Přední americký lékař a odborník na funkční medicínu Mark Hyman, Zkombinoval výhody dietních konceptů veganství a paleo a přišel se svým vlastním. Nazval jej peganská strava.     

Žít zdravě lze spoustou cest, přičemž každý organismus si v různých ročních obdobích a různých životních fázích žádá odlišnou stravu. Vstupuje do toho také etické a ekologické hledisko, někdo se nechce smířit s jatky a zabíjením zvířat, někdo nechce zatěžovat planetu nekonečnými stády skotu.

 

Související…

Dieta 5+2: Jak se snadno stát zdravým a štíhlým mužem?
Anastázie Harris

A tak tu máme veganství, vegetariánství, paleo stravu, ketogenní dietu, stravu s vysokým či nízkým obsahem tuku, nízkým či vysokým obsahem karbohydrátů atd. „Zdá se, že se svět výživy rozděluje do ozbrojených táborů, ve kterých každý hlásá svou nadřazenost a odhaluje fatální chyby těch ostatních. Přitom všechny styly a diety mají svá pro a proti,“ říká Mark Hyman. 

Jako naši pra pra 

V posledních letech se stala velmi oblíbenou paleodieta založená na myšlence, že naše tělo nejlépe funguje, je-li poháněno potravinami, které existovaly za paleolitu zhruba před 10 tisíci lety. To znamená žádné cukry s výjimkou medu a těch, které se přirozeně vyskytují v ovoci, žádné mléčné výrobky, žádné luštěniny a pouze neprůmyslově zpracované maso a ryby, zato velké množství zeleniny, ořechů a semen.

V paleontologické době lidé jedli maso jen tehdy, když si jej ulovili, a to rozhodně nebylo na denním pořádku.

Mohlo by se jednat o zdravou, nízko-glykemickou dietu, jejíž intenzivnější verze (ketogenní výživa) pomáhá při léčbě diabetu typu 2. „Potíž je ale v tom, že někteří se paleodietou vymlouvají na to, že konzumují nadměrné množství masa na úkor rostlinných potravin. V paleontologické době přitom lidé jedli maso jen tehdy, když si jej ulovili, a to rozhodně nebylo na denním pořádku. Přijímali mnohem více vlákniny, 100 až 150 gramů denně oproti dnešním 8 až 15 gramům denně. Já osobně si vyzkoušel paleo i veganství, abych se posléze vrátil ke zdravému středu, který jsem pojmenoval pegan,“ pokračuje Dr. Hyman. 

Nejlepší verze obou diet jsou postaveny na stejném základě: jíst skutečné, celé jídlo. Veganská i paleo dieta se zaměřují na potraviny, které nezvyšují hladinu cukru v krvi, obsahují spoustu čerstvé zeleniny a ovoce, zdravé bílkoviny a tuky. „Spojil jsem nejlepší aspekty těchto směrů a integroval do nich protizánětlivé a detoxikační principy funkční medicíny. Výsledkem je vyvážený a inkluzivní dietní plán, který změnil život můj i život mých pacientů.“

Peganské patero

 

1: Vyvarujte se cukru

To znamená všeho, co způsobuje vysokou produkci inzulínu, tedy cukru, mouky a rafinovaných sacharidů. Je dobré přemýšlet o cukru ve všech jeho formách jako o čemsi příležitostném. „Svým pacientům říkám, aby na cukr nahlíželi jako na rekreační drogu.“

Více než polovinu talíře by měla tvořit rostlinná strava. Čím tmavší je barva zeleniny, tím lépe. A čím více odrůd na talíř dostanete, tím zdravější pokrm budete mít.

Někteří zastánci paleo stravy doporučují konzumovat ovoce s nízkým obsahem cukru, jako jsou bobule, zatímco někteří veganští obhájci doporučují všechny druhy ovoce. „Zjistil jsem, že většina mých pacientů se cítí lépe při konzumaci nízkoglykemického ovoce, a ostatní si dávají příležitostně jako zákusek. Sušené ovoce vnímejte jako cukroví a konzumujte je minimálně,“ radí Dr. Hyman.

2: Pozor na pesticidy, antibiotika, hormony a GMO potraviny

Pegan strava se vyhýbá chemii, přísadám, konzervačním látkám, barvivům, umělým sladidlům a jiným nevyžádaným složkám. Pozor obzvlášť na polysorbát 60, červené barvivo 40 a stearoyllaktylát sodný.

3: Tuky jsou zdravé!

Řeč je o omega-3 mastných kyselinách a jiných dobrých tucích, které najdeme v ořeších, semenech, olivovém oleji a avokádu. Prospěšné jsou i nasycené tuky z ryb, vajec, másla a panenského kokosového oleje nebo kokosového másla.

Naopak pegan dieta omezuje olej z řepky, slunečnice, kukuřice, hroznových semen a zejména sójový olej, který nyní představuje asi 10 procent našich kalorií. Malé množství za studena lisovaných ořechových a semenných olejů, jako je například sezamový, je vhodné používat spíše jako koření. Při vaření při vysokých teplotách je vhodné používat olej avokádový.

4: Jako doplněk maso a ryby

Pokud trpíte nesnášenlivostí kravského mléka, vyvarujte se mléčných produktů. Občas si dejte jogurt, kefír, ghí či sýr. Místo kravského mléka je lepší vybírat kozí nebo ovčí produkty.

S masnými a živočišnými produkty pegan dieta nakládá jako s kořením nebo přílohou. Hlavní místo na talíři má zelenina.

Pokud máte rádi ryby, měli byste zvolit ty s nízkým obsahem rtuti a toxinů, jako jsou sardinky, sledě, sardelky a divocí lososi. Tyto druhy disponují vysokou hladinou omega-3 kyselin a nízkou hladinou rtuti. Více potřebných informací najdete na www.cleanfish.com a www.foodthebook.com.

5: Pozor na lepek a fazole

Pšenici a výrobky z ní jezte pouze tehdy, pokud nejste citliví na lepek, a i tak jen příležitostně. Světový odborník na lepek Dr. Alessio Fasano z Harvardské univerzity provedl výzkum, který ukázal, že velké množství lepku ve stravě poškozuje střeva, a to i lidem bez intolerance lepku, kteří nevykazují žádné příznaky.

Z luštěnin je nejlepší čočka. Pozor na velké škrobové fazole. Ty sice mohou být skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a minerálů, ale některé způsobují problémy s trávením a lektiny a fytáty, které fazole obsahují, mohou snížit absorpci minerálů. Diabetikům navíc mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Mírné množství (až 1 šálek denně) je ovšem v pořádku.

Čtěte také:
Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla
Zapomeňte na vitaminy a minerály, nejzdravější jsou sekundární rostlinné látky

 

 

 

foto: Profimedia