fbpx

Devět způsobů, jak si zlepšit spánek Dalších 4 fotografií v galerii
Spánek je činnost s nejlepším poměrem požitek/užitek.

Pro zdraví a pohodu je potřeba dlouhý a kvalitní spánek. Pro mnoho z nás to ovšem není samozřejmost. Nabízíme několik způsobů, jak spaní zlepšit.

Zveřejněno: 14. 10. 2018

Království za spánek! Tohle shakespearovské zvolání občas dokonale charakterizuje to, jak moc se mi chce spát. Naštěstí nepatřím k lidem, kteří by měli problémy se spaním. Navíc jsem skřivan, takže se mi klíží zraky už kolem osmé hodiny večerní. Zato ráno jsem schopna, na rozdíl od mého manžela-sovy, vstávat klidně v pět hodin.

Související…

Jak ovlivňuje konopí spánek? Je po něm hlubší a klidnější
Lukáš Hurt

Jsem si dobře vědoma, že patřím k té šťastnější části populace, která když jde spát, tak skutečně usne a spí celou dobu. Nebudím se, a kdybych měla vypočítat důvody, kvůli kterým jsem kdy spánek přerušovala, pak to bylo převážně kojení mých dětí. Přestože nemám se spaním nejmenší potíže, mohla bych si je snadno přivodit, kdybych nedodržovala několik vhodných spánkových návyků. Ve velké míře se shodují s těmi, které uvádí také Jennifer Stillová, přispěvatelka portálu Businessinsider.com a dalších webových i tištěných periodik.

kava 261745823

Kávu milujeme všichni. Ale před spánkem raději bylinkový čaj.


Po druhé odpoledne už nepijte kávu

Jennifer doporučuje, abyste si poslední šálek kávy dopřáli nejpozději ve čtrnáct hodin. Pokud si dá cokoli, co obsahuje nějaký kofein po druhé hodině odpolední, vrátí se jí to jako bumerang ve chvíli, kdy se snaží usnout. Pokud na vás káva, zelený či černý čaj nebo nápoje na bázi coca-coly skutečně působí jako životabudič, pak zvažte, kdy si je v daném dni dopřejete naposledy. Pro mě je káva vlastně jen pochutina a jsem schopna usnout, ačkoli jsem třeba právě dopila turka.

Pohodlně se oblečte

Nelze ani dostatečně zdůraznit, jak důležitý je noční úbor. Každý by měl vědět, v jakém oblečení se cítí pohodlně a co jej naopak dokáže spolehlivě probudit, když se převalí z jednoho boku na druhý. Saténové nebo krajkové noční košilky? Pohodlí vypadá jinak. Stačí pár minut a zaručeně vás probudí ramínko, která vám škrtí ruku nebo v horším případě krk. Bez problémů se naopak vyspíte v bavlněném lehkém pyžamu. Někdo spí nejraději nahý, ani to není špatný nápad.

koupel 1130185181

Ve vaně se dá dělat spousta příjemných věcí. Dopřejte si před spánkem combo.


Před spaním si dejte vanu

Tak přesně s tímto doporučením zcela souhlasím. Naložit se večer alespoň na dvacet minut do vany plné horké vody je přesně to, co mě správně naladí na večerku. Možná namítnete, že koupel vaše biorytmy spíše vybudí... I zde platí individuální přístup. Mě vana spolehlivě ukolébá, na probuzení si zase dávám vlažnou sprchu. 

Vypněte si mobil

Říká se, že v místnosti, kde spíte, byste neměli mít žádnou elektroniku. A když myslím žádnou, tak myslím žádnou – ani mobilní telefon. Já osobně tady hřeším asi nejvíc. Nejenže mobilní telefon mám celou noc u hlavy, ale usínám u televize. Načasuji si ji na půl hodiny, aby nehrála celou noc. Manžel, který chodí obvykle spát později, časování prodlouží na „svou“ půlhodinu.

Elektronika do ložnice nepatří. A ne, ani mobil není výjimkou.

Ne že by toto doporučení bylo úplně mimo mísu. Nám prostě spíš elektronika v ložnici nevadí. Naopak, oběma nám tak trochu pomáhá usnout. Kromě toho mobilní telefony používáme jako budík.

Doplňte hladinu hořčíku

Jennifer Stillová radí při potížích se spánkem doplňovat hladinu minerálních látek, zejména hořčíku. Jeho deficit může mimo jiné přispívat právě ke vzniku nespavosti. Sama prý před spaním užívá příslušný doplněk stravy, který jí hladinu hořčíku zvýší. Hořčík se dá ale také získat z potravin. V poměrně velkém množství se vyskytuje v tmavé čokoládě, avokádu nebo oříškách kešu.

Pusťte si decentní zvuk nebo hudbu

Jak jsem uvedla výše, usínám u televize. Přijímač tak de facto supluje hudbu, kterou je možné si také pustit. Můžete vyzkoušet zvuk oceánu nebo cokoli jiného, co na vás působí uklidňujícím dojmem. Klidně to může být vaše oblíbená kapela, zpěvák, zpěvačka nebo nějaký hudební skladatel. Důležité je, aby vás hudba zklidnila. Zavřete oči, nechte se unášet a nebudete potřebovat ani počítat ovečky.

zavesy 551522668

Zvlášť v létě oceníte opravdu důkladné závěsy.


Zatáhněte rolety

Světelné znečištění nedělá vrásky na čele jen hvězdářům, kteří kvůli němu nemohou nerušeně pozorovat objekty na noční obloze. Pouliční osvětlení, světla kolem projíždějících aut nebo světlo, které vám do oken může vnikat od sousedů – to všechno jsou drobnosti, které narušují váš spánek. Pokud můžete, instalujte si do oken žaluzie nebo rolety a na noc je zatahujte tak, aby vám zvenku opravdu nepronikal ani paprsek. Uvidíte, že to pomůže.

Cvičte raději ráno než večer

Popravdě tato rada je dobrá vskutku spíše pro skřivany – tedy ty, co vstávají velmi brzy. Já sama mám vyzkoušeno, že běhat ráno před snídaní je to nejlepší. Po probuzení mě to dokáže doslova „nakopnout“. Manžel měl párkrát tendenci, že půjde ráno běhat se mnou, ale jako sova – tedy ten, co si rád přispí – to vždy vzdal. Nedivím se mu, já bych zase těžko mohla uběhnout skoro deset kilometrů po osmé hodině večer – což zase jemu nedělá problémy.

Nejezte po páté večer

To platí hlavně pro ty, co chodí spát brzy. Pokud byste měli skutečně jíst naposledy v 17 hodin, pak to předpokládá, že se do postele chystáte nejpozději v osm. Pokud ale chodíte spát třeba až o půlnoci, klidně si ještě něco menšího snězte po hlavních televizních zprávách. Každopádně není dobré uléhat s plným žaludkem. To si jen zaděláváte na problémy nejen se spánkem.

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...