fbpx

Psycholožka radí, jak udržet své emoce na uzdě, když jste přecitlivělí, a jak toho naopak v životě využít

Zveřejněno: 12. 11. 2020

Sirotci? A ze Sýrie? Nechceme... Je jasné, že necitlivost je nežádoucí. Znamená to ale, že společnost uznává její pravý opak? Tedy přecitlivělost? Není tomu tak. Zatímco po necitlivých lidech chceme, aby se naučili větší ohleduplnosti, těm vysoce emotivním naopak radíme, aby se obrnili hroší kůží. Jenže oni si, tak jako někteří "necitové" zkrátka nedokážou pomoct.

Je „vysoce citlivá osoba“ vůbec vědeckým pojmem? Podle psycholožky Kalifornské státní univerzity Marwy Azabové, která píše pro server PsychologyToday.com, skutečně existují výzkumy, které jsou na toto téma zaměřeny, a zkoumají zvýšenou senzitivitu jako vrozený rys. Lidé se jako přecitlivělí podle Azabové skutečně narodí, nejedná se o nic naučeného. Jde o plaché děti a introvertní dospělé. Přitom třicet procent z vysoce citlivých přemýšlí o tom, jak se stát extroverty.

Vysoce senzitivním jedincům více hrozí například deprese a jiná duševní onemocnění.

Měřítka, na základě kterých vědci posuzují vysokou citlivost, jsou například tato: Jak má jedinec bohatý a složitý vnitřní život, zda prožívá hluboké pocity díky hudbě a umění, jak snadno je ohromen, jestli má potíže dokončit úkol, když ho někdo pozoruje, zda se snadno vyděsí, je citlivý na bolest, kofein a hlad, přizpůsobuje se svým tělesným pocitům nebo si rychle všimne senzorických změn.

Citlivá žena

Jak ale vysoce citlivá osoba skutečně vypadá? Co dělá? Jak se projevuje? Zde je popis ženy, která byla v případové studie klasifikována jako vysoce citlivá: „Fatima se ráda vrhá do náruče přírody. Užívá si modrou barvu oceánů. Když chodí a cítí, jak se ohýbají stromy, má pocit, že k ní promlouvají. Když vidí hory, je přesvědčena o tom, že na světě je něco většího než lidé. Když vejde do místnosti, je první, kdo si všimne jemných pachů, zvuků, něčeho nového. Když se dívá na seriál, ponoří se do každé z postav.

Trvá jí i několik dní, než se zase začne cítit sama sebou poté, co se podívá na film nebo si přečte knihu. Je úžasná učitelka. Když se ale ředitel přijde podívat na její třídu, předvede ten nejhorší výkon. Týden před svojí menstruací se velmi zaměřuje na bolest v oblasti pánve. Premenstruační syndrom způsobuje, že vnímá mlhavě, je podrážděná a dělá špatná rozhodnutí. Je velmi svědomitá, chce se za každou cenu vyhnout chybám. Před lidmi si dává velký pozor na to, aby neřekla nic špatného, protože to by ji to velmi trápilo. Velmi snadno ji ovlivňují nálady ostatních.“

Tito lidé mají také citlivější část mozku nazývanou insula, která reaguje na nepříjemné stimuly.

Výzkumníci vysokou citlivost asociují s pozitivními vlastnostmi, ale rovněž s duševními chorobami. Asi není překvapením, že tento rys se často vyskytuje u umělců, protože je přímo spojen s nadáním, tvořivostí a empatií. Vysoce senzitivním jedincům ovšem také více hrozí například deprese a jiná duševní onemocnění. Stejně tak více inklinují k syndromu vyhoření, protože se snadno přetíží. Pokud jste rovněž vysoce citlivá osoba, je tedy nutné s tím počítat a vyhledávat prostředí, ve kterých se budete cítit dobře.

Mozek funguje jinak

Všechny výše popsané projevy vysoce citlivé ženy mají své biologické příčiny. Mozek takového člověka je jinak propojen. Nervový systém je velmi citlivý, s nižší prahovou hodnotou, než je tomu u jiných lidí. Tato hypercitlivost přispívá k silnější emoční reaktivitě. Tito lidé mají nižší prahové hodnoty pro senzorické informace – například pro obtěžování hlukem, příliš mnoho světla v místnosti a podobně.

Oblasti v mozku spojené s vysokou senzitivitou se rovněž hodně překrývají s oblastmi spojenými s empatií. Tito lidé mají také citlivější část mozku nazývanou insula, která reaguje na nepříjemné stimuly. Proto mají větší povědomí o svých vnitřních stavech a tělesných vjemech, a jsou tudíž citlivější na bolest, hlad a kofein.

Jak pracovat s citlivostí

Pokud jste vysoce citliví, měli byste dodržovat několik následujících doporučení: Snižte počet intenzivních podnětů v prostředí, ve kterém se pohybujete. Omezte při multitaskingu počet úkolů, kterým se věnujete. Vyhněte se syndromu vyhoření tím, že si budete všímat varovných signálů, například úzkosti. Své hluboké myšlenky a pocity si zapisujte – když je svěříte papíru, nebudou vás tolik tížit v hlavě.

Kreslete, skládejte hudbu, pište. Svou vysokou empatii využijte ke zlepšení vztahů ve vašem okolí.

Kreslete, skládejte hudbu, pište. Svou vysokou empatii využijte ke zlepšení vztahů ve vašem okolí. Nestyďte se za to, že jste vysoce emotivní. Narodili jste se tak, naučte se s tím žít. Buďte ohledně své vysoké citlivosti upřímní, především v blízkých vztazích. Nezapomínejte přitom na pozitivní aspekty: silnou empatii, schopnost vidět věci z jiného úhlu pohledu, smysl pro umění a ocenění pozitivních vlastností ostatních.

Související…

Emoce nebo rozum? Podle čeho se rozhodnout správně?
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...