie mohla přispět k vyřešení tohoto rébusu.“

Zmíněná studie navazuje na předchozí studii, která se zabývala čistě bezpečností společného podávání přípravku Sativex a temozolomidu. Prozatímní testování na 27 pacientech ukázalo, že jde o bezpečnou kombinaci léčiv. Vedlejší účinky byly mírné, hlavně únava, nevolnost a závratě. Nová tříletá studie, nazvaná Aristokrat, se bude zabývat jak bezpečností tohoto režimu, tak jeho dopadem na stav pacientů včetně toho, jak dlouho budou žít.

Související…

Blíží se šetrná léčba rakoviny? Vědci učí imunitní buňky proniknout do nádorů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...