I když to za okny vypadá spíš na podzim, jarní příroda se v rytmu svého přirozeného tempa pozvolna probírá k životu. Její počínání by mělo být příkladem pro nás. Přechod ze zimního období do toho jarního by se totiž měl v našich tělech odehrávat ve stejně poklidném duchu. Šokovat naše tělo nevhodně zvolenou dietou či urputnými zákazy vede často ke stresu celého systému, a může tak v konečné fázi dojít k tomu, že se i dobrá potravina stane pro náš organismus toxickou. Takže hlavně se vším pozvolna a opatrně, nic se nemá přehánět.

Gary Wright s organizátorkou Ájurvédských večeří Danuší Siering


Jaro je období, kdy se začínáme více hýbat, je to ta nejlepší doba na detoxikaci prostřednictvím správných druhů potravin, půstu a saunování. Náš organismus potřebuje očištění a vyvážení po zimní stravě plné těžkých, hutných a sladkých jídel. Jaro nám tedy dává příležitost zvýšit svou imunitu pomocí široké škály vhodných lokálních produktů, které podpoří naši vitalitu.

V každém případě musíte znát svůj typ dóši, tedy to, která energie ve vašem těle převládá.

Půst je jedním z nejlepších způsobů, jak znovu imunitní systém a celý organismus nastavit a vyladit. Jaro je k tomu ideálním obdobím. V ájurvédě se ke každému tělesnému typu (Váta, Pitta, Kapha) vážou různá doporučení. Ovšem pro všechny tři typy je většinou užitečné se jeden den v týdnu pravidelně postit.

Jaký jste typ dóši?

V každém případě musíte znát svůj typ dóši, tedy to, která energie ve vašem těle převládá. Pro každý typ dóši je charakteristická například fyzická konstituce a určité mentální dispozice. Pakliže patříte k těm, kteří mají velmi štíhlou postavu, podlouhlý obličej, malé oči, úzké rty, nepravidelné zuby nebo třeba suchou kůži se sklony k šupinatění a k tomu vás charakterizuje ráznost, náladovost, schopnost rychle nabýt – rychle pozbýt, úzkostlivost, sklony k tomu být smutný, náladovost, ale i schopností nedělat věci jen napůl, ale naplno a do všeho jít s vervou, jste jednoznačně váta.

Držím tedy půst každé pondělí, protože obvykle během víkendu jím trochu víc a dám si i maso a občas i pár piv.

Pro pittu jsou zase charakteristické světlá pleť, světlé oči, pravidelný nos, srdcovitý obličej, střední postava, rovné vlasy, středně velká ústa nebo vystouplá brada a z mentálních predispozic pak otevřenost novým myšlenkám, organizační schopnosti, výborná paměť, cílevědomost, podrážděnost, mnoho zájmů.

I s vegetariánským jídlem se dá vyhrát a podle účastníků poslední večeře (tedy té ájurvédské) chutná skvěle


Pro kaphu je zase typická silnější postava, kvalitní vlasy, olivová pleť a z charakteristiky pak tichost, skromnost, zamyšlenost, svědomitost ale i loajálnost, schopnost odpouštět a také trochu lenost. A pakliže jste trochu od toho i trochu od toho, jste typ na pomezí dvou dóš – například váta pitta nebo kapha váta.

Půst podle typu

Pro tělesný typ Váta je dobrý jednodenní půst v týdnu. Organismus by měl být totiž aspoň jednou týdně v naprostém klidu. Tělesný typ Pitta zvládne maximálně tři dny půstu za sebou. A pro tělesný typ Kapha jsou prospěšnější i delší období půstu.

Jedinec se slabým trávením může mít po jídle často pocit závrati či mdloby či chuť na šálek kávy – což se bezprostředně po jídle „přísně nedoporučuje“.

Já sám jsem extrémní typ Váta s bipolárními fluktuacemi, proto musím být opatrný vzhledem ke zvýšené mentální aktivitě tohoto tělesného typu. Držím tedy půst každé pondělí, protože obvykle během víkendu jím trochu víc a dám si i maso a občas i pár piv. Během postního dne si obvykle dopřeji saunu a současně relaxuji, což je skvělá příprava na nový týden.

Jak se udržovat v rytmu

Udržování vyvážené struktury vašeho dne z hlediska stravování a střídání jednotlivých ingrediencí hraje významnou roli. Já jím pravidelně dvakrát denně větší porce. Kombinuji snídani a svačinu kolem 10.30. Menší porci si dám potom na noc kolem šesté večer. Po ránu mi dělá dobře horké mléko. Buď samotné, nebo v kombinaci s čajem či kávou.

Ájurvédské jídlo je podáváno s láskou. A s (jedlou) květinou. O to také víc chutná


V případě, že chcete dosáhnout lepšího trávení, pak je lepší být o mírném hladu, i proto se v ájurvédě svačiny příliš nedoporučují. U lidí se slabým trávením je často potlačena chuť k jídlu, jindy je jejich porucha naopak nutí ke konzumaci přehnaného objemu potravy. Jedinec se slabým trávením může mít po jídle často pocit závrati či mdloby či chuť na šálek kávy – což se bezprostředně po jídle „přísně nedoporučuje“.

