fbpx

Na přelomu října a listopadu nastává čas, kdybychom měli vzpomenout na naše předky. A poučit se z jejich příběhů

Zveřejněno: 20. 10. 2018

Samhain (vysl. „sauň“) je podle starých keltských tradic posvátným časem, kdy vstupujeme do nového keltského roku. Tradičně se slaví z noci 31. října na 1. listopad a patří k jednomu z osmi hlavních svátků keltského kalendářního roku. Je předchůdcem svátku Halloween i dušiček, které jsou již úpravou převážně křesťanských tradic právě této starobylé tradice.

Související…

Dnes v noci se nesetmí. Magický slunovrat však nabízí víc než jen nejkratší stíny v roce
Stáňa Krajíčková

Tento magický čas, kdy se podle starých tradic pomalu stírá hranice mezi realitou všedního dne a světa mrtvých, vám může navrátit sílu, kterou vám mohou předat vaši předci. Uctěte tedy na přelomu října a listopadu jejich minulost a připomeňte si jejich cestu životem, ať byla jakákoliv.

Když pochopíte jednotlivé příběhy, může se uvolnit velká energie, která vám bude dodávat sílu.

Každý příběh vašich dávných příbuzných může mít velký vliv na váš současný osud. Pokud nebudete respektovat svou rodinnou minulost, může se stát, že vás budou v životě potkávat podivné situace, které nepůjdou vyřešit běžným rozumem. Na druhou stranu, když pochopíte jednotlivé příběhy, může se uvolnit velká energie, která vám bude dodávat sílu.

hrbitov shutterstock 565939978

Tento magický čas, kdy se podle starých tradic pomalu stírá hranice mezi realitou všedního dne a světa mrtvých


Sestup do podsvětí

Je velmi zajímavé, že keltský nový rok začíná vstupem do podsvětí, ale na druhou stranu se v životě setkáváme s tím, že právě těžké životní situace mnoha lidí jsou často největší motivací k pozitivní a radikální změně. Možná to je jeden z důvodů, proč nový keltský rok začíná právě v tento čas.

Uvědomte si své iracionální strachy a možná zjistíte, že vám nepatří.

Podle západní astrologie jsme v čase vodního znamení Štíra, který tento proces jen umocňuje. Přijměte své stíny a podívejte se na ně bez hodnocení. Berte věci tak, jak jsou, ale poučte se z nich. Uvědomte si své iracionální strachy a možná zjistíte, že vám nepatří.

Uctěte předky

Zeptejte se svých rodičů na příběh jejich prarodičů a dál. Možná najdete zalíbení v určitých osudech a zjistíte, že s jedním z těchto příběhů jste velmi propojeni. Někdy z toho může až mrazit. Stejně jako cykly přírody se mají tendenci opakovat, tak i jednotlivé životní osudy volají o pozornost.

ohen shutterstock 514149277.jpg.crdownload

Samhain je jeden z osmi ohnivých svátků, které mají v dnešní době bohatou tradici.


Život se však vyvíjí, a tak se nemusíte cítit prokleti nebo odsouzeni k neblahému osudu, pokud si nějaké takové podobnosti všimnete. Naopak toto povšimnutí může být začátkem k objevení velké síly, kterou dotyčný předek nedokázal projevit, a čeká na osvobození těchto sil, které se následně projeví právě ve vás. Když se nebudete bát pohlédnout pravdě do očí, můžete z toho jen získat.

Jak to oslavit

Samhain je jeden z osmi ohnivých svátků, které mají v dnešní době bohatou tradici. Jak už název napovídá, je dobré, když tento čas uctíte rozděláním ohně ve skupině, doma nebo sami. Pokud jste společenský typ člověka, je dobré navštívit nějakou skupinu lidí, která se zabývá keltskými tradicemi, nebo podobná uskupení, kterých je v dnešní době mnoho. Jestliže raději slavíte v okruhu svých blízkých, stačí rozdělat oheň v přírodě nebo jen zapálit svíčku a společně poděkovat všem zesnulým předkům a ostatním duchům za jejich přítomnost a pomoc. Můžete čerpat z různých tradic, nebo jednoduše buďte kreativní a zároveň upřímní.

Bohatě postačí, když všem předkům upřímně poděkujete za život, který můžete žít.

Jestliže máte pocit, že vás spíš nějaký mrtvý zatěžuje, zkuste si s ním pomocí ohně promluvit a požádat ho, aby odešel do říše světla, kde se bude mít určitě lépe. Nenuťte se však do ničeho, bohatě postačí, když všem předkům upřímně poděkujete za život, který můžete žít. Uvidíte, že i to může mít obrovský efekt. Nakonec vhoďte do ohně symbolicky klacík nebo něco cenného jako obětinu. Zazpívejte si písně, které mohou mít souvislost s jejich i vašimi osudy, a zbavte se všeho, co již nepotřebujete, ve své mysli. Symbolicky můžete i oheň přeskočit s vědomím toho, že vás oheň očistí od všeho, co opravdu nepotřebujete.

Naslouchejte snům

V mnoha případech se vám mohou zdát sny o duších či rodinných členech, kteří již nejsou na tomto světě. Pokud se vám bude v tomto čase zdát sen, ihned si ho zapište, přestože vám nebude zcela srozumitelný. V budoucnosti možná pochopíte jeho smysl a pomůže vám přijmout to, co má přijít, nebo učinit potřebnou změnu.

Pamatujte, že jen vy máte absolutní sílu nad svým životem, a ať je síla předků sebevětší, vy jste silnější, protože žijete v této přítomnosti, která je výsledkem všeho, co předcházelo.

  

foto: Shutterstock a Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...