fbpx

Čistička není dobrá jen pro alergiky. Přístroj je užitečným pomocníkem do každé domácnosti. Kdokoli může doma dýchat čistý vzduch bez virů, bakterií a dalších nežádoucích látek

Zveřejněno: 24. 3. 2020

Alergie a s ní spojené zdravotní potíže postihují stále větší část populace. Lidé trpí nejvíce na jaře, kdy ve vzduchu poletuje pyl různých květin, ale také stromů a keřů. To vede k nepřiměřené reakci jejich imunitního systému, která se projevuje alergickou rýmou, svěděním a zarudnutím očí, dušností a dalšími symptomy.

Alergie se však nevyskytuje pouze na jaře. I v domácnostech se nachází celá řada alergenů. Jedná se o prach, roztoče nebo například chlupy z domácího mazlíčka, který s vámi sdílí váš domov. S alergií se ale dá rychle a jednoduše bojovat. V domácnosti vám pomůže čistička vzduchu s ionizátorem, která domov zbaví všech alergenů, takže pocítíte úlevu velmi rychle.

Tento přístroj je však užitečným pomocníkem i do domácnosti, ve které nežije žádný alergik. Každý může alespoň doma dýchat čistý vzduch bez virů, bakterií a dalších nežádoucích látek, které se v něm bohužel vyskytují.

Co je to čistička vzduchu?

Čistička vzduchu je přístroj, který je složený z několika filtrů, díky kterým pohlcuje volně poletující nečistoty. Kromě filtrů obsahují některé čističky vzduchu ionizátor neboli generátor záporných iontů, který k čištění ještě více přispívá. A z jakých filtrů je tedy čistička vzduchu složená?

Prachový předfiltr

Předfiltr slouží k odstranění větších nečistot, jako jsou zvířecí chlupy, velké prachové částice a podobně. Předfiltr lze umýt vodou, takže ho nemusíte měnit jako ostatní filtry. Jeho hlavním úkolem je prodloužení životnosti HEPA filtru.

HEPA filtr

Primární složkou čističky vzduchu je HEPA filtr, který dokáže zachytit viry, bakterie, spory plísní nebo smog od velikosti 0,3 mikronu. Jeho účinnost je až 99,97 %. HEPA filtr je nutné v závislosti na znečištění vzduchu několikrát do roka vyměnit.

cisticka vzduchu aura di

Uhlíkový filtr

Dalším důležitým dílem je uhlíkový filtr, který zbaví vzduch kuchyňských zápachů, cigaretového kouře a dalších nepříjemných pachů. Tyto filtry pracují na principu aktivního uhlíku. Čas od času je nutné je vyměnit, jelikož ztrácejí svoji účinnost.

Antibakteriální filtry

Vzduch ve vašem domě nebo bytě zbavíte bakterií pomocí antibakteriálního filtru, který má díky nanočásticím stříbra dezinfekční účinek. Jeho životnost je přibližně jeden rok, poté je nutné ho vyměnit za nový.

Nano-fotokatalyzátorové filtry z oxidu titančitého

Tyto filtry jsou určené k neutralizaci nebezpečných plynů, jako je například formaldehyd, proto se hodí do domů, které jsou v blízkosti nějaké chemičky. Nano-fotokatalyzátorové filtry rozkládají plyny na oxid uhličitý a vzdušnou vlhkost. Jejich velkou výhodou je také schopnost samoregenerace.

Vodní filtr

Další možností čištění vzduchu je prostřednictvím vodního filtru. Díky němu se prostředí zároveň zvlhčuje, tudíž je tento typ vhodný do domácností, ve kterých je suchý vzduch.

Princip fungování čističky vzduchu

Čistička nasává vzduch z místnosti pomocí ventilátoru, který je umístěný v její spodní části. Následně prochází přes filtry, na kterých se usazují nečistoty, a z horní části přístroje se uvolňuje již vyčištěný vzduch. Díky způsobu nasávání a vypouštění vzduchu je zajištěna jeho neustálá cirkulace.

Čističky s ultrafialovým zářením

Některé čističky jsou vybavené UV-lampou, která doplňuje filtry. Pomáhá likvidovat viry, bakterie, plísně a další organické nečistoty, které jsou obsažené ve vzduchu. Účinnost UV lampy je úzce spjata se vzduchovým výkonem čističky. UV lampa nevyžaduje žádnou údržbu. Její minimální životnost je dva roky. S největší pravděpodobností vám však déle než pět let nevydrží.

Elektrostatické čištění vzduchu

Tento způsob představuje alternativu HEPA filtru. Funguje bez ventilátoru za pomoci plazmové technologie a ionizátoru. Čištění vzduchu probíhá na principu nabíjení polétavých částic prachu elektrostatickým nábojem, čímž dochází k jejich následnému shlukování.

Filtr tvoří kovové pláty, které si udržují neustálý elektrostatický náboj. Tato čistička vzduchu se pyšní nízkou hlučností. Nevýhodou však je, že nedochází k efektivnímu čištění vzduchu v celé místnosti, jelikož nemá zabudovaný ventilátor.

Související…

V Číně postavili největší čističku vzduchu
Monika Yang

foto: Vzdušín.cz, zdroj: Vzdušín.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...