Jídlo je tvůj lék

V ájurvédě je spousta příkazů a zákazů, tak si to zjednodušme. Kontinuální dodržování několika málo zásad je mnohem lepší než nárazová striktnost. Zde je mých TOP 5 otázek při nákupu potravin:

  • Odkud potravina pochází? Je lokální, ekologická z bio produkce?
  • Jaké potraviny mají aktuálně sezónu?
  • Proč si danou potravinu vybírám. Ze zvyku, či z vědomé volby?
  • Jaké kombinace potravin volím?
  • Kdy mám v plánu je jíst?

U kombinací potravin existuje tolik zákazů, že není možné je tady všechny uvést. Je ovšem dobré si zjistit alespoň ty kombinace, které mohou vést k toxickým následkům.

Příprava jídla

Jaro je tím správným obdobím, kdy do svého jídelníčku opět zařadit raw stravu, tedy trochu syrové zeleniny, zejména zelené listy, bylinky, květiny a výhonky. Raději bych ale zeleninu s komplexnější strukturou stále ještě napařoval nebo ji přinejmenším nakrájel na malé kousky a takto přidával do polévek či jiných teplých jídel.

Chlorofyl je krví rostlin a má podobnou chemickou strukturu jako hemoglobin. Pomáhá s reprodukcí krve a spouští detoxikaci.

Skvělé jsou v tomto období nakládané saláty. Postup je jednoduchý. Jarní zeleninu nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousky zalijte octem a zatěžkejte předmětem (čímž se rychle naloží). Tento postup vám pomůže k lepšímu zažívání syrové zeleniny. Každý v sobě od přírody máme znalost toho, co je pro naše tělo v každém ročním období nejvhodnější, ale bohužel dnešní rychlá doba a moderní městský život tuto naši přirozenou znalost tlumí.

Jaro je zelená, zelená je chlorofyl

Jaro je ideální dobou, kdy je dobré do našeho těla dostat důležitý chlorofyl, který potřebujeme z lokálně pěstovaných, ale i divokých rostlin. Chlorofyl je krví rostlin a má podobnou chemickou strukturu jako hemoglobin. Pomáhá s reprodukcí krve a spouští detoxikaci. Například zelený ječmen je skvělou lokální a koncentrovanou formou chlorofylu. Tady uvádím některé zdroje chlorofylu:

  • Bylinkymáta, pažitka, medvědí česnek, řeřicha.
  • Květinylístky pampelišky, sedmikrásky, kopřivy.
  • Koření – kurkuma, muškátový oříšek, fenykl, černý pepř, čili, kmín, zázvor.

Na jaře je také ten pravý čas sladit se s rytmem rašení výhonků rostlin. Každému jídlu výhonky dodávají živost, texturu i barvu. Malé výhonky (brokolice, slunečnice, česnek, mrkev) jsou také skvělé pro naše zdraví, mají intenzivní chuť a hodí se jako ozdoba ke každému jídlu. Co se týče zeleniny, doporučuje se brokolice, mladá kukuřice, baby mrkev, ředkvičky, chřest, jarní cibulka, špenát, mangold, salát a rebarbora. Pokud sáhneme po ovoci, jsou ideální třešně, jahody, zimolez. A výborné jsou i obilniny jako hnědá či přírodní rýže, proso, quinoa (merlík čilský) či ječmen či zpracované obilniny – ječná mouka, žitná mouka, müsli (pečené ovesné vločky) či bulgur.

Související…

Jak jsem se potkala trochu jinak s ájurvédou a trochu jinak s jógou
Klára Ponczová

Do jarního detoxu patří i luštěniny. Zelené mango platí jako nejzdravější luštěnina, protože neobsahuje kyselinu močovou. Před přidáním do teplých jídel je propláchněte. Já dávám do většiny polévek hrst. Co se týče sladidel je i na jaře obvykle doporučován med, protože – jak se  praví – jedna lžička medu denně je dobrá pro zdraví. Při nákupu medu ale buďte obezřetní. Většina dnes komerčně prodávaných medů je kontaminována karcinogenním pesticidem glyfosátem.

A co byste měli na jaře naopak zcela vynechat?

  • Těžká smažená jídla
  • Sladkosti, mléčné výrobky
  • Bílou mouku
  • Koláče, dorty, zmrzlinu
  • Studené kravské mléko, jogurty, sýry

Mléko? Ano, či ne?

Já osobně považuji mléko za dar bohů. Je ovšem nutné dodržovat několik zásad:

  • Ráno přidávat mléko do čaje či kávy
  • Před pitím mléko ohřát
  • Před spaním přidat do mléka trochu přepuštěného másla (ghí), medu, kurkumy, muškátového oříšku a mletého zázvoru. To vám dopomůže ke zdravému spánku po celou noc a probudíte se s radostí do nového dne.

Ájurvédský šéfkuchař Gary Write bude tradičně vařit na Ájurvédské večeři, která proběhne 17. června od 17 hodin v Černé labuti.

Na článku spolupracovala Barbora Vojtová

foto: Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast