fbpx

Psycholožka radí, jak z každého konfliktu s hloupým vyjít jako vítěz, aniž by si toho daný jedinec vůbec všiml

Zveřejněno: 17. 1. 2020

Čas od času narážíme na lidi, jejichž chování by se dalo označit za otravné, hrubé nebo necitlivé. Naší přirozenou reakcí je oplatit těmto lidem stejnou mincí, případně hořkost skousneme, ale dál se jí užíráme. Psycholožka Marcia Reynoldsová na serveru PsychologyToday radí, jak „srážku s tupcem“ nejen přežít, ale hlavně si z ní nic nedělat.

Známe je všichni. Lidi, kteří omezují náš prostor v dopravních prostředcích. Sousedy, kteří si stěžují i na spadnutí tužky na zem, nebo zkrátka takové, které nezajímá, že se svým jednáním hrubě dotýkají někoho jiného. Oplatíme-li jim stejnou mincí, ocitáme se v začarovaném kruhu. Jak tedy z kruhu blbosti ven?

Stojí mi za námahu?

V prvé řadě bychom podle Reynoldsové měli zvážit, zda nám tento člověk vůbec stojí za to, abychom se kvůli němu rozčilovali. "Uvědomte si, že zůstat zticha ještě automaticky neznamená slabost.

Tím, že půjdete do otevřeného střetu a budete rovněž ostří, dáváte blbcům možnost, jak si své chování mohou ospravedlnit.

Nemusíte se vždy ozvat, zvlášť, pokud se jedná o drobnost, kterou již nezměníte," radí psycholožka. "Vybírejte si své bitvy moudře. Boj, který za to stojí, obvykle vyžaduje víc energie než menší konflikty."

Pomůžu si, nebo uškodím?

Řada lidí podle Reynoldsové reaguje přehnaně, jakmile ale vychladnou, svého chování litují. Tím, že s nimi půjdete do otevřeného střetu a budete na ně rovněž ostří, jim dáváte možnost, jak si své chování mohou ospravedlnit.

Pokud je místo toho překvapíte tím, že zůstanete v klidu, zabráníte předávání negativní energie tam a zpět, a máte tak větší šanci, že konflikt nebude dál eskalovat.

Neverbální chování

I když se rozhodnete na nevhodné chování druhého slovně nereagovat, vaše tělo stále vysílá signály, co si o situaci myslíte. Je-li váš protivník rozčilený, snadno ho vyprovokuje k další reakci i výraz vaší tváře nebo to, že se vyhnete očnímu kontaktu.

sympatak

Svým vstřícným chováním můžete naštvaného souseda i překvapit.


K tomu, abyste zůstali v klidu, pomůže, když se budete soustředit na svůj dech a dýchat zhluboka. "Říkejte si, že jste silní, protože řídíte své reakce. Neúcta, kterou druhý člověk projevuje, s vámi nemá vůbec nic společného," doporučuje Reynoldsová.

Síla myšlenky

Nebude-li potřeba reagovat, zaměřte se na to, že osoba, s níž se potýkáte, pravděpodobně není šťastná. Opakujte si, že je potřeba jí projevit soucit a toleranci. Zároveň se soustřeďte na slovo "klid". V duchu si ho přehrávejte, dokud neucítíte, že vaše tělo se skutečně uklidňuje.

Co je pro vás důležité? Mít poslední slovo? Nebo to, že jste zdraví a prožíváte relativně bezproblémový život?

Psycholožka doporučuje, abyste přemýšleli ještě víc do hloubky. Co je pro vás důležité? Mít poslední slovo? Nebo to, že jste zdraví a prožíváte relativně bezproblémový život? Vaše zdraví má větší hodnotu než dát za vyučenou člověku, který stojí před vámi. 

A v neposlední řadě bychom si měli umět odpočinout a zaměřit se sami na sebe. Čím jsme totiž emocionálně vyrovnanější, tím menší je šance, že nás někdo rozhodí sebemenší maličkostí.

Související…

6 způsobů, jak odejít z každého konfliktu jako vítěz
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychologytoday.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...