Britští ministři jsou vyzýváni, aby řešili „temnou stránku“ práce na dálku tím, že zaměstnancům poskytnou zákonné právo se někdy taky odpojit. Po roce nekončící práce z domova bude britský odborový svaz Prospect, který zastupuje specialisty, jako jsou vědci, inženýři a technici, požadovat, aby firmy byly ze zákona povinny dohodnout se zaměstnanci pravidla, kdy nechtějí být pracovně kontaktováni. Podle průzkumu agentury Opinium by dvě třetiny těch, kteří v současné době pracují na dálku, tuto změnu podporovaly a uvítaly by pomoc, pokud by se s oddělováním osobního a pracovního života kvůli zaměstnavateli potýkaly.

Angus Wheeler-Rowe pracuje v telekomunikačním průmyslu. Potvrzuje, že práce z domova pomohla udržet lidi v bezpečí, ale také ztížila oddělení pracovních, domácích a rodinných závazků.

Stanovení pravidel ohledně hranic vzdálené práce by mohlo lidem pomoci vypnout a dobít energii.

„Když se váš osobní prostor stane vaší kanceláří, roste tlak na delší dobu trávenou prací a požadavky na nepřiměřeně rychlé reakce v pracovních záležitostech. Stanovení pravidel ohledně hranic vzdálené práce by mohlo lidem pomoci vypnout a dobít energii, zvláště pokud v budoucnu budeme trávit mnohem více času prací z domova. Posílení rozdílu mezi prací a domovem zvýší motivaci a produktivitu práce, což musí být pro šéfy i zaměstnance přínosem,“ shrnul představy zaměstnanců Wheeler-Rowe.

Delší pracovní týden z domu

Volební průzkum v Británii potvrdil širokou podporu tohoto pracovně-právního požadavku i u voličů napříč stranami, přičemž „právo na odpojení“ podporuje 65 % příznivců labouristů a 53 % voličů konzervativců. Podpora byla vyšší u zaměstnanců, kteří pracují z domova, 66 % z nich bylo pro ve srovnání s 59 % u všech zaměstnanců.

Asi 35 % respondentů, kteří pracují z domova, rovněž uvedlo, že se jejich duševní zdraví související s prací během pandemie zhoršilo. Celých 30 % prý pracuje více přesčas než dřív, 18 % lidí uvádí, že takto z domu pracuje nejméně o čtyři neplacené hodiny týdně víc než dřív.

V Irsku už to funguje

V dubnu letošního roku zavedlo „právo odpojit se“ Irsko a umožnilo zaměstnancům, aby nemuseli běžně pracovat mimo svou pracovní dobu. Irský místopředseda vlády a ministr obchodu Leo Varadkar uvedl, že i když většina dopadů pandemie byla negativní, nabídla také příležitost provádět trvalé změny k lepšímu. Nový zákon prý pomohl zaměstnancům lépe dosáhnout rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

Ženy prý strávily neplacenou prací zhruba o 33 % času více než muži.

Podobnou legislativní změnu zvažují v Kanadě. Ministryně práce Filomena Tassiová uvedla, že je třeba pomoci hlavně zaměstnankyním, protože tamní ženy prý strávily neplacenou prací zhruba o 33 % času více než muži. Myslela tím domácí práce a péči o děti. Je tedy i méně pravděpodobné, že ženy budou jejich zaměstnavateli k dispozici mimo pracovní dobu. Nemají na to totiž už čas.

Andrew Pakes, ředitel výzkumu odborů, uvedl, že miliony lidí se při práci z domova cítily, jako když přespávají v kanceláři. Za takových okolností je pak těžké „vypnout“, což ovlivňuje i duševní zdraví. Zahrnutí práva na odpojení do zákona o zaměstnanosti by podle Pakese bylo velkým krokem k přenastavení nezřetelné hranice mezi domovem a prací a ukázalo by, že vláda to s řešením temné stránky práce na dálku myslí vážně.

Související…

O zdraví zaměstnanců bojují zaměstnavatelé nejen s koronavirem, ale i s negativy home office
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian