Cítili jste se někdy pod tlakem okolí kvůli tomu, že nemáte partnera? Snažili se vám kamarádi v dobré víře někoho neustále dohazovat? Na single životě není nic špatného, naopak skýtá řadu neocenitelných výhod, které jsou podložené dokonce vědeckými výzkumy.

Jeden z těchto výzkumů vznikl v roce 2015. Jeho autorkami jsou sociální vědkyně Natalia Sarkisianová a Naomi Gerstelová. Zkoumaly, v čem se liší sousedské vztahy a přátelství u Američanů žijících v manželství a těch, kteří jsou single. Lidé, kteří žijí sami, se nejen častěji stýkají se svými známými, ale také jim častěji pomohou. A zároveň přátelé častěji pomohou jim. Takové výhody ženatí muži a vdané ženy nemají.

Přátelstvím k dlouhému životu

Několik výzkumů zároveň prokázalo, že právě přátelství je klíčem ke šťastnému životu a dlouhověkosti. Podle studie publikované v roce 2008 v British Medical Journal byli ti lidé, kteří byli v pravidelném kontaktu s dalšími deseti a více lidmi, daleko šťastnější než ti, jejichž okruh známých byl menší.

Čím jsme starší, tím hrají přátelé v našem životě větší roli, konstatují vědci. William Chopik z michiganské univerzity zkoumal neuvěřitelných 280 tisíc lidí a zjistil, že především pro starší lidi je důležité, aby měli přátele i mimo svůj rodinný okruh.

Čtěte také:

Jedináčci jsou v dospělosti často single. Víte proč?
Proč si atraktivní člověk nedokáže najít partnera?
Čtvrtina populace najde partnera v seznamkách. Ale až když vyčerpají „zdroje“ z blízkého okolí

Single znamená být více fit

Možná to znáte i z vlastní zkušenosti. Zatímco jste jako single byli ve formě, v dlouhodobém vztahu jste časem štíhlou linii ztratili. Není divu. Podle dalšího výzkumu, prováděného tentokrát na vzorku 13 tisíc respondentů, singles cvičí v týdnu častěji a pravidelněji než sezdané páry. Časopis Social Science and Medicine přinesl v roce 2015 výsledky rozsáhlé studie, podle níž mají single v průměru nižší BMI než sezdané páry. Ti, co žijí v manželství, vážili průměrně o dva kilogramy více.

Největší výhoda? Máte čas sami na sebe

Hned několik studií pak prokázalo spojitost mezi single životem, větším pocitem svobody a kreativity. Podle psychoterapeutky Amy Morinové vede fakt, že lidé mají více času sami na sebe, k větší produktivitě. „Čas strávený o samotě neznamená vždy nutně osamělost. Může být klíčem k tomu, abychom sami sebe lépe poznali,“ říká.

Podle psycholožky Belly DePaulo mají také lidé, kteří žijí single, větší šanci, aby se osobnostně rozvíjeli. Pokud chcete zjistit, co vás baví, a postavit si na tom kariéru, zdá se, že single život je k tomu jako stvořený, komentuje psycholožka. Romantický vztah má podle ní své nepopiratelné výhody, ale single život také. „Představy o tom, že lidé, kteří jsou single, jsou osamělí a nešťastní a netouží po ničem jiném než nalézt partnera, jsou zkrátka mýty,“ uzavírá DePaulo.

foto: Profimedia, zdroj: The Independent